Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Talentatul domn Ciolacu

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Acum, sub conducerea domnului Ciolacu, partidul şi-a găsit o poziţie ideală pentru a înscrie puncte la nivel de politici: beneficiile care vin se datorează prezenţei PSD în executiv, iar cele care întârzie sau nu vin deloc pot fi imputate partenerilor.

Există mulţi politicieni care ar dori să uite cât mai repede anul 2021, din motive discutate şi răs-discutate în presa românească, inclusiv în această pagină. Dar, după cum era de aşteptat, sunt şi lideri pentru care anul ce se încheie a fost foarte bun. Dacă ar fi să selectăm un singur nume, ar trebui să ne îndreptăm către domnul Marcel Ciolacu, liderul social-democraţilor.

Desigur, Partidul Social Democrat de astăzi are o conducere colectivă, reflectând echilibrul între diversele grupuri de interese. Găsirea acestei poziţii de echilibru, la scurt timp după dezastrele electorale din 2019, a contribuit mult la revigorarea partidului şi, implicit, la clasarea pe primul loc în alegerile legislative. Totuşi, accesul la putere părea improbabil la sfârşitul anului trecut, şi tocmai de aici poate începe argumentaţia în favoarea domnului Ciolacu (desigur, ar putea fi nevoit să împartă premiul cu sprijinitorii şi sfătuitorii săi).

Intrarea la guvernare nu a fost o decizie unanim agreată, iar în cazul în care proiectul de colaborare cu liberalii se va dovedi dezavantajos, fără îndoială că domnul Ciolacu va trebui să achite nota de plactă. Dar, dacă ne referim strict la evoluţiile din acest an, conducerea PSD are meritul de a fi mărit semnificativ aşa-numitul potenţial de coaliţie al partidului - de a-l fi transformat într-un actor frecventabil pentru liberali (e drept, slăbiţi şi tot mai disperaţi, dar aceasta este o cu totul altă discuţie).

Mai departe, liderul PSD şi echipa sa au riscat, intrând în guvern. Uitată a fost argumentaţia potrivit căreia PSD, cel mai mare partid românesc, nu intră decât în coaliţii pe care le conduce, prin deţinerea funcţiei de prim-ministru. Criza epidemiologică a furnizat un bun pretext pentru acest sacrificiu, dar toată lumea ştie că este vorba şi (sau poate în primul rând) de accesul la cheltuirea fondurilor europene. Domnul Marcel Ciolacu a evitat situaţia extrem de neplăcută în care partidul ar fi fost exclus de la o mare parte din procesele prin care aceşti bani vor lubrifia diverse circuite administrative şi de afaceri.

Asemenea trecutului episod de raliere a PSD la un guvern cu premier de la alt partid - cabinetul Boc, câteva luni după legislativele din 2008 - şi acum social-democraţii pot controla durata şi stilul colaborării. Acum treisprezece ani, părea evident că orizontul era unul scurt - la sfârşitul lui 2009 urmau prezidenţialele. Astăzi, însă, domnul Ciolacu şi conducerea PSD au destule grade de libertate în calculele lor politice. Ar putea decide, în caz de nevoie, să părăsească rapid guvernul şi să îi lase pe liberali să se confrunte cu problema selectării celei mai puţin proaste soluţii. Ar putea, pe de altă parte, să creeze în cadrul echipei guvernamentale o atmosferă suficient de prietenoasă încât liberalii şi preşedintele Iohannis să decidă că înţelegerea merită menţinută pe termen mai lung. Important este faptul că mutarea decisivă în privinţa desfiinţării ei aparţine, în orice condiţii, PSD.

Social-democraţii au reuşit să se menţină atât de mult timp la vârful politicii româneşti pentru că, de-a lungul anilor, au reuşit să livreze, prin intermediul politicilor publice, o mare parte din ceea ce şi-a dorit electoratul lor de referinţă. Blocurile esenţiale din cadrul acestui electorat, angajaţii în sectorul public şi pensionarii, au rămas pe poziţii chiar dacă promisiunile nu au fost îndeplinite în totalitate (poate şi pentru că ele erau adesea exagerate). Acum, sub conducerea domnului Ciolacu, partidul şi-a găsit o poziţie ideală pentru a înscrie puncte la nivel de politici: beneficiile care vin se datorează prezenţei PSD în executiv, iar cele care întârzie sau nu vin deloc pot fi imputate partenerilor. Jocul nu se poate derula astfel la nesfârşit, dar social-democraţii au reuşit deja să încline balanţa în favoarea lor în procesul de funcţionare a guvernului.

Toate aceste realizări politice ar fi fost imposibil de inventariat şi premiat dacă domnul Ciolacu ar aparţine genului de lideri social-democraţi care mobilizează uşor ostilitatea segmentelor adverse din opinia publică. Dar, după domnul Liviu Dragnea şi doamna Viorica Dăncilă, aceste segmente au decis să ia o pauză prelungită sau, eventual, să se îndrepte unele împotriva altora. S-a creat astfel un câmp de lucru ideal pentru un lider politic de tip Marcel Ciolacu, pe care puţini îl cunosc şi mulţi îl subestimează.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri