Târgul de ceramică Cucuteni se deschide vineri în Copou: meşteri din trei ţări

luni, 20 iunie 2022, 23:12
2 MIN
 Târgul de ceramică Cucuteni se deschide vineri în Copou: meşteri din trei ţări

Târgul Naţional de Ceramică „CUCUTENI 5000” invită publicul iubitor de tradiţie şi istorie la o nouă călătorie în lumea uneia dintre cele mai vechi civilizaţii din Europa. În perioada 24-26 iunie 2022, în Parcul Copou din Iaşi, meşteri olari din România, Republica Moldova şi Ucraina îşi vor prezenta cele mai frumoase comori pe care le realizează, ca o tradiţie moştenită, în atelierele lor. Timp de 3 zile, Parcul Copou din Iaşi va deveni spaţiul de întâlnire a iubitorilor de ceramică.

Eveniment de importantă anvergură adună în fiecare an meşteri din cele mai importante centre de olărit din ţară şi străinătate. Sunt aşteptaţi, ca în fiecare ediţie, peste 120 de meşteri olari din zone precum Baia Mare, judeţul Maramureş, Argeş, Bistriţa, Cătămărăşti Deal şi Dorohoi din judeţul Botoşani, Corund şi Miercurea Ciuc din Harghita, din zona Olt, Horezu şi Lungeşti din Vâlcea, Satu Mare, precum şi din Drochia, Iurceni, Chişinău, Nisporeni din Republica Moldova şi din regiunea Cernăuţi, Ucraina. Aceştia îşi vor expune creaţiile, lucrate manual, prin tehnici şi simboluri transmise din generaţie în generaţie. Aceştia realizează modelajele şi pictura în funcţie de zona de unde provin, de istorie sau tradiţie, motiv pentru care aceştia reuşesc să individualizeze obiectele din lut şi ceramică. Cei interesaţi le pot achiziţiona deoarece toate vor fi scoase la vânzare.

Organizatorii spun că Târgul Naţional de Ceramică Tradiţională are drept motivaţie cunoaşterea ceramicii tradiţionale din cele mai importante centre de olărit din ţară. Ceramica din cultura Cucuteni este unică în Europa, găsindu-se unele asemănări, importante doar între ceramica Cucuteni şi o ceramică dintr-o cultură neolitică din China. Evenimentul „CUCUTENI 5000” adună an de an curioşi şi pasionaţi din toată ţara.

Evenimentul se află la a XXXIX-a ediţie şi este organizat Consiliul Judeţean Iaşi, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii