Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Tânăr de 16 ani atacat cu cuţitul de un individ care l-a confundat cu altcineva. A scăpat ca prin minune

GALERIE
atac_cutit
  • atac_cutit
- +

Un puști de 16 ani s-a aflat în locul nepotrivit, în momentul greșit și în compania cui nu trebuia. El a fost înjunghiat de un tânăr pe care nici nu-l cunoștea. Agresorul nu avea nimic de împărțit cu el, ci cu unul dintre însoțitorii lui, dar nu s-a uitat unde lovește.

În cursul anului 2021, Ciprian Rânțar avusese o dispută pe o rețea de socializare cu A.A. În urma disputei, Rânțar fusese agresat de un grup de tineri în zona Plopii fără Soț. Conflictul se accentuase ulterior, întrucât A.A. povestise în cercul de cunoștințe comune diverse bătăi la care ar fi participat Rânțar, ceea ce îi afectase acestuia imaginea. Ca urmare, Rânțar s-a hotărât să-i aplice o corecție, pentru a-și restabili poziția dominantă în grup.

Instituționalizat în Centrul de Servicii Sociale Bucium, D.N. ieșise în oraș pe 11 noiembrie. A coborât din autobuz la Hanul Dacilor, întrucât își observase un grup de colegi de la Școala Generală „Veronica Micle” și voia să discute cu ei. Ghinionul său a fost că din grup făcea și A.A. În jurul orei 14.40, în stația de vizavi a oprit un autobuz din care a coborât Rânțar, însoțit de trei tineri. Aceștia au traversat strada direct spre grupul de băieți din care făceau parte A.A. și D.N. La jumătatea drumului, Rânțar a scos cu cuțit, strigând către A.A. „Vino încoace, drace!” Grupul de băieți s-a împrăștiat în fugă, urmărit de Rânțar. D.N. a rămas în urmă, neștiind ce se întâmplă. Fluturând cuțitul, Rânțar a încercat să-l lovească în gât. Băiatul a parat cu mâna stângă, antebrațul fiind străpuns de cuțit. S-a întors apoi pentru a fugi, în timp ce Rânțar lovea din nou. Nu a reușit însă decât să-i sfâșie geaca, în partea din spate. Băiatul a reușit să se refugieze în centrul de plasament, de unde a sunat la 112.

Rânțar a fost cercetat pentru tentativă la omor. În cursul urmăririi penale s-a prevalat de dreptul de a nu da declarații. Ulterior, în cursul judecății, a spus că ar fi luat cuțitul de la unul dintre tinerii care îl însoțeau și nu voise decât să-i sperie pe adversari. Îl lovise pe D.N. din greșeală, pe când vântura cuțitul. Afirmațiile sale, ca și cererea de reîncadrare juridică a faptei ca lovire sau alte violențe ori în cea de vătămare au fost respinse de judecători. Dacă lovitura ar fi fost produsă în modul descris de Rânțar, rana ar fi fost tăiată, nu înțepată. Faptul că vizase gâtul făcea evident că tânărul lovise intenționat, pentru a răni sau ucide.

Nici circumstanțele personale nu au cântărit în favoarea lui Rânțar. La 21 de ani, el nu avea antecedente penale, dar era trimis în judecată pentru viol, furt și lovire sau alte violențe. Chiar la data incidentului el se afla sub control judiciar. „Raţiunea pentru care a apreciat că se impune a acţiona în sensul reţinut, respectiv pentru a-şi restabili poziţia dominantă, relevă că pentru inculpat apare ca fiind mai importantă imaginea sa, în detrimentul dreptului la viaţă al altei persoane, trădând în mod neechivoc un set de valori defectuos”, au subliniat magistrații Judecătoriei. Aceștia l-au condamnat pe Rânțar la 6 ani și 4 luni de închisoare, ca și la plata către victima sa a unor daune morale în cantum de 30.000 lei. Sentința a fost contestată de inculpat, dosarul urmând să fie reanalizat de Curtea de Apel la începutul lunii aprilie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri