Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Tânăr ieșean condamnat la moarte de spitalul AKH din Viena! Nu mai are șanse

GALERIE
mugurel
  • mugurel
- +

Tânărul de 35 de ani care aştepta de la o zi la alta acceptul pentru un transpalant salvator de plămâni, după ce Ministerul Sănătăţii îşi dăduse într-un final acceptul pentru finanţare, a primit o veste cruntă. Spitalul AKH din Viena, singurul care face astfel de intervenţii, l-a anunţat că nu-l poate programa în viitorul apropiat, fiind prea aglomerat. Vestea îl ucide practic pe Mugurel Amariţei, care a suferit deja trei pneumotoraxuri, fiind puţin probabil că va mai rezista unui al patrulea. „De acum, ce pot să mai fac? Aştept să mor...“, spune bărbatul.

Mugurel Amariţei, ieşeanul a cărui supravieţuire depinde de un transplant de plămâni, este ca şi condamnat la moarte. Bolnavul în vârstă de 35 de ani a primit un răspuns oficial de la Spitalul AKH din Viena, după mai bine de un an de aşteptare. Informarea subliniază că unitatea austriacă este singura clinică europeană care asigură transplantul pulmonar pentru cetăţenii din mai multe state membre UE şi că trebuie să facă o selecţie mai drastică a dosarelor medicale. În consecinţă, cazul lui Mugurel, ai cărui plămâni mai funcţioanează la doar aproximativ 15% din capacitate, a fost respins chiar când ieşeanul avea speranţe că lucrurile se mişcă în favoarea sa.

„De acum, ce pot să mai fac? Să-mi cumpăr pastilele şi spray-urile care mă ajută cât de cât, şi să aştept să mor...“, ne-a spus bolnavul.

Mugurel: „Mă tem să ies afară“

Mugurel Amariţei a aflat joi, 9 februarie, că nu i se acordă şansa unui transplant pulmonar şi de atunci simte că şi-a încheiat socotelile cu viaţa.

„Cine ştie cât o să mai rezist. Mă tem că o să fac al patrulea pneumotorax, mă tem să ies afară să nu răcesc, mă tem că o să mă tragă un curent şi o să cad lat. Stau cu frică şi stres pentru orice urmează, pentru că ştiu că ceva bun oricum nu are ce să se întâmple“, a povestit ieşeanul.

Pacientul şi-a depus încă din noiembrie 2015 dosarul medical la Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi (DSP) pentru obţinerea formularului E112, cu ajutorul căruia să-i fie decontat transplantul pulmonar într-o clinică din afara ţării. DSP a trimis, la rândul ei, documentele medicale către trei clinici diferite din Europa, de la care a aşteptat o ofertă de preţ pentru realizarea intervenţiei. Joi a venit răspunsul final de la Spitalul AKH din Viena, Austria.

„Ministerul Sănătăţii este dispus să aloce suma necesară pentru intervenţia chirurgicală, însă clinica a anunţat că are foarte multe cazuri şi că trebuie să facă o selecţie drastică dintre acestea. În consecinţă, dosarul pacientului din Iaşi nu a fost acceptat. Se pare că, în acest moment, centrul este singurul care face transplant pulmonar pentru cetăţenii europeni din mai multe state, şi are o cazuistică numeroasă“, a arătat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iaşi

„Îi crapă plămânii, asta se întâmplă“

Mugurel Amariţei a fost diagnosticat cu insuficienţă pulmonară din 2011. Starea lui s-a degradat progresiv astfel încât, în prezent, tânărul suferă de mai multe afecţiuni: emfizem pulmonar bilateral de tip centroacinar şi panlobar, insuficienţă respiratorie cronică acutizată, hemoptizii repetitive, disfuncţie ventilatorie mixtă foarte severă, lobectomie inferioară dreaptă, insuficienţă mitrală minoră şi hipertensiune pulmonară secundară severă.

Sănătatea lui Mugurel este atât de şubredă încât în decursul a trei luni a suferit trei pneumotoraxuri, ultimul pe 18 ianuarie.

„Îi crapă plămânii, asta se întâmplă“, arătă atunci dr. Cristina Grigorescu, chirurgul toracic de la Spitalul de Pneumoftiziologie care s-a ocupat de îngrijirea pacientului.

În ultimele luni, Mugurel şi-a petrecut mai mult timp prin spitale decât acasă, din cauza complicaţiilor cu care se confruntă frecvent.

„Aproape săptămânal am mers la un spital. Boala avansează treptat şi determină tot felul de complicaţii. Acum nu ştiu cui să mă mai adresez să găsesc o rezolvare. Eu sunt interesat să trăiesc, să am o şansă la un tratament adecvat, iar politicienii noştri se interesează cum să fure şi să nu facă puşcărie. Sunt dezamăgit complet de această ţară şi de posibilităţile pe care le oferă ea unui tânăr bolnav“, a conchis Mugurel Amariţei.

CITIȚI ȘI:

FACEȚI CEVA! Un tânăr ieșean e ucis cu zile de schimbarea de guvern și de birocrație!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri