anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 02.10.2022

Ţara asta-i un miracol

GALERIE
Michael Astner
 • Michael Astner
- +

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

Alertă RO-ALERT

Anul ăsta, dacă bine am reţinut, am primit până acum doar două mesaje RO-ALERT pe smartphone, ambele anunţându-mă că vine o furtună cu vijelii şi ploaie torenţială. Primul l-am primit pe la sfârşitul lui mai, la Iaşi, al doilea pe la sfârşitul lui iunie, la Amnaş. Ştiţi când le-am primit pe ambele? Aţi ghicit: fix după ce furtuna, vijelia şi ploaia torenţială trecuseră! Utilitatea publică? Zero, desigur.

Ca fapt divers, cea mai faină alertă am primit-o cu un an sau doi în urmă. Eram în tren spre Sălişte, în mijloc de noapte, undeva pe la Vatra Dornei. Mesajul alertei? Fusese văzut un urs undeva în pădurile din zonă (s-a specificat unde anume, dar, desigur, n-am ţinut minte zona)! Alerta asta, măcar, mi-a provocat un zâmbet: eram în tren, fără nicio treabă cu blana ursului din pădure...

Ostwind

Acum două săptămâni, pe AMC s-a dat filmul german Ostwind, din care, din 2013 încoace, când a apărut primul film, s-au mai făcut alte cinci continuări. În limba română, titlul este Furtună. Deci Furtună, Furtună 2, 3, 4... Mai văzusem primele două, acum am avut ocazia să văd continuările 3, 4 şi 5.

Despre ce-i vorba? Păi, despre un cal excepţional, un armăsar numit Ostwind cu care doar o fată adolescentă s-a putut înţelege şi l-a putut călări, având acea calitate rară de-a putea comunica cu caii, de-a se număra printre Pferdeflüsterer (horse whisperer - există şi un film american cu Robert Redford exact cu acest titlu: The Horse Whisperer, 1998) - cei care le şoptesc cailor.

Nu ştiu de ce, dar traducătorii care au făcut traducerea parcă au ţinut cu tot dinadinsul să se complice. Mai întâi, a traduce titlul filmului Ostwind prin Furtună mi se pare impropriu ori măcar pe alături, chiar dacă există o legătură logică între Vânt de Răsărit (cum a fost tradus numele calului înlăuntrul filmelor Ostwind 1 şi 2) şi o furtună. Sincer să fiu, eu unul aş fi lăsat titlul respectiv numele original - ar fi fost cea mai simplă şi cea mai elegantă soluţie.

Ei bine, ce credeţi că mi-au văzut ochii odată cu Furtună 3, 4 şi 5 (mai mult ca sigur traduse de altcineva, de aceea am vorbit la plural de traducători)? Noul nume al armăsarului andaluz (era originar din Andaluzia) a fost tradus din germană în limba română printr-un nume... englezesc: Windstorm!!! Hă??? Ce-i asta, frate? Am stat şi am stat şi m-am tot gândit şi zău dacă vreo explicaţie logică am găsit! De vreo justificare, desigur, nu poate fi vorba.

Unde am ajunge!

Recent, am dat peste un poem fain semnat de poetul elveţian Kurt Marti (1921-2017): Wo kämen wir hin/ wenn alle sagten/ wo kämen wir hin/ und niemand ginge/ um einmal zu schauen/ wohin man käme/ wenn man ginge.

Iată-mi traducerea: Unde-am ajunge/ dacă toţi ar spune/ unde-am ajunge/ şi nimeni nu s-ar duce/ să vadă odată/ unde-am ajunge/ dacă ne-am duce.

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Nicolae GRECU

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Dacă nu va fi câştigat, şi încă concludent, meciul cu Minaur, o echipă slăbuţă şi obosită, care a făcut turul României de dragul Cupei, ar fi adevărata ruşine pentru fotbalul ieşean.

opinii

Seimeni (XVI). Școala (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Școala (4)

Reluând evocarea satului natal, autorul încearcă să reînvie prin cuvinte primii ani de școală.

Paranoia autorităţii

arh. Ionel OANCEA

Paranoia autorităţii

Dintotdeauna comunităţile şi-au impus reguli de convieţuire. Într-un sat tradiţional românesc funcţionau cu rigoare, chiar dacă nu erau scrise şi nu exista un aparat administrativ pentru impunerea lor. Oamenii se considerau egali în faţa lui Dumnezeu, prin urmare casele erau aproape identice, realizate după acelaşi proiect ancestral cu minore influenţe alogene contemporane construirii.

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

pulspulspuls

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

Chiar aşa stimaţi telespectatori, iată câteva ipostaze de la o abordare revoluţionară a felului în care se pot face afaceri. În prima fotografie, city managerul Petru Movilă lucrează în timpul somnului la o întâlnire de tip conferinţă a pompierilor ieşeni. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.