Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ţara furtului bine făcut

GALERIE
radu mesnita
  • radu mesnita
- +

Ce se întâmplă când Codul penal e transformat în lege de ocrotire a infractorilor.

În mod cert, avalanşa stârnită de noul regim instaurat la Bucureşti cu nicio lună în urmă a avut şi partea ei bună: Iohannis a redevenit preşedinte; prima oară devenise atunci când a fost ales, în noiembrie 2014. Iar România a devenit pentru a doua oară în decurs de 14 luni ţara mitingului bine făcut.

Aceeaşi avalanşă a arătat şi că încă mai există instituţii inutile care împovărează România: Consiliul Naţional al Audiovizualului şi Avocatul Poporului sunt două dintre ele - nu pentru ceea ce reprezintă, ci pentru calitatea îndoielnică a indivizilor care s-au aciuat acolo ori au fost răsplătiţi cu aceste joburi călduţe, evident, fără concurs, deci fără vreun merit real.

Discursul lui Iohannis de după lovitura lui Dragnea & Co contra justiţiei, deşi binevenit, face referire riscantă la un referendum prin care românii ar putea fi chemaţi să se pronunţe asupra pe tema unor legi de iertare a păcatelor celor care îşi bat joc de ei. De ce încă un referendum - sau chiar două, pentru că ce face preşedintele face şi Dragnea - când nici cele vechi nu sunt sau abia dacă sunt luate în seamă de către „păcătoşii” care ne poartă sâmbetele? Că, dacă nu ni le purtau, am fi avut Parlament cu 300 de aleşi (nu 580, câţi l-au burduşit degeaba în 2012, şi nici 450 acum, când iarăşi prea mulţi sunt în plus), respectiv sătenii din Pungeşti ar fi scăpat de primarul lor la pachet cu gazele de şist încă din 2013, când au cerut referendum, şi nu abia în pragul alegerilor locale din 2016, când a catadicsit prefectul „fost” social-democrat să-l organizeze. Sunt doar două exemple cu aceiaşi indivizi, care vorbesc cât pot de mieros presărând câţiva lei ici şi colo, în timp ce-şi îndeasă buzunarele şi îşi croiesc legi doar pentru ei atunci când cred că nu-i vede nimeni. Ce şanse are chestionarea populară propusă de Iohannis să fie luată în seamă? Dar cea a lui Dragnea? Mai întâi, problemele puse în discuţie se pot rezolva foarte simplu fără să se toace atâţia bani. Apoi, rezultatul ar trebui să ajungă la Parlament după (in)validarea obligatorie a Curţii Constituţionale. Or, parlamentarii sunt în marea lor majoritate întruchiparea vitejilor la plăcinte şi a laşilor când e vorba de problemele altora, aşa că e lesne de prevăzut cum vor trata ei voinţa poporului: la fel ca şi până acum (vezi acelaşi caz al Legislativului cu 300 de locuri). În schimb, dacă trepăduşii lui Dragnea vor fi forţaţi să-l suspende pe Iohannis, spiritul de turmă le va da curaj şi referendumul de demitere a preşedintelui va deveni pe loc mai important chiar şi decât masacrarea legilor. Însă şi în eventualitatea unui eşec (al treilea de acest tip), şi în cazul unei victorii, rezultatul va fi unul ruşinos şi va avea consecinţe grave pentru PSD-ul lui Dragnea.

E dezonorantă ascunderea acestei reţele mafiote politice în spatele maselor de oameni pe care tot ei îi ţin în sărăcie şi ignoranţă şi la care se raportează atunci când îşi umflă veniturile şi privilegiile. De exemplu, de ce să nu ia pensii speciale puţinii veterani care mai trăiesc şi care au 200-300 de lei pe lună şi de ce iau 1600-4700 de lei nesimţiţii care au ocupat ani de-a rândul fotoliile parlamentare fără să facă nimic pentru cei care i-au ales? Atâtea milioane de lei irosite pe pensiile nesimţite ar fi un plus consistent la bugetul din care se plătesc pensiile muritorilor de rând, fără a se renunţa de tot la educaţie şi la investiţii - aşa cum prevede simulacrul de proiect de buget naţional pe anul 2017 înjghebat de supuşii lui Dragnea. Liderul PSD şi ceilalţi trepăduşi care-l înconjoară ar putea să-şi spele din păcate anulând asemenea favoruri nemeritate, renunţând la obsesia legalizării furturilor săvârşite prin legile strâmbe pe care şi le votează clica politică şi guvernând naibii ţara asta aşa cum trebuie în asemenea vremuri, nu cum le trebuie lor. Însă, dacă de la alde Năstase ori Ponta au învăţat doar cum să perfecţioneze arta furtului, atunci nu rămâne decât un singur reproş - pentru cei care s-au făcut complici cu ei, dându-le puterea: s-au vândut prea ieftin. Mult prea ieftin.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri