Tamponare în Copou la ieșirea din parcare, cu vinovat clar. Cât de deformat poate vedea incidentul firma de asigurare?

luni, 16 septembrie 2024, 03:14
3 MIN
 Tamponare în Copou la ieșirea din parcare, cu vinovat clar. Cât de deformat poate vedea incidentul firma de asigurare?

Poziția unui indicator rutier a fost invocată în instanță de către o firmă de asigurări ca motiv pentru a nu plăti întreaga despăgubire cuvenită unei șoferițe. Argumentul a fost respins, judecătorii apreciind că „mintea cea de pe urmă” nu are valoare juridică.

În plângerea adresată instanței, Maria M. a arătat că autoturismul său VW Passat fusese victima unui accident auto la sfârșitul lui 2020. La acea dată, autoturismul se afla pe strada Garabet Ibrăileanu nr. 6, respectiv la capătul dinspre Copou al străzii. La ieșirea din parcare, a fost lovit în spate de Skoda condusă de Andrei A., care se deplasa cu viteză pe sens interzis. Cei doi conducători auto au încheiat o constatare amiabilă. Pe 4 ianuarie, asigurătorul a constatat avariile produse și a emis o ofertă de despăgubire în regie proprie în valoare de 2.464 lei. După două zile însă, a primit de la Asirom SA o adresă prin care era anunțată că vor fi efectuate investigații privind veridicitatea informațiilor din dosarul de daună.

 

Surpriză: a primit de la asigurător doar jumătate din bani

Timp de două luni, femeia nu a mai primit niciun răspuns, ceea ce a făcut-o să trimită cererea de despăgubire, solicitând banii. A primit doar jumătate din ei, respectiv 1.232 lei, motiv pentru care s-a adresat Judecătoriei.

În fața magistraților, reprezentanții Asirom SA au explicat situația prin faptul că lucrurile nu stăteau de fapt așa cum se apreciase inițial. În momentul accidentului, VW-ul efectua o manevră de întoarcere contribuind cu propria culpă la producerea accidentului. De asemenea, accidentul avusese loc „la ieșirea din sensul unic”. Prin urmare, nu se putea spune că Andrei A. fusese singurul vinovat pentru că s-ar fi deplasat cu viteză pe sens interzis.

În baza actelor și a fotografiilor depuse la dosar, magistrații Judecătoriei au respins atât concluziile la care ajunsese investigația Asirom, cât și comportamentul adoptat de asigurător. Andrei A. circulase pe sens interzis și acroșase VW-ul oprit la ieșirea din parcare. Conducătorul auto al acestuia nu putea să prevadă că din stânga sa ar putea veni un alt autoturism. Culpa aparținea în întregime șoferului Skodei. În ianuarie 2021, asigurătorul avea posibilitatea să emită o ofertă de despăgubire, dacă era de acord că asiguratul său se făcea vinovat de incident sau să anunțe efectuarea unei investigații proprii pentru stabilirea împrejurărilor accidentului. Pe 4 ianuarie, Asirom emisese oferta de despăgubire pentru suma de 2.464 lei. La sfârșitul lunii mai, femeia ceruse banii. Asirom nu avea niciun drept să înjumătățească suma acordată ca despăgubiri, mai ales că nu o informase pe Maria M. cu privire la eventualul rezultat al investigațiilor făcute.

 

Asirom, bătută cu propriile arme

„La primirea cererii de despăgubire, asiguratorul poate fie să formuleze în termen de 30 de zile o ofertă de despăgubire justificată, fie să notifice motivele refuzului de a acorda despăgubiri. În ipoteza în care asigurătorul nu răspunde în interiorul acestui termen asigurătorul RCA este obligat la plata despăgubirii. Legiuitorul instituie un termen de plată a despăgubirii, respectiv în 10 zile de la acceptarea ofertei de despăgubire de către păgubit”, au arătat judecătorii.

Ei au obligat Asirom să-și respecte promisiunea inițială, de a plăti 2.464 lei ca despăgubiri. Sentința Judecătoriei a fost contestată de Asirom, procesul urmând să se reia în fața Tribunalului.

 

Citește și: 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii