Tableta de duminică – De ce nu ne place uneori să învăţăm? „Lasă, mă apuc mai târziu!”

duminică, 28 ianuarie 2024, 02:50
3 MIN
 Tableta de duminică – De ce nu ne place uneori să învăţăm? „Lasă, mă apuc mai târziu!”

Panerul de legi nescrise al studenţilor în sesiune.

Voi începe să apăs pe tastatura calculatorului despre „mere, pere în panere, prune bune şi alune și gutui amărui” din viața unui student (a se citi poezia Toamna de Demostene Botez). Scot din paner primul măr, reprezentând procrastinarea.

A procrastina. Conform dexonline.ro înseamnă „A amâna sau a întârzia începerea execuției unei sarcini”. Este destul să dăm un search pe Google și ne apar imediat o sumedenie de texte despre ce este, cum scăpăm de ea, din ce cauză apare: în funcție de comportamentul persoanei include: tipul perfecționist, tipul visător, sau tipul sfidător spre exemplu, iar cauzele procrastinării sunt variate și pot fi foarte profunde precum teama de eșec, credințele limitative și stresul.

Conform nouă, studenților, a procrastina este echivalentul a „lasă, mă apuc mai târziu”. De obicei, acest „mai târziu” înseamnă o oră fixă, să zicem ora 15:00. Nimeni nu se apucă de învățat de la ora 14:34, nu? E o lege nescrisă în vreun document oficial, însă cu siguranță se regăsește în Panerul de legi al studenților.

Toată lumea procrastinează, mai mult sau mai puțin. Copiii, elevii de liceu, studenții, corporatiștii (lăsați pietrele jos, nu mă țintiți pentru asta). Însă, fiecare ține cu casa și trage la jugul lui, deci acum studenții sunt în centrul atenției. Lăsați-ne să fim puțin narcisiști, și așa avem o mare bătălie de dat cu sesiunea.

Sesiunea. Pentru un elev de gimnaziu, termenul e doar ceva auzit fugitiv la știri. Pentru un elev de liceu, este peștele mare care înghite alt pește, bacalaureatul (a se citi Iona). Pentru un adult, înseamnă „o nimica toată, să vedeți când vor fi facturile pe numele vostru”. Pentru noi, studenții.. lasă, mă apuc de la fix.

Conceptul de procrastinare în lumea studențească este aproape instantaneu asociat cu învățatul, respectiv cu sesiunea. Iar uneori nu prea ne place să învățăm, considerând că unele informații sunt total inutile. Alteori, nu ne place să învățăm pentru că profesorul ne este antipatic. Informații inutile (în aparență), profesor antipatic, curs cu o denumire pe care nu o reții chiar de este finalul semestrului, toate acestea provoacă o aversiune față de materii și implicit, atunci când trebuie să înveți la acele materii, o stare de „lasă, mă apuc mai târziu”.

Ca student, auzi des replica „facultatea este facultativă” îndeosebi din partea unui profesor care te mustră subtil. Însă, dacă ne dăm silința să fim obiectivi, vom realiza că fix așa este. Nu este doar o replică ironică sau o mustrare subtilă, ci în esență, un adevăr. Unele lucruri în viață (din fericire) sunt facultative, printre care și facultatea, implicit sesiunea.

Drag student, dacă nu vrei să înveți pentru sesiune și lași totul pe mai târziu din cauza faptului că nu îți place materia la care ai examen sau de ce nu, facultatea, este în regulă. Totuși, ai grijă cât de mult prelungești al tău „lasă, mă apuc mai târziu”. Un mic prinț a zis cândva că „omul se descoperă pe el însuși când se măsoară cu obstacolul”. 

Publicitate și alte recomandări video

Îți recomandăm

Comentarii