Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.12.2023

Ţara extremelor (P)

GALERIE
Traian Dobre - 2022
  • Traian Dobre - 2022
- +

Am mai spus-o şi o repet: trăim într-o țară a extremelor. De ce? Pentru că te întrebi  cam ce-ar putea face cineva cu 25 de euro pe lună, în contextul scumpirilor fără precedent la toate produsele și serviciile? Și aici mă gândesc la acele vouchere de 250 de lei, acordate de curând de guvernanți, o dată la două luni, populației cu venituri mici şi foarte mici, ca sprijin pentru a face față creşterilor de prețuri care s-au abătut asupra tuturor. Pentru că, oriunde ți-ai întoarce privirea, n-ai cum să nu observi că totul s-a dublat, triplat sau chiar mai mult.

Teoretic cei 25 de euro/lună vor ajunge la 2,8 milioane de români săraci şi foarte săraci, strict pentru alimente sau hrană caldă. Adică la pensionarii cu mai puțin de 1.500 de lei venit din pensii, la cei cu pensia minimă socială garantată, la persoanele cu handicap, la cele fără adăpost, la părinții care-și cresc cu bani puțini copii și la familiile monoparentale care abia se mai descurcă. Lor li se alătură și românii care primesc ajutorul social, cei mai mulți sunt de la țară și care, acum, nici nu mai vor să audă de munca la câmp, spre disperarea fermierilor și a altor angajatori. Restul să se descurce, chiar și cei cu venituri la limita pragului luat în considerare de autorități.

Să facem un calcul: cu 124 de lei pe lună, un beneficiar ar putea să-și cumpere o pâine în fiecare zi de 600 grame. Cam atât! Să spunem că nu e fan pâine și că o va împărți pentru două zile. Dar cu restul nevoilor, care bineînțeles costă, ce vor face? Aș putea spune că 25 de euro sunt bani rispiți în neant sau frecție la picior de lemn.

Cu ei nu poți hrăni populația. Altele puteau fi soluțiile pe care ar fi trebuit să le pună pe masa de lucru zecile de mii de „specialiști”, abonați la sinecuri. Mă gândesc că niște diriguitori vizionari și patrioți pe deasupra ar fi anticipat cumva criza, căci am avut destule, și ar fi avut acum posibilitatea de a proteja populația oferindule locuri de muncă de pe urma unor investiții pertinente. Numai că, pentru asta, cu toții ar fi trebuit să tragă la aceeași căruță, fie că vorbim despre politicieni, de specialiști în diverse domenii, fie despre apărătorii din umbră ai intereselor românilor, etc. Cred că altfel ar fi fost treburile, după mai bine de trei decenii de… capitalism. Cert este că unii dintre noi cam știu ce-ar putea face în astfel de vremuri. Exact ce-au făcut și până acum: vor strange şi mai mult cureaua. Nu știu cum vom ieși din tot acest marasm sau câți vor face față acestui tăvălug. În această țară a extremelor nu ne mai rămâne decât să ne rugăm la Dumnezeu pentru a da românilor mintea cea de pe urmă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Un caz şcoală despre cât preţ pune primarul Mihai Chirica pe interesul Iaşului şi al ieşenilor şi cât contează pentru el sintagma Iaşul – Capitala Culturală a României, de care, de altfel, abuzează în discursuri publice până la saţietate. E vorba de cazul Baia Turcească.

opinii

Prima carte a lui Andrei Pleșu

Alexandru CĂLINESCU

Prima carte a lui Andrei Pleșu

Fapt este că tânărul Pleșu se mișca dezinvolt nu numai în zona artelor plastice. dar și în teritoriul literaturii sau în acela al filosofiei. Teoretiza reușind să evite ariditatea conceptuală, era erudit fără pedanterie, scria de pe atunci admirabil, în egală măsură nuanțat și precis. Sunt pagini pe care, dacă îmi este permis să fac o supoziție, cred că le-ar semna și astăzi.

Jurnalul lui Asachi (7)

Neculai SEGHEDIN

Jurnalul lui Asachi (7)

Puțină lume poate reproduce un vers din Asachi, sau un titlu din opera acestuia. Puțini dintre noi știm ce a făcut, de fapt, Asachi în cultura română. Cu toate acestea, Asachi are o mare valoare simbolică, este un bun național, un blazon al culturii noastre, fiind, pur și simplu, …Asachi!

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

pr. Constantin STURZU

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

Următoarea „mişcare”, cea de a treia, este cea mai delicată şi necesită multă îndrăzneală. Vedem că Hristos nu-l cruţă deloc pe acel tânăr evlavios şi râvnitor, ci îi pune în faţă o alegere mai mult decât incomodă: aceea de a-şi vinde averea, de a împărţi totul săracilor şi de a urma cu totul Fiului lui Dumnezeu. 

pulspulspuls

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Una tare pe azi, stimaţi telespectatori: voi ştiţi care este ultimul zvon ce tropăie băţos prin politichia mâloasă de Bahlui de sar stropi murdari în toate derecţiile, inclusiv pe pereţii cei galbeni ai sediului proaspăt văruit din Podu Roş? 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

vezi raspunsuri