anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Ţara extremelor (P)

GALERIE
Traian Dobre - 2022
 • Traian Dobre - 2022
- +

Am mai spus-o şi o repet: trăim într-o țară a extremelor. De ce? Pentru că te întrebi  cam ce-ar putea face cineva cu 25 de euro pe lună, în contextul scumpirilor fără precedent la toate produsele și serviciile? Și aici mă gândesc la acele vouchere de 250 de lei, acordate de curând de guvernanți, o dată la două luni, populației cu venituri mici şi foarte mici, ca sprijin pentru a face față creşterilor de prețuri care s-au abătut asupra tuturor. Pentru că, oriunde ți-ai întoarce privirea, n-ai cum să nu observi că totul s-a dublat, triplat sau chiar mai mult.

Teoretic cei 25 de euro/lună vor ajunge la 2,8 milioane de români săraci şi foarte săraci, strict pentru alimente sau hrană caldă. Adică la pensionarii cu mai puțin de 1.500 de lei venit din pensii, la cei cu pensia minimă socială garantată, la persoanele cu handicap, la cele fără adăpost, la părinții care-și cresc cu bani puțini copii și la familiile monoparentale care abia se mai descurcă. Lor li se alătură și românii care primesc ajutorul social, cei mai mulți sunt de la țară și care, acum, nici nu mai vor să audă de munca la câmp, spre disperarea fermierilor și a altor angajatori. Restul să se descurce, chiar și cei cu venituri la limita pragului luat în considerare de autorități.

Să facem un calcul: cu 124 de lei pe lună, un beneficiar ar putea să-și cumpere o pâine în fiecare zi de 600 grame. Cam atât! Să spunem că nu e fan pâine și că o va împărți pentru două zile. Dar cu restul nevoilor, care bineînțeles costă, ce vor face? Aș putea spune că 25 de euro sunt bani rispiți în neant sau frecție la picior de lemn.

Cu ei nu poți hrăni populația. Altele puteau fi soluțiile pe care ar fi trebuit să le pună pe masa de lucru zecile de mii de „specialiști”, abonați la sinecuri. Mă gândesc că niște diriguitori vizionari și patrioți pe deasupra ar fi anticipat cumva criza, căci am avut destule, și ar fi avut acum posibilitatea de a proteja populația oferindule locuri de muncă de pe urma unor investiții pertinente. Numai că, pentru asta, cu toții ar fi trebuit să tragă la aceeași căruță, fie că vorbim despre politicieni, de specialiști în diverse domenii, fie despre apărătorii din umbră ai intereselor românilor, etc. Cred că altfel ar fi fost treburile, după mai bine de trei decenii de… capitalism. Cert este că unii dintre noi cam știu ce-ar putea face în astfel de vremuri. Exact ce-au făcut și până acum: vor strange şi mai mult cureaua. Nu știu cum vom ieși din tot acest marasm sau câți vor face față acestui tăvălug. În această țară a extremelor nu ne mai rămâne decât să ne rugăm la Dumnezeu pentru a da românilor mintea cea de pe urmă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.