anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 26.11.2022

Al treilea edil şef din judeţul Iaşi care rămâne fără funcţie,în cele câteva luni care au trecut de la alegerile locale încoace

Târgu Frumos rămâne fără primar: Vatamanu a fost condamnat

GALERIE
Ionel Vatamanu
 • Ionel Vatamanu
- +

El a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese în formă continuată. Ce a făcut, mai concret, primarul?

Oraşul Târgu Frumos rămâne fără primar. Edilul şef Ionel Vatamanu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese în formă continuată. Instanţa a stabilit şi un termen de încercare de trei ani. Sentinţa Curţii de Apel este mai blândă decât cea dată în primă instanţă, când Vatamanu fusese condamnat la un an şi două luni de închisoare cu suspendarea executării, iar termenul de încercare fusese stabilit la trei ani şi două luni. Legea prevede ca mandatul primarului să înceteze de drept în cazul condamnării definitive, chiar în situaţia în care sentinţa nu este cu executare.

Încetarea mandatului se constată de prefect prin ordin, după intrarea în vigoare a acestuia urmând să se solicite Guvernului organizarea de alegeri locale anticipate. „În toate cazurile de încetare a mandatului de primar înainte de expirarea duratei normale a acestuia, ordinul prefectului trebuie să aibă la bază un referat al secretarului consiliului local, precum şi acte justificative. Pentru emiterea ordinului în cazul Târgu Frumos, la fel ca şi în celelalte cazuri va fi nevoie de acel referat, pe care secretarul este obligat să îl transmită, precum şi de comunicarea de la instanţa de judecată. Actele se analizează la nivelul Prefecturii şi, dacă sunt îndeplinite condiţiile legale, se emite ordinul“, a declarat prefectul Marian Grigoraş.

Curtea de Apel l-a condamnat pe Vatamanu în urma unei afaceri derulate acum cinci ani. În 2011, firma lui Vatamanu, Ţac-Ţac SRL, care concesionase de la Primăria Târgu Frumos un teren situat în centrul oraşului, s-a extins şi în afara acestuia. Un an mai târziu, ajuns primar, Vatamanu l-a împuternicit pe viceprimarul oraşului să vândă terenul concesionat către Ţac-Ţac SRL. O altă acuzaţie adusă lui Vatamanu de procurori este aceea că, în 2009, pe când era preşedinte al unei comisii de licitaţie, a permis cumnatului său să cumpere un buldoexcavator.

„Prefectura nu pare să ştie că accesoriile, adică dreptul de a alege şi de a candida, nu au fost suspendate în urma sentinţei. Oricum, deocamdată nu am văzut sentinţa decât pe scurt, pentru că nu ne-a fost comunicat. Când va veni la primărie, voi vedea ce voi face în continuare“, a spus Vatamanu. Edilul din Târgu Frumos ar fi al treilea primar din judeţ în cazul căruia prefectul Grigoraş emite un ordin de constatare a încetării de drept a mandatului, după primarul din Şipote, Dorin Mircea Malii, şi cel din Oţeleni, Ciprian Aiojoaei.

„Privitor la cazul Şipote, ordinul de încetare a mandatului emis în luna august a fost contestat la instanţă. La un prim termen de judecată a fost respinsă cererea de suspendare a efectelor ordinului, formulată de Malii. Următorul termen este pe 6 decembrie. Soluţia dată de Tribunal nu are cale de atac, astfel încât imediat ce instanţa se pronunţă vor putea fi organizate alegeri. În prezent, atribuţiile de primar sunt exercitate de viceprimarul Constantin Puiu. La Oţeleni, ordinul de încetare a mandatului primarului a fost pus în executare, intrându-şi în atribuţii viceprimarul Felician Gherăescu. Nu am fost încă citaţi în sensul că s-ar fi formulat contestaţie. Urmează să verificăm acest aspect“, a precizat prefectul. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Globalizare în alb şi negru

Nicolae GRECU

Globalizare în alb şi negru

Unele fenomene de la Cupa Mondială care se desfăşoară acum în Qatar sunt puse, mai mult sau mai puţin justificat, pe seama acestui concept al contemporaneităţii.

opinii

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Eugen MUNTEANU

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Coborât din sferele rarefiate ale preocupărilor sale de cercetător erudit al dialectelor limbii latine și al formării limbii române literare, tânărul aspirant la gloria științifică, dar și doritor să‑și asigure un cămin și o familie începe un asiduu asalt sentimental.

Pentru un pumn de voturi

Radu POPESCU

Pentru un pumn de voturi

La nouă luni de la declanșare, războiul din Ucraina produce în continuare răni și în Republica Moldova, o țară pomenită în fața unor crize umanitare, energetice și economice fără precedent.

Literarh

arh. Ionel OANCEA

Literarh

Tema MUST-ului de arhitectură din anul acesta s-a născut din ispitirile creatorului de spaţii artistico-funcţionale venite din lumea celorlalte arte. În acest continuum al expresivităţii estetice, literatura poate fi în conexiune cu arhitectura până în pragul dincolo de care cuvântul inventat pentru titlu, „literarh” începe să aibă substanţă? Răspund din capul locului, da. Inspirat de răspunsul acesta ferm, uşor demonstrabil, poate nu este lipsit de logică să găsim în limba arhitecţilor poeţi şi prozatori un echivalent inspirat pentru englezescul MUST.

pulspulspuls

Hopaa: premarele Mihăiţă s-a spălat singur pe la subsuori cu sondajul. A scos capul afară şi dă ordine

Hopaa: premarele Mihăiţă s-a spălat singur pe la subsuori cu sondajul. A scos capul afară şi dă ordine

Iacătă, stimaţi telespectatori, cum megasondajul acela ultraincredibil al liberalilor, care-l scotea pe Mihai Chirica premare în 2024 încă dinainte de alegeri, cu 50% şi peste, i-a dat edilului şef apă la moară, stuchit la furcă, cum se mai spune, başca tupeu politic, şi după numai câteva zile omul scoate deja capul la interval ca să facă ordine în partid. 

Caricatura zilei

Jucătorul argentinian Lautaro Martínez protestează

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.