Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

TĂMBĂLĂU după propunerea fuziunii PNL cu PDL în întreaga ţară

GALERIE
blaga si antonescu
  • blaga si antonescu
- +

Filialele PNL au intrat în fierbere după ce conducerea partidului a decis fuziunea cu PDL. În timp ce în anumite județe liberalii sunt îngrijorați că s-ar pierde identitatea partidului și cer ca fuziunea să aibă loc sub numele PNL, în altele ei sunt suspicioși față de ideea unei colaborări cu democrat-liberalii lui Blaga.

BUCUREȘTI. Deputatul liberal Ludovic Orban  s-a declarat nemulțumit de faptul că Antonescu și conducerea interimară a PNL s-au apucat să negocieze o fuziune cu PDL. Orban a spus că nimeni din PNL nu are acum legitimitatea să angajeze partidul în negocieri: "Nu poți să pui un inginer care a construit o clădire căzuta la cutremur să construiască un Pentagon. PNL trebuie să își aleagă o conducere legitimă". Orban îl acuză pe Crin Antonescu ca s-a grăbit să accepte lucruri de neacceptat fără un mandat legitim. "Dacă se ajunge la fuziune, partidul trebuie să se numească PNL. PNL are o istorie de 139 de ani, este partidul care s-a identificat cu toată istoria modernă a României, este singurul partid istoric din Europa de azi și niciun liberal nu va accepta desființarea lui. Cred ca mulți democrași se vor simți onorați să facă parte din PNL, unii au și făcut parte.Dar aceste lucruri trebuie explicate înainte, altfel riscăm să ducem la un proces de unificare care să nu cuprindă toate forțele din PNL si PDL", a avertizat Orban.

CLUJ. Senatorul PNL Marius Nicoară, vicepreşedinte la nivel naţional şi fost preşedinte al PNL Cluj, a declarat că personal acceptă fuziunea cu PDL, dar cu păstrarea numelui PNL. El a spus că liberalii clujeni se vor pronunţa sâmbătă asupra mai multor chestiuni survenite după arestarea preşedintelui PNL Cluj, Horea Uioreanu, inclusiv în ce priveşte fuziunea cu PDL."Nu înseamnă că nu se poate face o fuziune dacă reuşim să găsim o formulă să păstrăm numele partidului. Personal sunt, în principiu, în favoarea unei idei de fuziune, dar cu ideea păstrării tradiţiei şi simbolurilor liberale", a menţionat Marius Nicoară.

OLT. Preşedintele PNL Olt, deputatul Gigel Ştirbu, se pronunţă pentru o fuziune cu PDL în vederea creării unui partid de dreapta puternic, "sub stindardul PNL". "Sunt pentru unificarea Dreptei, pentru crearea unui partid mare pe eşichierul de dreapta, sub stindardul PNL, de istoria căruia se leagă marile realizări ale României. Eu sunt de acord cu o fuziune, cu crearea unui partid de dreapta puternic", a declarat deputatul Gigel Ştirbu. Acesta a menţionat că vineri a discutat cu primarii liberali din judeţ despre o eventuală fuziune a partidului cu PDL şi aceştia au fost acord în mod unanim cu realizarea unei asemenea fuziuni.

TELEORMAN. Vicepreşedintele PNL Dan Popescu a declarat că, printr-o fuziune cu PDL, PNL îşi va pierde identitatea şi că, personal, a fost împotriva acestei măsuri şi în urmă cu opt ani, când s-a luat în calcul o altă fuziune. "A mai fost în 2006, când era Alianţa D.A., o încercare de fuziune PNL-PD, la care, personal, m-am opus". Acesta a subliniat importanţa păstrării denumirii partidului pentru alegători. "Eu, de 24 de ani, merg sub denumirea, sigla şi doctrina asta, liberală. Contează şi pentru votanţi să ştie că există Partidul Naţional Liberal. Nu putem să uităm că este partidul care a înfăptuit Romania Modernă. Nu am nimic cu nimeni. Eu ţin cu pacea. M-am înţeles bine şi cu PSD şi cu PDL, nu am nimic cu niciunul din colegii noştri, nici chiar cu PPDD-ul dar nu se compară cu vechimea şi tradiţia de 139 de ani ale Partidului Naţional Liberal şi ce a făcut PNL şi înaintaşii liberali pentru ţară", a completat Dan Popescu.

BIHOR. Senatorul liberal Cristian Bodea consideră că fuziunea PNL cu PDL este o mişcare necesară, de realizat cât mai curând, reuniţi într-un singur partid care să se numească Partidul Liberal. "Când vine vorba de fuziune se pune, desigur, întrebarea care nume rămâne, dacă e nevoie de altul, dacă cele două branduri mai sunt viabile, rămâne de văzut în ce măsură se vor înţelege. Dar amândouă partidele se numesc, în primul rând, liberale. Pe lângă că unul este naţional, iar celălalt este democrat. Acum, toţi suntem naţionali şi democraţi. Nu are rost să ne mai ţinem de sintagme puţin anacronice. Partidul Liberal ar fi o denumire de compromis şi foarte potrivită. E adevărat că PDL are o istorie ca denumire, rămâne de văzut dacă dl. Blaga şi colegii lui vor putea trece peste orgoliul unui partid făcut de Băsescu şi vor dori să înceapă o construcţie pornind de la o bază cu rădăcini istorice şi serioase".

MUREȘ. Vicepreşedintele interimar al PNL, Ciprian Dobre, liderul PNL Mureş, a declarat că este convenabilă o alianţă cu PDL, întrucât este singura variantă în care dreapta politică poate să bată stânga şi că el ar prefera ca în cele din urmă să aibă loc o fuziune între cele două formaţiuni sub denumirea de Partidul Naţional Liberal. "Categoric prefer fuziunea, evident sub numele neschimbat de PNL. Nu e o chestiune de formă, nu, se poate şi absorbţie, şi fuziunea prin comasare, iar denumirea PNL să rămână nealterată. PDL cred că o să fie de acord, sigur că da, nu cred că se va împiedica cineva de chestiuni de metodă, este important scopul creării noului partid de dreapta (...) Îmi convine alianţa cu PDL pentru că este singura variantă în care dreapta politică poate să bată, în viitoarele alegeri, stânga politicii româneşti. O fuziune cu PMP, Forţa Civică - o să vedem dacă va fi cazul'" a arătat Ciprian Dobre.

În alte filiale, problema nu este numele noii formațiuni, ci direct ideea colaborării cu PDL.

GIURGIU. Vicepreşedintele organizaţiei liberalilor din municipiul Giurgiu, Liviu Popazu, afirmă că procesul de unificare a dreptei va fi unul de durată, cu condiţii foarte clar stabilite, deoarece s-a observat de-a lungul timpului că PNL este specialist în a-i ajuta pe alţii să ajungă la putere şi apoi aceştia „să scape” de PNL. El consideră că liberalii trebuie să acorde mare atenţie acestui proces, însă să nu se grăbească şi nu trebuie să înceapă de acum discuţii la nivel judeţean sau local. Liviu Popazu susţine că drumul PNL trebuie să fie de acum pe culoarul din dreapta.

PRAHOVA. La Prahova, decizia fuziunii cu PDL a stârnit protestele a șase dintre cei șapte parlamentari liberali, care se tem că identitatea partidului se va pierde. Aceștia au refuzat să se prezinte la şedinţa Biroului Permanent Judeţean al PNL Prahova de ieri, care urma să discute suviectul. Acelșia au declarat că nu vor alianţa "pe picior" cu PDL și îl acuză pepreşedintele organizaţiei judeţene, Mircea Roşca, că a decis schimbarea încuietorii de la intrarea în sediul PNL Prahova, pentru ca nemulțumiții ca ei să nu mai aibă acces în sediul partidului.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri