anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Târgul de oale şi ulcele pline

GALERIE
Patratel VINERI, 24 iunie - 1Patratel VINERI, 24 iunie - 2Patratel VINERI, 24 iunie - 3
 • Patratel VINERI, 24 iunie - 1
 • Patratel VINERI, 24 iunie - 2
 • Patratel VINERI, 24 iunie - 3
- +

* Azi, după cum ştiaţi deja, începe o nouă ediţie a Târgului de Oale (cum i se mai spune în intimitate) din Copou, aşteptată de ieşeni cam de când au spart primele ceşcuţe din setul cumpărat vara trecută, de când scrumierele în formă de palmă (tot din vara trecută) au început să miroasă de la scrum sau de când cucii cu apă din care copiii scoteau triluri (cumpăraţi tot aşa, cu un an în urmă) au fost distruşi din greşeală, cu ciocanul, de părinţii care voiau să doarmă. Începe un week-end al ceramicii, al măiestriei meşterilor care învârt cu picioarele roata de olar şi scot din mâinile lor obiecte de artă, vechi de milenii. Mai mult: tot azi au început şi alte târguri similare, fiindcă oricând e nevoie de o oală şi, mai ales, de o ulcică; din acest motiv ne aflăm cu microfonul la Consumatori şi stăm de vorbă chiar cu organizatorul târgului, domnul Ciob:

- Domnule Ciob, e vorba despre o predestinare a numelui? Legătura dintre Ciob şi oale pare evidentă oricui!

- Pare evident şi că dacă mai continui cu tâmpeniile astea îţi sparg oala de cap? Nu-i predestinare, ci un bou de la Primărie, care nu ştie să lucreze în Word şi, în loc de Ciobanu, m-a prescurtat Ciob!

- Ahaaa, am înţeles! Dar de unde v-a venit ideea de a organiza un asemenea târg, ca în oraşele mari? Ca la Iaşi, de exemplu, unde e târgul "Cucuteni 5000"...

- Fetele de la noi au plecat în străinătate, la muncă: balerine, dansatoare, unele au ajuns şi actriţe vestite, zicea unul că a văzut un film cu câteva, pe internet, la video-chat... Mârlanii din satul vecin ne-au poreclit, din cauza asta, "Cocoteni". Aşa ne-a venit ideea, mai exact.

- Şi de aici v-aţi gândit să organizaţi târg de ceramică, nu?

- Nu de aici, ci din campania electorală, că a adus dom' primar argumente pentru alegători, să înţeleagă mai bine doctrina, şi n-avea în ce le împărţi.

- Cum adică?

- Adică nu erau pahare din plastic, de unică folosinţă, şeful de la bufet n-a vrut să le dea pe ale lui, cică nu mai găseşte în comerţ borcane de muştar aşa de bune şi că cine i le înlocuieşte dacă le fură, aşa că ne-am apucat să improvizăm.

- Şi v-a ieşit, trebuie să înţeleg. Aţi făcut căniţe şi ulcele pentru toţi, nu?

- Eeee, căniţe! Ce să facă bieţii oameni cu nişte sărăcii de căniţe? Să ni le spargă de cap? La pâlnii mă refer, le-am făcut din lut uscat la soare!

- Şi nu s-au înmuiat când au băut?

- Nu, că n-au avut timp să se înmoaie, oamenii din părţile noastre sunt expeditivi, nu lasă pe mâine ce pot bea azi...

- Acum aţi organizat târg, din câte se vede. Cumpără sătenii oale şi ulcele?

- Dacă au bani cumpără. Dacă n-au, vând sau cască gura şi ei, că e mai ieftin...

- Vând olarii din sat, nu?

- Vând cei care au oale şi ulcele de vânzare, second hand, că oamenii-s săraci.

- De ce şi-ar vinde careva oala?

- Ce să mai bage în ea? Purcel n-are, vita a băut-o, găinile le-a vândut pe vin sau le-a mâncat dihorul...

- Cel care o cumpără are ce băga în ea?

- De obicei, o cumpără ca oală de noapte pentru copii, deci are...

- Ce fel de ulcele se vând la târgul de oale şi ulcele?

- Ulcelele sunt un fel de ambalaje, ca să fiu exact. Ca să fiu şi mai exact, se vând şi se cumpără ulcele pline: alb, roşu, amestecat de regiune, cocârţ, carcalete...

- Deci e un târg de consumat, nu?

- Orice târg e de consum. Măcar la noi se consumă în cadru organizat...

- Am văzut un domn care vindea la o tarabă nişte oase: au vreo legătură cu oalele şi ulcelele, sunt oase din ceramică, materiale didactice?

- Vai! E Gică! Zicea aseară, la bufet, că bunelul lui e oale şi ulcele, dar am crezut că glumeşte la beţie! Mă scuzaţi, fug să rezolv problema! Gicăăăăăă!

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum ar fi arătat Teatrul Naţional din Iaşi dacă era gândit la Valea Lupului?

Cosmin PAȘCA

Cum ar fi arătat Teatrul Naţional din Iaşi dacă era gândit la Valea Lupului?

Iaşul nu-şi va recăpăta nici în următorii patru sau 40 de ani „aerul” european dacă autorităţile locale se vor zgârci la preţul proiectelor şi vor îndepărta, dintr-un patriotism local prost înţeles (sau din motive de corupţie?) companii importante pe plan internaţional.

Filmuletul zilei

opinii

Patos ideologic

Codrin Liviu CUȚITARU

Patos ideologic

A apărut odată cu faţa vopsită în alb şi negru. Gestul constituia un mesaj postcolonialist. În dualitatea fizionomică se sugera dubla critică, dubla identitate a individului postmodern, coexistenţa culturilor - una a „colonizatorului” tradiţional şi cealaltă a „colonizatului” de odinioară. A fost acuzat de rasism, întrucât a implicat că bietul „colonizat” nu poate fi decât o persoană de culoare.

Eficienţa pieţelor financiare

Alin ANDRIEȘ

Eficienţa pieţelor financiare

De-a lungul timpului investitorii pe pieţele financiare au căutat să găsească o metodă de identificare a valorii reale a unui activ financiar care să le permită obţinerea unor profituri considerabile. 

Despre necesitatea unui nivel LAU1 în sistemul administrativ al României (I)

George ŢURCĂNAŞU

Despre necesitatea unui nivel LAU1 în sistemul administrativ al României (I)

Despre sistemul european statistic şi administrativ.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de portocaliul Dezaxinia? Iacătă-l cu ce se mai remarcă la slujbă!

Vă mai amintiţi de portocaliul Dezaxinia? Iacătă-l cu ce se mai remarcă la slujbă!

Apropo de focarul de covid din aceste zile care s-a oploşit pe la berourile chefereului ieşean, şi despre care nu mai contenesc bârfele, căci, poate nu ştiţi, oamenii de acolo chiar mor de plictiseală la serviciu, nu gluma, haideţi să vă spunem şi noi una haioasă pe astăzi, legat de parascovenie. 

Caricatura zilei

Indieni vânători de nemascați

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.