Tânărul ucis în războiul diamantelor din Africa urma să-și ceară iubita de soție la întoarcerea acasă. Va veni în sicriu peste săptămâni bune
Cosmin Petru Samolinschi, ieșeanul din comuna Aroneanu care a murit în Africa doborât se pare de o rechetă trasă de rebeli, va fi adus acasă abia peste câteva săptămâni.
Și asta în cazul fericit în care familia va face rost de bani pentru a aduce corpul neînsuflețit acasă, în cazul în care angajatorul nu va întreprinde acest demers.
Urma să-și ceară iubita de nevastă
Durata mare de transport pentru corpului defunctului depinde foarte mult de formalitățile greoaie, dar și de distanța mare dintre România și Republica Democratică Congo. În orice caz, rudele estimează că militarul mort va fi adus acasă în aproximativ trei săptămâni. De altfel, acesta a plecat să lucreze ca mercenar deoarece voia să-și întemeieze o familie. Cosmin își achiziționase un apartament în rate în municipiul Iași și intenționa să își ceară prietena de nevastă la întoarcerea în România.
Cosmin Petru a murit după ce rebelii ostili guvernului Republicii Democratice Congo au atacat o zonă în apropierea orașului Goma, situat la frontiera cu Rwanda. Ieșeanul a fost ucis sâmbătă, 15 iunie 2024, într-un atac cu o rachetă trasă de la aproximativ 4 kilometri. Tânărul a activat timp de doi ani în cadrul Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri” din Iași, dar în dorința unui viitor mai bun a decis să-și dea dimisia din Armată și să plece într-o misiune privată în Congo. Alți doi colegii de-ai săi, un român și un cetățean din Republica Moldova, au fost grav răniți în același atac.
Minele de diamante, marea miză
Războiul din zonă a izbucnit în primăvara anului 2022, după ce rebelii tutsi din M23 (Mișcarea 23 Martie) au capturat o vastă porțiune de pământ de-a lungul granițelor cu învecinatele Rwanda și Uganda. În replica, Guvernul Republicii Democrate Congo a adus atunci imediat mercenarii ruși din grupul Wagner, însă, după ce șeful acestora, Evgheni Prigojin, a murit într-un accident de avion, mercenarii au fost retrași de aici. În acel moment, Horațiu Potra, un personaj controversat din România, ar fi preluat contractual și a dus aproximativ 1.000 de soldați din România în țara africană. Cei 1.000 de români fuseseră foști soldați în armata română, pensionați din armata română sau foști luptărori în legiunea străină franceză.
Mulți dintre cei care au fost atrași de banii promiși de Potra, circa 5.000 de dolari pe lună, au ezitat să meargă deoarece gruparea M23 a devenit între timp foarte puternică în zonă, susținută puternic din spate de țara vecină Ruwanda, dar și de benefiile date de minele de diamante capturate, cu care își cumpără arme de calibru cât și mercenari. Pe aceștia îi plătesc mult mai bine. ”În urmă cu un an, românii râdeau că rebelii nu prea au cu ce să lupte, însă situația s-a schimbat. Acum sunt redutabili, au drone, mortiere, oameni cu experiență și diamante cu care să angajeze. A devenit legendară situația în care, recent, un român a dezertat la această grupare după ce i-au fost promiși lunar 15.000 de dolari”, ne-a spus un fost ofițer din armată, care a luptat în mai multe țări ca mercenar.
De altfel, Cosmin, tânărul din Aroneanu, a murit în timp ce încerca să ridice o dronă de recunoaștere, însă a fost lovit de racheta trasă de rebeli. Oficial, cei 1.000 de soldați români se ocupă cu instruirea armei congoleze dar și cu paza unor obiective strategice ale guvernului.
Publicitate și alte recomandări video