Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Taiwanul efectuează exerciţii militare cu muniţie reală după ce China încheie manevrele în jurul insulei

GALERIE
taiwan_armata
  • taiwan_armata
- +

Armata taiwaneză a efectuat joi un nou exerciţiu militar cu muniţie reală, după ce Beijingul, care-şi continuă ameninţările, a încheiat cele mai importante manevre militare chineze organizate vreodată în jurul insulei pe care o revendică, relatează AFP.

Forţe taiwaneze au efectuat tiruri cu obuze şi rachete de semnalizare în cadrul acestui exerciţiu de apărare, a declarat AFP un purtător de cuvânt al celui de-al 8-lea Corp de armată, Lou Woei-jye. Aceste manevre au început la ora locală 8.30 (3.30, ora României), în comitatul Pingtung (sud), şi au durat o oră, a precizat el.

Într-o trasmisiune în direct, piese de artilerie aliniate pe coastă şi militari, repartizaţi în unităţi, au tras unele după altele obuze către larg. Taiwanul a efectuat un exerciţiu militar la Pingtung marţi. Potrivit armatei taiwaneze, sute de militari au participat la aceste două exerciţii.

Autorităţile taiwaneze au minimalizat amploarea acestor exerciţii şi au dat asigurări că erau programate dinainte şi nu au fost un răspuns la exerciţiile militare ale Chinei. Beijingul s-a înfuriat după o vizită în Taiwan, săptămâna trecută, a preşedintei Camerei Reprezentanţilor americane Nancy Pelosi şi a lansat exerciţii aeriene şi maritime, timp de mai multe zile, în jurul insulei.

Taipeiul a acuzat China de faptul că a folosit drept un pretext vizita lui Pelosi pentru a se antrena în vederea unei invazii.

Aceste noi exerciţii efectuate joi de către Taiwan au ”două obiective”, şi anume ”să se asigure de starea bună a artileriei şi de buna ei mentenanţă” şi ”să confirme rezultatele precedentelor exerciţii militare organizate în 2021”, a precizat Lou Woei-jye.

Beijingul a anunţat miercuri sfârşitul manevrelor sale, că forţele chineze au ”efectuat cu bine diverse sarcini” în Strâmtoarea Taiwan şi a ameninţat că va continua să patruleze în aceste ape. China a dat totodată asigurări că ”va continua să desfăşoare antrenamente militare şi să se pregătească de război”.

În paralel, Biroul chinez al Afacerilor Taiwaneze a anunţat tot miercuri - într-o Carte Albă - că Beijingul ”nu va renunţa la folosirea forţei” împotriva vecinului său şi că îşi rezervă ”posibilitatea de lua toate măsurile necesare”. ”Suntem dispuşi să creăm un vast spaţiu (de cooperare) pentru a ajunge la o reunificare paşnică”, se arată în Cartea Albă.

”Însă nu vom lăsa nicio marjă de manevră acţiunilor separatiste care ca obiectiv o pseudo-independenţă a Taiwanului”, subliniază Beijingul. Ministerul taiwanez de Externe, în acord cu principalul său organ de decizie privind China, a respins modelul ”o ţară două sisteme” pe care Beijingul l-a propus Taiwanului.

”Întreaga Declaraţie a Chinei este absolut contrară statu-quoului şi realităţii Strâmtorii”, a subliniat într-o conferinţă de presă o purtătoare de cuvânt a ministeului, Joanne Ou. Expresia ”o ţară, două sisteme” desemnează un principiu menit să ofere o anumită autonomie regiunilor chineze Hong Kong şi Macao. Taiwanul organizează cu regularitate exerciţii militare care simulează o invazie chineză.

Luna trecută, armata taiwaneză a exersat o respingere a unei debarcări, într-o ”operaţiune de interceptare comună”, în cadrul celor mai mari exerciţii anuale taiwaneze. De la sfârşitul aniilor '90, insula s-a transformat dintr-o putere autoritaristă într-o democraţie dinamică şi a apărut o identitate taiwaneză distinctă.

Relaţiile între cele două maluri ale Strâmtorii s-au degradat în mod considerabil după ce Tsai Ing-wen a devenit preşedinta Taiwanului în 2016. Tsai Ing-wen şi Partidul său Democratic Progresist consideră că Taiwanul nu face parte din China.

Concepţia lor se încadrează în definiţia largă pe care Beijingul o dă separatismului taiwanez, care-i include pe cei care pledează în favoarea faptului ca insula să aibă o identitate distinctă faţă de China continentală.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri