Tabloul candidaților pentru noua Comisie Europeană de după alegeri: Klaus Iohannis – numele vehiculat de România

joi, 23 mai 2024, 19:45
2 MIN
 Tabloul candidaților pentru noua Comisie Europeană de după alegeri: Klaus Iohannis – numele vehiculat de România

Toate posturile de conducere ale Comisiei Europene vor fi din nou puse la bătaie, în curând, după alegerile europene de luna viitoare.

Fiecare dintre cele 27 de state membre ale UE primeşte un post de comisar în cadrul împărţirii post-electorale, făcute pe criterii politice, dar există o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru a determina cine ce primeşte.

Comerţul și concurenţa sunt portofoliile cu adevărat importante, iar altele – precum sport, educaţie, multilingvism – sunt mai mult decorative.

După ultimele alegeri europarlamentare, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut fiecărei ţări să propună doi candidaţi – un bărbat şi o femeie. Dacă se va întoarce pentru un al doilea mandat, este de aşteptat acelaşi proces. Chiar dacă este încă devreme, Politico indică ce candidaţi – și din ce ţară – sunt vehiculați în cercurile politice şi diplomatice. Din partea României este vehiculat numele preşedintelui, Klaus Iohannis, cotat însă cu perspective prea puţin probabile de a obţine un post de comisar. „Cu cel de-al doilea mandat care se încheie în decembrie, Iohannis este în căutarea unui post internaţional de top. Dar nu este clar dacă s-ar mulţumi cu un simplu post de comisar” – notează Politico.

Portofoliul dorit de România este neclar, dar coeziunea ar putea fi o opţiune, potrivit publicaţiei. În actuala Comisie Europeană, România deţine, prin Adina Vălean, postul de comisar al transporturilor.

Propunerea de comisar al României pentru viitoarea Comisie Europeană ar urma să fie făcută chiar de preşedintele Iohannis, care este afiliat politic Partidului Popular European.

În Austria, actualul ministru pentru Uniunea Europeană şi Constituţie, Karoline Edtstadler, tot de la Popularii Europeni, îşi doreşte postul de comisar pentru extindere. În prezent, Austria are postul de comisar pentru buget prin Johannes Hahn. Nominalizarea va fi făcută de cancelarul Karl Nehammer.

Vezi mai multe detalii pe cursdeguvernare.ro

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii