Zeci de universităţi de top din Europa şi-au prezentat în cursul zilei de ieri oferta educaţională la Iaşi în cadrul World Educaion Fair, eveniment care a avut loc la Hotel Internaţional. Majoritatea celor interesaţi să studieze în străinătate, conform organizatorilor, aleg universităţi din Marea Britanie sau Olanda, 90% dintre studenţii care pleacă la studiu în străinătate alegând aceste destinaţii.
Universităţi şi instituţii de top din Marea Britanie, Olanda, Belgia, Germania, Cipru, Italia, Spania, Elveţia, SUA sau Canada au fost prezente ieri în cadrul World Educaion Fair, unul dintre cele mai importante târguri internaţionale dedicate învăţământului din această toamnă. Târgul a avut loc la Hotel Internaţional, cu această ocazie, sute de liceenii şi studenţii având ocazia să afle informaţii despre universităţile prezente la târg, despre programele de licenţă, de masterat şi MBA. Majoritatea ofertelor educaţionale au vizat însă programele de licenţă, cei mai mulţi vizitatori fiind liceenii. De asemenea, în cadrul târgului au putut fi consultate şi ofertele unor şcoli gimnazile, ale unor licee sau centre de limbi străine.
Cel mai mare interes al celor prezenţi a fost manifestat însă, în mod evident, pentru universităţile din Marea Britanie şi pentru cele din Olanda. Astfel, conform organizatorilor, 50% dintre cei care aleg să studieze peste hotare aleg o universitate din Marea Britanie, iar 40% una din Olanda. Motivele pentru care tinerii din România aleg aceste destinaţii sunt legate, în primul rând, de calitatea învăţământului din aceste state, Marea Britanie având universităţi cotate pe primele poziţii în topul instituţiilor de învăţământ superior din întreaga lume. Un alt motiv îl reprezintă facilităţile oferite de către cele două state pentru studenţii străini. Astfel, Marea Britanie oferă împrumuturi pentru acoperirea cheltuielilor de studiu, împrumuturi care pot fi returnate în termen de 30 de ani şi doar dacă veniturile depăşesc 25.000 de lire pe an. În plus, cei care au realizat împrumuturi trebuie să dea către stat doar 10% din ceea ce depăşeşte această sumă. Programele de studii în Marea Britanie nu vor fi influenţate în niciun fel de Brexit, organizatorii menţionând că, în cazul în care va intra în vigoare Brexit, cei care urmează studiile vor mai avea nevoie doar de o viză de studii, care nu va reprezenta o problemă dacă sunt acceptaţi de o instituţie de învăţământ. În plus, absolvenţii unei universităţi din Marea Britanie din alte state au posibilitatea să rămână încă doi ani în ţară, perioadă în care pot obţine permis de şedere.
În cazul Olandei, tinerii din România sunt motivaţi să aleagă această destinaţie, conform organizatorilor târgului, pentru că sistemul de învăţământ a suferit o serie de modificări pozitive în ultimii ani, dar şi pentru că taxele stabilite de către universităţi sunt relativ mici comparativ cu alte ţări din Europa. „În Olanda taxele sunt mult mai mici pentru studenţii europeni, taxele fiind de aproximativ 2.000 de euro pe an, iar în ultimii doi ani a fost şi un proiect de lege pentru cei care au intrat în primul an la universităţi. Aceştia au plătit doar jumătate din taxă, deci rămân în buzunat cu o mie de euro, o sumă considerabilă având în vedere că majoritatea se pregătesc pentru a plăti întreaga taxă, iar diferenţa poate fi folosită pentru cheltuielile de acomodare”, explică Elena Ostache, consultat educaţional cadrul biroului IntegralEdu, organizator al acestui târg.
În ceea ce priveşte sfaturile pentru tinerii din România, organizatorii atenţionează tinerii să fie foarte atenţi la notele obţinute pe perioada liceului, fişa matricolă fiind foarte importantă la admiterea la o universitate din străinătate, împreună cu rezultatele de la bacalaureat. De asemenea, scrisoarea de intenţie trebuie foarte bine redactată, reprezentanţii universităţilor fiind atenţi la motivele pentru care tinerii aleg o anumită specializare. Iaşul este primul oraş din România în care a avut loc acest târg educaţional din această toamnă, urmând ca în perioada următoare să aibă loc evenimente similare în cele mai importante oraşe ale ţării, la Timişoara, Bucureşti sau Constanţa.
Publicitate și alte recomandări video