Târgul de oale şi ulcele pline
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Târgul de oale şi ulcele pline

GALERIE
Patratel VINERI, 24 iunie - 1Patratel VINERI, 24 iunie - 2Patratel VINERI, 24 iunie - 3
 • Patratel VINERI, 24 iunie - 1
 • Patratel VINERI, 24 iunie - 2
 • Patratel VINERI, 24 iunie - 3
- +

* Azi, după cum ştiaţi deja, începe o nouă ediţie a Târgului de Oale (cum i se mai spune în intimitate) din Copou, aşteptată de ieşeni cam de când au spart primele ceşcuţe din setul cumpărat vara trecută, de când scrumierele în formă de palmă (tot din vara trecută) au început să miroasă de la scrum sau de când cucii cu apă din care copiii scoteau triluri (cumpăraţi tot aşa, cu un an în urmă) au fost distruşi din greşeală, cu ciocanul, de părinţii care voiau să doarmă. Începe un week-end al ceramicii, al măiestriei meşterilor care învârt cu picioarele roata de olar şi scot din mâinile lor obiecte de artă, vechi de milenii. Mai mult: tot azi au început şi alte târguri similare, fiindcă oricând e nevoie de o oală şi, mai ales, de o ulcică; din acest motiv ne aflăm cu microfonul la Consumatori şi stăm de vorbă chiar cu organizatorul târgului, domnul Ciob:

- Domnule Ciob, e vorba despre o predestinare a numelui? Legătura dintre Ciob şi oale pare evidentă oricui!

- Pare evident şi că dacă mai continui cu tâmpeniile astea îţi sparg oala de cap? Nu-i predestinare, ci un bou de la Primărie, care nu ştie să lucreze în Word şi, în loc de Ciobanu, m-a prescurtat Ciob!

- Ahaaa, am înţeles! Dar de unde v-a venit ideea de a organiza un asemenea târg, ca în oraşele mari? Ca la Iaşi, de exemplu, unde e târgul "Cucuteni 5000"...

- Fetele de la noi au plecat în străinătate, la muncă: balerine, dansatoare, unele au ajuns şi actriţe vestite, zicea unul că a văzut un film cu câteva, pe internet, la video-chat... Mârlanii din satul vecin ne-au poreclit, din cauza asta, "Cocoteni". Aşa ne-a venit ideea, mai exact.

- Şi de aici v-aţi gândit să organizaţi târg de ceramică, nu?

- Nu de aici, ci din campania electorală, că a adus dom' primar argumente pentru alegători, să înţeleagă mai bine doctrina, şi n-avea în ce le împărţi.

- Cum adică?

- Adică nu erau pahare din plastic, de unică folosinţă, şeful de la bufet n-a vrut să le dea pe ale lui, cică nu mai găseşte în comerţ borcane de muştar aşa de bune şi că cine i le înlocuieşte dacă le fură, aşa că ne-am apucat să improvizăm.

- Şi v-a ieşit, trebuie să înţeleg. Aţi făcut căniţe şi ulcele pentru toţi, nu?

- Eeee, căniţe! Ce să facă bieţii oameni cu nişte sărăcii de căniţe? Să ni le spargă de cap? La pâlnii mă refer, le-am făcut din lut uscat la soare!

- Şi nu s-au înmuiat când au băut?

- Nu, că n-au avut timp să se înmoaie, oamenii din părţile noastre sunt expeditivi, nu lasă pe mâine ce pot bea azi...

- Acum aţi organizat târg, din câte se vede. Cumpără sătenii oale şi ulcele?

- Dacă au bani cumpără. Dacă n-au, vând sau cască gura şi ei, că e mai ieftin...

- Vând olarii din sat, nu?

- Vând cei care au oale şi ulcele de vânzare, second hand, că oamenii-s săraci.

- De ce şi-ar vinde careva oala?

- Ce să mai bage în ea? Purcel n-are, vita a băut-o, găinile le-a vândut pe vin sau le-a mâncat dihorul...

- Cel care o cumpără are ce băga în ea?

- De obicei, o cumpără ca oală de noapte pentru copii, deci are...

- Ce fel de ulcele se vând la târgul de oale şi ulcele?

- Ulcelele sunt un fel de ambalaje, ca să fiu exact. Ca să fiu şi mai exact, se vând şi se cumpără ulcele pline: alb, roşu, amestecat de regiune, cocârţ, carcalete...

- Deci e un târg de consumat, nu?

- Orice târg e de consum. Măcar la noi se consumă în cadru organizat...

- Am văzut un domn care vindea la o tarabă nişte oase: au vreo legătură cu oalele şi ulcelele, sunt oase din ceramică, materiale didactice?

- Vai! E Gică! Zicea aseară, la bufet, că bunelul lui e oale şi ulcele, dar am crezut că glumeşte la beţie! Mă scuzaţi, fug să rezolv problema! Gicăăăăăă!

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.