Târgurile tradiţionale din Copou se închid în această seară (GALERII FOTO)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Târgurile tradiţionale din Copou se închid în această seară (GALERII FOTO)

GALERIE
Targul Cucuteni, FOTO Dan LUCA (15) D
  • Targul Cucuteni, FOTO Dan LUCA (15) D
- +

Până duminică inclusiv se desfăşoară în Copou Târgul naţional „Cucuteni 5000“.

Meşterii din Parcul Copou, veniţi la Iaşi pentru a promova ceramica tradiţională, s-au întrecut ieri în oferte pentru vizitatorii Târgului naţional „Cucuteni 5000“. Mii de oale, ulcele şi obiecte decorative, care de care mai frumos pictate, au fost expuse spre vânzare, în timp ce unii meşteri au oferit pe loc demonstraţii de olărit. Preţul farfurioarelor decorative porneşte de la 8 lei şi ajunge la 40, în funcţie de mărime. Totuşi, pentru cele care sunt adevărate opere de artă, cu pictură în relief, comercianţii nu lasă deloc la preţ, unele dintre ele ajungând să coste 300 - 350 de lei. Cănile cu motive tradiţionale se vând la 15 - 25 de lei, solniţele la 15 lei, iar pentru un bol de dimensiuni medii veţi scoate din buzunar de la 3 la 12 lei, în funcţie de felul în care este lucrat.

 

GALERIE FOTO

 

Rezistenţa vaselor, testată cu picioarele

Dacă doriţi să vă decoraţi casa într-un mod inedit, puteţi alege o vază de dimensiuni mari, al cărei preţ urcă până la 150 de lei. Obiectele de ornament sub formă de păsări sunt şi mai scumpe, preţurile variind de la 70 la 500 de lei. Gospodinele care vor să pregătească bucate suculente se bucură de oferte atractive - vase romane la 45 de lei şi oale pentru sarmale la 25 de lei, unele aduse tocmai din judeţul Harghita. Ca să demonstreze potenţialilor cumpărători că oalele sale sunt de cea mai bună calitate şi respectă cultura Cucuteni, Dumitru Ifrim, un ieşean de 56 de ani din Voineşti, şi-a adus roata de olar în Parcul Copou. Ba mai mult, a ţinut să arate că produsele sale trec testul rezistenţei şi s-a urcat în picioare pe ele. „Olăritul l-am învăţat de mic copil. N-am avut tată, mama era singură, cu cinci copii, iar în vremurile acelea era greu de trăit. Ca să nu mai car lemnele cu spatele, am furat acest meşteşug. În sat erau 60 de familii, din care 80% se ocupau cu olăritul. Azi... doar câţiva am mai rămas. Nu se trăieşte chiar decent, dar îmi acopăr ziua de azi pe mâine“, povesteşte olarul. Ieşeanul şi-a învăţat şi băiatul meşteşugul olăritului, pentru că îşi doreşte ca acest obicei să fie dus mai departe. „Au tot apărut produse chinezeşti, kitschuri. Fiecare trebuie să trăiască, dar să păstrăm sfânt meşteşugul ăsta vechi. Ca să modelez obiecte bune, fără să curgă, nu pot face mai mult de 10 pe zi“, mai spune Dumitru Ifrim.

 

GALERIE FOTO II

 

Ii tradiţionale la 75-85 lei

 

GALERIE FOTO

 

Produsele lui nu sunt pictate, ci doar glazurate, iar preţurile pleacă de la 5 lei şi ajung la 35 pentru un vas de borş de 20 de litri. Ieşenii care vor urca în acest weekend dealul Copoului până la Parcul Expoziţiei se vor bucura şi de Târgul Meşteşugarilor, de unde pot achiziţiona produse de artizanat şi suveniruri. Aici găsiţi pălării de soare sau papuci de casă la 20 de lei, noptiere în miniatură şi coşuri de nuiele la 25 de lei, table de şah şi jucării la 35 de lei. Dacă vreţi să vă pregătiţi din timp pentru iarnă, puteţi cumpăra pături groase la 180 - 200 de lei, căciuli de nurcă sau de nutrie la acelaşi preţ şi căciuli din piei de miel pentru bărbaţi la 90 de lei. Pentru un covoraş cu motive populare veţi scoate din buzunar 60 - 70 de lei, iar pentru o ie tradiţională - 75 - 85 de lei. Doamnele preocupate de frumuseţe se vor bucura de săpunurile naturale, cu muşeţel, cafea, miere, sulf, mentă sau scorţişoară, la 10 lei pentru o sută de grame. Oferta pentru bijuterii este bogată, preţul unui colier ajungând de la 5 la 65 de lei, în funcţie de design şi de pietrele folosite. Dacă după atâtea cumpărături vi s-a făcut foame, comercianţii vă surprind cu produse preparate în casă - ciocolată, halviţă, bomboane, plăcinte, ştrudele şi chiar miere. Ambele târguri se vor încheia duminică.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.