Tâlhărit la poarta mănăstirii Galata. A cerut ajutorul preotului, dar n-a fost crezut
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 14.04.2021

Tâlhărit la poarta mănăstirii Galata. A cerut ajutorul preotului, dar n-a fost crezut

GALERIE
manastirea Galata
  • manastirea Galata
- +

Un ieşean a fost tâlhărit chiar în faţa mănăstirii Galata. Omul ceruse ajutorul preotului, dar acesta a crezut că nu există niciun pericol. Când în sfârşit s-a hotărât să intervină împreună cu paznicul mănăstirii, faptul era deja consumat.

Incidentul a avut loc în noaptea de 17/18 septembrie 2018. În seara respectivă, G.V.P. se oprise la o sală de jocuri din Nicolina, unde a şi consumat câteva beri. La un moment dat, a prins o combinaţie câştigătoare, "5 şeptari", ceea ce i-a adus un câştig de 800 de lei.

Imediat, unul dintre cei prezenţi în sală, Petru Ropotă, l-a abordat, reproşându-i că e "şmecher" şi ameninţându-l. G.V.P. nu a răspuns provocării, la puţin timp după miezul nopţii părăsind barul.

Ropotă s-a luat după el, însoţit de Marian Gabriel Merlă, minor la acea dată, cei doi înţelegându-se să-l jefuiască. L-au urmărit pe şoseaua Nicolina, apoi pe şoseaua Iaşi – Voineşti. În dreptul unei agenţii bancare, cei doi au încercat să rupă o bancă, pentru a face rost de o armă. Nu au reuşit, aşa că Ropotă a rupt un par dintr-un gard.

Au atacat imediat după ce victima trecuse de mănăstirea Galata.

"Chiar înainte de a fi lovit, numitul G.V.P., realizând pericolul în care se afla, a solicitat ajutorul preotului S.C. de la Mănăstirea Galata, spunându-i că nişte persoane vor să îl bată, însă, întrucât preotului i s-a părut că temerea persoanei vătămate nu era reală, i-a spus să meargă acasă. Preotul mănăstirii a intrat în curte pentru a vorbi cu paznicul A.D. şi înainte de a face acest lucru a auzit din stradă vocea tânărului care îi solicitase ajutorul, ţipând: «părinte, părinte». S.C. a declarat că a auzit şi nişte zgomote, însă i-a fost frică să intervină, motiv pentru care a chemat paznicul mănăstirii şi împreună cu acesta au ieşit din curtea mănăstirii, observându-l pe bărbatul care-i solicitase ajutorul, sângerând abundent", aveau să reţină ulterior judecătorii.

G.V.P. fusese lovit din spate cu parul, după care i se furase portofelul. Cei doi tâlhari şi-au împărţit ulterior banii.

Agresorii au fost identificaţi graţie camerelor de luat vederi de pe traseu şi mărturiei victimei. În instanţă, cei doi au încercat să dea vina pe G.V.P., afirmând că acesta îi jignise.

În plus, au afirmat că cel care luase parul din gard fusese Merlă. Acesta fiind minor, ar fi primit o pedeapsă mai mică, iar Ropotă nu mai putea fi acuzat de actul de violenţă. Afirmaţiile lor au fost însă contrazise de celelalte probe. Ropotă a fost judecat şi pentru o altă faptă asemănătoare, comisă în noiembrie.

La acea dată, Ropotă sustrăsese portofelul cu 900 de lei din buzunarul unui client al unei săli de jocuri tot din Nicolina. Ropotă a fost condamnat de magistraţii Judecătoriei la 4 ani şi 8 luni de închisoare, iar Merlă la măsura educativă a asistării zilnice pe o durată de 6 luni.

Totodată, ei vor trebui să-i plătească lui G.V.P. daune morale în valoare de 12.000 de lei. Sentinţa nu este definitivă, dosarul intrând ieri pe rolul Curţii de Apel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Eurocanapeaua

Lucian DÎRDALA

Eurocanapeaua

Ar trebui să ne aşteptăm, cât de curând, la o exprimare publică a coeziunii (regăsite) între doamna von der Leyen şi domnul Michel. Uniunea Europeană nu îşi poate permite să ofere adversarilor ei o satisfacţie precum demisia celui din urmă şi cu atât mai puţin să apară divizată în faţa interlocutorilor externi, fie ei prieteni sau rivali.

Filmuletul zilei

opinii

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Florin CÎNTIC

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Cum luna martie este legată de naşterea lui Mircea Eliade (13 martie 1907) vă propun un serial care pune câteva accente pe relaţia dintre acesta şi Radu Gyr, un scriitor controversat din cauza activităţii sale politice legionare, plecând de la corespondenţa lor din 1968-1969, aşa cum este ea păstrată la Colecţiile speciale ale bibliotecii Universităţii din Chicago.

De-a joaca

Radu PĂRPĂUȚĂ

De-a joaca

Mă trezisem brusc. Visasem ceva, ce?

În amintirea lui Constantin Munteanu

Alex VASILIU

În amintirea lui Constantin Munteanu

Aparent, despre cei buni la suflet, speciali, este uşor să scrii. Dar cuvintele se aşază încet, pe măsura discreţiei celui evocat acum, la despărţire.

pulspulspuls

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Atenţiune, atenţiune, stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe: prin anumite redacţii din ţară tropăie de câteva zile un zvonuleţ tare mălăieţ, care zice că madam Veorica, fosta şefă de partidoi, ar urma să lanseze în perioada următoare o nouă construcţie politică cu care să rupă gura târgului. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.