anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 13.08.2022

Tânăr şi neliniştit: copilul român după Evaluarea Naţională!

GALERIE
Patratel VINERI, 25 iunie 2021 - 1Patratel VINERI, 25 iunie 2021 - 2
 • Patratel VINERI, 25 iunie 2021 - 1
 • Patratel VINERI, 25 iunie 2021 - 2
- +

* Copiii care tocmai au isprăvit clasa a VIII-a au susţinut, ieri, ultima probă din cadrul Evaluării Naţionale; ei se află, acum, liberi, pe afară, la fotbal, câteva zile, până când e gata masa, fiindcă şi părinţii lor au ieşit dintr-o perioadă de stress: taţii lor se află, acum, liberi, pe afară, la terasă, la beri, iar mamele lor se află, acum, libere, pe afară, la coafor, la manichiuristă, la cosmeticiană (chiar dacă n-au nevoie, pe motiv că nu există femeie urâtă, ci doar băutură puţină, iar bărbaţii lor au grijă să nu existe femei urâte în jur). Urmează altă perioadă de stress, cu tensiune, cu aşteptare, rezultate şi contestaţii, înscrieri, repartizări, deci e cam clar că, pe partea concediilor, luna iulie e pierdută pentru românii cu copii care tocmai au terminat cu Evaluarea Naţională; din fericire, există în chiar localităţile lor mici oaze de petrecere a unor momente plăcute, aproape ca în staţiunile de la mare:

* Deşi a plouat mult, proprietarii piscinei "Bălăceanu" n-au fost pe fază şi n-au strâns apa de ploaie în bazine, aşa că acum, când s-a mai încălzit, iar amatorii de bălăceală n-au întârziat să apară, acestea sunt goale şi uscate. Din fericire, unul dintre angajaţi a avut o idee genială, iar a doua zi, pe fundul piscinei a fost înălţat un strat gros de plăpumi, saltele şi perne vechi, aduse de fiecare de prin poduri şi boxe; acum, copiii sunt fericiţi, fiindcă pot sări de pe mal în bazin, chiar dacă nu ştiu să înoate. Deşi apa lipseşte, doi clienţi s-au înecat cu fulgi de găină dintr-o pernă, în timp ce alţii au luat purici. Pe fundul altei piscine, de lux, au fost stivuite saltele ecologice, din spumă cu memorie şi cu ioni de argint.

* Proprietarii piscinei "Cei trei purceluşi" n-au mai schimbat apa de prin 2014, fiindcă n-au plătit şi au fost debranşaţi; cu toate astea, ei n-au renunţat la afacere nici acum, ci chiar au extins-o. Mai exact, au schimbat textul de pe panoul de la intrare, pe care acum nu mai scrie "Bazine de înot", ci "Bazine tratament balnear". Clienţii care intră simt de la depărtare mirosul de sulf (unii dintre ei pretind că au simţit, chiar, şi miros de uraniu, plutoniu sau kryptonit!), văd bazinele pline cu un fel de mâl de o culoare greu de descris şi capătă automat încredere în proprietăţile binefăcătoare - mai ales că, din câte spun martorii oculari, o bătrânică de peste 90 de ani, care s-a băgat în bazin cu cârjele, a ieşit după două secunde vindecată şi fugind de-i sfârâiau tălpile, cu mâinile la nas! Angajaţii complexului balnear spun că mirosul şi culoarea ar putea avea legătură cu sistemul de filtrare al bazinului, care nu mai funcţionează din 1994.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.