anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Târgul de ceramică Cucuteni se deschide vineri în Copou: meşteri din trei ţări

GALERIE
targ cucuteni, ceramica, copou
 • targ cucuteni, ceramica, copou
- +

Târgul Naţional de Ceramică „CUCUTENI 5000” invită publicul iubitor de tradiţie şi istorie la o nouă călătorie în lumea uneia dintre cele mai vechi civilizaţii din Europa. În perioada 24-26 iunie 2022, în Parcul Copou din Iaşi, meşteri olari din România, Republica Moldova şi Ucraina îşi vor prezenta cele mai frumoase comori pe care le realizează, ca o tradiţie moştenită, în atelierele lor. Timp de 3 zile, Parcul Copou din Iaşi va deveni spaţiul de întâlnire a iubitorilor de ceramică.

Eveniment de importantă anvergură adună în fiecare an meşteri din cele mai importante centre de olărit din ţară şi străinătate. Sunt aşteptaţi, ca în fiecare ediţie, peste 120 de meşteri olari din zone precum Baia Mare, judeţul Maramureş, Argeş, Bistriţa, Cătămărăşti Deal şi Dorohoi din judeţul Botoşani, Corund şi Miercurea Ciuc din Harghita, din zona Olt, Horezu şi Lungeşti din Vâlcea, Satu Mare, precum şi din Drochia, Iurceni, Chişinău, Nisporeni din Republica Moldova şi din regiunea Cernăuţi, Ucraina. Aceştia îşi vor expune creaţiile, lucrate manual, prin tehnici şi simboluri transmise din generaţie în generaţie. Aceştia realizează modelajele şi pictura în funcţie de zona de unde provin, de istorie sau tradiţie, motiv pentru care aceştia reuşesc să individualizeze obiectele din lut şi ceramică. Cei interesaţi le pot achiziţiona deoarece toate vor fi scoase la vânzare.

Organizatorii spun că Târgul Naţional de Ceramică Tradiţională are drept motivaţie cunoaşterea ceramicii tradiţionale din cele mai importante centre de olărit din ţară. Ceramica din cultura Cucuteni este unică în Europa, găsindu-se unele asemănări, importante doar între ceramica Cucuteni şi o ceramică dintr-o cultură neolitică din China. Evenimentul „CUCUTENI 5000” adună an de an curioşi şi pasionaţi din toată ţara.

Evenimentul se află la a XXXIX-a ediţie şi este organizat Consiliul Judeţean Iaşi, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.