Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Tăriceanu 4% pune condiții lui Dăncilă să rămână în coaliție. El tot președintele României se visează

GALERIE
tariceanu alde
  • tariceanu alde
- +

Purtătorul de cuvânt al ALDE, deputatul Varujan Vosganian, a declarat miercuri, la Antena 3, că opţiunea ruperii alianţei PSD-ALDE este deschisă şi a precizat că ieri când, reamintim, Tăriceanu a avut o întâlnire fulger cu Viorica Dăncilă, s-a discutat varianta restructurării guvernamentale la 19 ministere cu alocarea unui număr de posturi strategice pentru ALDE - Pro România. Chestiunea cheie pentru păstrarea alianţei pare a fi însă ca PSD-ALDE să meargă cu un singur candidat la prezidenţiale. Ori, aceasta chestiune se pune pe masă în condiţiile în care liderul ALDE se visează candidatul coaliţiei pentru Cotroceni.

„Am avut astăzi o discuţie cu liderii PSD. Nu a fost o discuţie care să pună tranşant chestiunea retragerii ALDE de la guvernare. Am discutat azi chestiunea restructurării guvernamentale, am discutat chestiunea rectificării bugetare. Am discutat şi cu Victor Ponta. Există două variante. O variantă în care să se facă o restructurare guvernamentală cu noile raporturi de forţe. (...) Cu Victor Ponta am discutat despre crearea unei forţe politice de aproape 70 de parlamentari care să reconfigureze structura Parlamentului. O forţă politică care să aibă în vedere fie restructurarea din temelii a guvernării şi un nou program de guvernare şi alocarea unor posturi cheie către această nouă forţă, fie dacă PSD doreşte în continuare să păstreze toate aceste ministere strategice, mă refer la Dezvoltare Regională, Transporturi, şi aşa mai departe, cu consecinţele pe care le vedem - investiţii mici şi absorbţie mică şi probabil că drumurile noastre s-ar putea despărţi. Dar în momentul de faţă, repet, nu am avut nicio discuţie tranşantă pe chestiunea ieşirii de la guvernare”, a declarat Vosganian, potrivit epochtimes-romania.com

Varujan Vosganian a mai ţinut să precizeze că PSD şi ALDE trebuie să decidă până la sfârşitul lunii august pentru a avea un singur candidat la alegerile prezidenţiale, precizarea venind în condiţiile în care, reamintim, visul lui Tăriceanu era să fie sprijinit de coaliţie în cursa pentru Cotroceni însă acest deziderat s-a spulberat după ce PSD a decis să aibă propriul candidat, în persoana Vioricăi Dăncilă.

"Cred că va fi foarte greu să avem doi candidaţi în Coaliţie (...) Va trebui foarte serios să cumpănim până la sfârşitul lunii august cum ar putea să funcţioneze această Alianţă cu doi candidaţi la preşedinţie. După părerea mea, chestiunea cheie asta este (...) Au existat sugestii să nu mai candideze la preşedinţie, pentru că în turul al doilea să avem un contracandidat şi nu un partener pentru domnul Iohannis. Nu am ameninţat-o, nu am şantajat că ieşim de la guvernare. Ce vă spun eu acum, este prefigurarea unei situaţii dificile în care am fi doi candidaţi", a adăugat Vosganian.

Nu în ultimul rând, în contextul în care ieri Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că s-a decis o alianţă cu Pro-România, declaraţie pe care apoi a nuanţat-o în sensul în care a precizat că doar s-a discutat, nu decis, purtătorul de cuvânt al ALDE a explicat şi el că între cele două formaţiuni politice au avut loc discuţii şi nu s-a luat vreo hotărâre, prin faptul că decizia colaborării trebuie luată de conducerea ALDE.

"Noi i-am invitat pe membrii conducerii noastre ca să transforme discuţia în hotărâre. Tema discuţiei aceasta a fost. (...) Discuţia asta a fost pregătită. Este un proces dinamic în care această alianţă se va omogeniză. Ori vom fi amândoi la guvernare ori vom fi amândoi în opoziţie. (...) Eu cred că este nevoie de o forţă politică care să influenţeze decisiv actul de guvernare. Noi azi am discutat despre rectificare, despre restructurare şi despre programul de investiţii din fonduri europene din perspectiva unui grup parlamentar de aproape 70 de oameni, ceea ce ar putea în mod decisiv să îmbunătăţească actul de guvernare. Noi nu am discutat despre rupere, ci am discutat despre toate aceste lucruri. Deci cred că putem avea o mai mare influenţă fiind împreună", a mai spus Vosganian.

Întrebat dacă este deschisă opţiunea ruperii alianţei PSD-ALDE, acesta a afirmat: „În momentul de faţă, opţiunea este deschisă”.

„Va trebui foarte serios să cumpănim, până la sfârşitul lunii august, cum ar putea să funcţioneze această alianţă cu doi candidaţi la preşedinţie. Chestiunea cheie asta este”, a mai subliniat acesta.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri