anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 03.12.2022

Tanczos Barna, ministrul Mediului, susţine că OUG privind plafonarea preţurilor la lemn va fi adoptată săptămâna aceasta

GALERIE
lemn_foc
 • lemn_foc
- +

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că OUG privind plafonarea preţului lemnului de foc va figura pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern din această săptămână, programată joi sau vineri. Acesta nu exclude ca preţul propus, de 500 de lei pe metrul cub, să fie modificat. Tanczos Barna a declarat, marţi, la emisiunea ”Inspiră România” de pe TVR Info că ordonanţa este pregătită şi va intra pe circuitul de avizare.

”Propunem, pe de-o parte, limitarea preţului pe piaţă, nu doar pentru lemnul de foc, ci şi pentru derivate din lemn de foc. Pentru a asigura un echilibru pe piaţă şi a preveni exodul de material lemnos sau de derivate de pe piaţa românească pe alte pieţe, este nevoie de interdicţie de export în anumite condiţii. Sunt şi produse care erau în mare măsură pentru export, cum sunt peleţii sau brichetele, iar acolo ar fi nevoie, probabil, de o soluţie mixtă, care să genereze o aprovizionare a pieţei locale, naţionale, iar restul să meargă la export. OUG va fi aprobată în prima şedinţă de Guvern, joi sau vineri”, a spus Tanczos Barna.

Acesta a precizat că 500 de lei metrul cub înseamnă 320 de lei metrul ster şi este un preţ care ar limita în lunile următoare o creştere exagerată.

”Discutăm despre acest preţ în momentul de faţă. Decizia va fi luată, probabil, joi sau vineri, şi atunci vom avea suma exactă, fixă, preţul pe care îl stabilim”, a precizat ministrul Mediului.

Întrebat dacă acest preţ propus ar putea fi modificat în şedinţa de Guvern, Tanczos Barna a spus că până nu se ia o decizie finală, această problemă suportă discuţii, în condiţiile în care vin, în continuare, analize şi observaţii de la mai multe ministere.

”Lemnul de foc rămâne şi trebuie să fie o sursă pentru foarte mulţi cetăţeni din România. (…) Eficienţă în utilizarea lemnului de foc înseamnă că putem încălzi cu aceeaşi cantitate suprafeţe mai mari sau putem încălzi aceeaşi casă cu o cantitate mai mică. Trebuie să intervenim pe soluţiile tehnice, pe centralele termice, pe sobele cu eficienţă mai mare, acesta fiind scopul meu când am propus acest studiu la nivel naţional”, a explicat ministrul, care a dat asigurări că lemnul de foc nu va fi interzis.

Tanczos Barna estimează că cifra de 3 milioane de gospodării în care locatarii se încălzesc cu lemne de foc va scădea, conform Recensământului care s-a desfăşurat în acest an. 

În ceea ce priveşte exportul de lemne de foc, ministrul Mediului a precizat că, în acest an, cantitatea a fost de 57.000 de mc, ceea ce înseamnă 0,2% din cantitatea de lemn exploatată la nivel naţional.

”Trebuie să avem mare grijă de pădure în această perioadă pentru că presiunea se va muta pe pădure şi chiar dacă suntem conştienţi că este nevoie de o cantitate mai mare de lemn pe piaţă, nu trebuie să exagerăm”, a mai afirmat Tanczos Barna. În ceea ce priveşte lemnul pentru mobilier, acesta a menţionat că nu ar accepta niciodată exportul acestui tip de lemn şi ar prefera să fie procesat în ţară.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Patria nu e tribunal

Pavel LUCESCU

Patria nu e tribunal

Nu există unitate de măsură pentru patriotism. Şi, prin urmare, nu există mai mult sau mai puţin patrioţi. Există în schimb o infinitate de grade de intensitate a relaţiei cu propria patrie, de la pura indiferenţă, la pura pasiune, dar nimic care să justifice instituirea vreunui tribunal al patriotismului.

opinii

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc

pr. Constantin STURZU

Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc

De ce ne ajunge atât de uşor la inimă colindul? Pentru că el nu este altceva decât Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc. 

pulspulspuls

Letopiseţul giudeţului nostru: despre cum a botezat Mihai Chirica un cronicar şi cum a decontat musiu Paralexe deplasarea la Cremenal din visteria publică

Letopiseţul giudeţului nostru: despre cum a botezat Mihai Chirica un cronicar şi cum a decontat musiu Paralexe deplasarea la Cremenal din visteria publică

Pentru astăzi ne-am propus să-l tragem de urechi pe primarul târgului nostru, onorabilul edil Mihai Chirica, care a greşit impardonabil o referire la denumirea celui mai proaspăt liceu din oraş, care poartă numele cronicarului Miron Costin. 

Caricatura zilei

Iohannis și gazele

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.