Târg numismatic la Braşov terminat cu confiscarea a 150 de monede
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Târg numismatic la Braşov terminat cu confiscarea a 150 de monede

GALERIE
târg numismatic şi filatelic din Braşov
  • târg numismatic şi filatelic din Braşov
- +

 Poliţiştii au confiscat de la un târg numismatic şi filatelic din Braşov 154 de monede vechi, unele datând din secolele II şi I î.e.n., iar altele din perioada medievală, care ar proveni din situri arheologice şi care erau comercializate ilegal la târg, la preţuri între 5 şi 20 de lei.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Braşov, comisar-şef Liviu Naghi, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că poliţişti de investigaţii criminale specializaţi în protejarea patrimoniului cultural naţional au organizat, sâmbătă, o acţiune la un târg filatelic şi numismatic desfăşurat la un centru expoziţional din Braşov, în scopul combaterii infracţiunilor la regimul patrimoniului cultural naţional mobil, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În urma controalelor făcute de poliţişti la cele 125 de persoane participante la târg au fost identificate şapte persoane cu vârste cuprinse între 35 şi
61 ani, din judeţele Bihor, Buzău, Caraş Severin, Sălaj şi municipiul Bucureşti, care comercializau ilegal 154 de monede antice şi medievale care ar proveni din situri arheologice protejate de lege", a spus Naghi.

Poliţiştii au stabilit că persoanele care comercializau monedele nu aveau documente legale de provenienţă. Poliţiştii au confiscat cele 154 de monede, care au fost predate reprezentanţilor Direcţiei Judeţene pentru Cultură Braşov şi i-au amendat pe cei şapte comercianţi cu suma de
1.000 de lei fiecare.

"De asemenea, poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii de infracţiuni la Legea 182/2000, privind protejarea patrimoniului naţional, în colaborare cu specialişti din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Braşov", a mai spus reprezentantul Poliţiei Braşov.

Directorul general al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Braşov, Gheorghe Mitran, a afirmat că, la prima vedere, monedele confiscate sunt "bunuri culturale numismatice din argint sau cupru datând atât din perioada medievală, secolele XV-XVI, din zona Transilvaniei, cât şi din perioada bizantină, din antichitate, din secolele II, I î..e.n".

Monedele erau vândute la preţuri între 5 şi 20 de lei, însă valoarea "de catalog" a acestora este mult mai mare.

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Braşov a precizat că monedele au, în primul rând, o valoare istorică, artistică, culturală şi documentară, iar ca valoare de catalog preţul unei monede de argint este de peste o sută de euro.

"Monedele urmează să fie expertizate de specialişti Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti pentru identificarea tuturor caracteristicilor acestora, a perioadei şi locului exact de unde provin şi dacă sunt originale sau false, pentru că şi pe vremea aceea s-au făcut falsuri, replici, inclusiv din materiale nobile, cum este argintul", a spus Mitran.

Dupe expertizare, colecţia de monede confiscate va fi predată cu titlu de custodie Muzeului de Istorie din Braşov, până la clarificarea aspectului juridic. Apoi, după o perioadă de aproximativ un an, colecţia va intra în proprietatea Muzeului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.