Tâlhărie cumplită: pensionar umplut de sânge în stradă, de derbedei de 12-14 ani, pentru 3 lei

marți, 18 iunie 2024, 03:00
5 MIN
 Tâlhărie cumplită: pensionar umplut de sânge în stradă, de derbedei de 12-14 ani, pentru 3 lei

Un grup de copii, printre care se afla și o fată, a atacat și jefuit ieșeni în plin centrul Iașului, alături de un tânăr cu nimic mai breaz ca ei. Cu vârste plecând de la 12 ani, micii tâlhari au primit doar pedepse simbolice. Nici liderul nu va ajunge după gratii. Procesul nu a lămurit ce căutau copiii pe stradă, în miez de noapte.

Incidentele pentru care cei șase au ajuns în fața judecătorilor s-au petrecut în toamna anului 2022. În noaptea de 1/2 octombrie, Cătălin P. plecase de pe aleea Nicolina spre magazinul non-stop din spatele sediului PNL din Podu Roș, pentru a-și cumpăra un pachet de țigări. În drum, a trecut prin așa-numitul „parc al șahiștilor”, unde s-a întâlnit cu doi cunoscuți. Unul dintre ei, Florin B., s-a oferit să-l însoțească până la magazin. Cătălin P. și-a cumpărat țigări, a luat și două doze de energizant, după care cei doi s-au întors pe același drum. Începuse ploaia, așa că s-au oprit în fața sediului oficiului poștal. După scurt timp, de ei s-a apropiat un băiat, identificat ulterior ca fiind Alexandru N. (14 ani). Acesta i-a cerut lui Cătălin P. o țigară și a primit-o. După nici un minut, puștiul l-a lovit pe neașteptate în față pe Florin B. Luat la întrebări, a scos un spray paralizant, a pulverizat în direcția lui Cătălin P. și a fugit apoi în direcția unei săli de jocuri.

Cel bătut s-a întors cu ajutoare

La scurt timp, micul agresor s-a întors, însoțit de alți băieți. Cătălin P. a scos telefonul din buzunar, vrând să sune la 112, întrucât se aștepta ca situația să degenereze. Nu a mai apucat, așa că a încercat să fugă spre casă. A fost ajuns pe mijlocul străzii Nicolina, iar Cosmin H. (15 ani) l-a lovit cu pumnul în cap. Bărbatul a căzut, dar s-a ridicat imediat, fugind din nou spre gangul blocului. A fost ajuns iar și atacat de cei cinci puști. La scurt timp, s-au alăturat agresorilor încă patru. În timpul bătăii, Renata D. (13 ani) i-a smuls borseta, din care a scos un telefon mobil, înmânându-i-l unui băiat. Un al doilea telefon a fost sustras de agresori din buzunarul de la spate al pantalonilor victimei. Cătălin P. a reușit în cele din urmă să fugă. A ajuns la spital după două zile, constatându-se numeroase urme de lovituri, dar și fractura a trei coaste. Ancheta care a urmat a stabilit că toți agresorii erau minori, având vârste cuprinse între 12 și 15 ani, cu excepția lui Ștefan Nedelcu, în vârstă de 22 de ani. Unul dintre telefoanele victimei a ajuns în posesia fratelui lui Alexandru N., iar utilizarea aparatului de către acesta a ușurat identificarea autorilor.

Rămas singur, Florin B. a plecat de lângă oficiul poștal din Podu Roș. Pe bulevardul Nicolae Iorga însă, în apropierea pieței Nicolina, s-a intersectat cu un grup de șase tineri, printre care l-a recunoscut pe Alexandru N., cel care îl lovise cu pumnul. Fără niciun motiv, aceștia l-au atacat, începând să-l lovească cu pumnii și picioarele în cap. A căzut, dar cei șase au continuat să-l lovească în cap și coaste. Florin B. avea asupra sa 18 lei, dar agresorii nu i-au găsit, banii fiind ascunși în ciorap. Când s-au plictisit să-l mai lovească, agresorii au plecat. Florin B. s-a ridicat cu hainele pline de sânge și a mers în stația CTP de la Casa Sindicatelor, așteptând ca autobuzele să înceapă să circule. Intenționase să ia un taxi, dar în halul în care se afla a presupus că ar fi fost refuzat de șofer. Certificatul medico-legal a atestat și în cazul lui fracturarea a trei coaste, în afara altor răni provocate de lovituri.

A încercat doar să se refugieze în scara unui bloc

Câțiva membri ai găștii au mai fost implicați într-un incident, petrecut o săptămână mai târziu. În noaptea de 9/10 octombrie, în jurul orei 2, ei au atacat un om al străzii pe bulevardul Socola. Și de această dată, inițiatorul atacului a fost Alexandru N. Acesta l-a lovit cu pumnul în față pe Ioan I., după care ceilalți au început să-l lovească din toate părțile. Atacul a durat doar două-trei minute, timp în care Ioan I., în vârstă de 68 de ani, nu a putut să riposteze în niciun fel. A încercat doar să se refugieze în scara unui bloc, fără însă a reuși. A fost lăsat pe asfalt, plin de sânge, nu înainte însă ca agresorii să-i ia cei trei lei pe care îi avea asupra sa și telefonul.

După identificarea agresorilor, în timpul audierilor, Cosmin H. a explicat că nu avuseseră intenția de a-l jefui pe bătrân. Îl văzuseră trecând încet prin dreptul unei simigerii și s-au vorbit între ei să îl bată. Din cei trei lei obținuți prin jaf, băieții și-au cumpărat două țigări.

În fața magistraților Judecătoriei au ajuns șase tineri, acuzați de două fapte de tâlhărie calificată, o tentativă la comiterea acestei fapte și lovire sau alte violențe. Atacul asupra lui Florin B. a fost încadrat juridic ca tentativă la tâlhărie calificată, întrucât asupra victimei nu fusese găsit niciun bun care să merite furat. „Inculpaţii au exercitat acte de o violenţă extremă asupra persoanelor vătămate, fapt confirmat atât de imaginile care au surprins comiterea faptelor, cât şi de numărul ridicat de îngrijiri medicale de care acestea au avut nevoie pentru vindecare. Maniera de preluare bunurilor persoanelor vătămate din sfera de dispoziție a acestora nu a presupus o simplă detașare superficială, ci dimpotrivă o acțiune brutală prin care s-a înfrânt orice potențială ripostă a persoanelor vătămate”, au reținut judecătorii.

Pedepse ușoare

Vârsta agresorilor, ca și lipsa antecedentelor penale în cazul celui major au condus la stabilirea unor pedepse relativ ușoare. În privința a doi dintre puști a fost luată măsura asistării zilnice pe durata a 5 luni, respectiv 6 luni. Alți trei vor fi internați într-un centru educativ pe un termen cuprins între un an și 10 luni și doi ani. Ștefan Nedelcu a fost condamnat la trei ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Sentința nu este definitivă, ea fiind contestată de Alexandru N. Procesul s-a reluat ieri în fața magistraților Curții de Apel.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii