Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ţările afectate de tragedia MH17 vor să-şi creeze propriul tribunal

GALERIE
mh17
  • mh17
- +

Şefa diplomaţiei australiene a discutat joi, la New York, cu Ban Ki-moon despre tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi de doborârea zborului MH17 în Ucraina, după ce a anunat că ţările afectate caută să creeze propriul lor tribunal special.

Ministrul australian de Externe Julie Bishop a discutat această problemă cu secretarul general al ONU Ban Ki-moon, după ce a anunţat că Australia, Olanda - din care provin cele mai multe victime şi de unde a plecat avionul aparţinând companiei Malaysia Airlines -, Belgia, Malaysia şi Ucraina lucrează la crearea unui tribunal independent pentru judecarea celor care se fac vinovaţi de doborârea avionului malaysian în Ucraina.

Bishop a anunţat miercuri că, în pofida votului de veto al Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU, în iulie, împotriva rezoluţiei care ar fi creat un tribunal penal internaţional, aceste ţări îşi vor continua demersul în vederea creării unui tribunal special care ar putea funcţiona fără autorizaţia ONU, potrivit The New York Times (NYT).

"Există un număr de evoluţii şi vă pot asigura că există un număr de avocaţi penali internaţionali care lucrează la acest lucru", a declarat Bisop într-un interviu în exclusivitate pentru NYT.

Rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU din iulie ar fi fost o decizie cu caracter constrângător în vederea formării unui tribunal care să-i fi judecat pe cei care se fac vinovaţi de distrugerea avionului de linie şi ar fi obligat toate ţările să coopereze în cadrul procesului.

Însă, în urma votului de veto al Moscovei, ţările afectate de tragedie vor să creze un tribunal "de tip Lockerbie".

Doi libieni au fost judecaţi la Haga - în procesul atentatului de la Lockerbie, de către un tribunal înfiinţat şi care a funcţionat în baza legii scoţiene - sub acuzaţia că au comis atentatul cu bombă la bordul zborului Pan Am 103, în 1988, în spaţiul aerian al Scoţiei.

Procesul a avut loc în Olanda, în pofida insistenţelor Marii Britanii şi Statelor Unite ca suspecţii să fie judecaţi în Scoţia sau pe teritoriul american, în urma refuzului Libiei de a-i extrăda pe cei doi bărbaţi şi solicitării ca aceştia să fie judecaţi într-o ţară neutră.

Kievul şi Occidentul suspectează că separatişti proruşi din estul Ucrainei, pe care Rusia este acuzată că-i susţine cu armament şi oameni, au folosit un sistem de rachete de fabricaţie rusă pentru a doborî avionul care efectua zborul MH17, omorând toate cele 298 de persoane de la bord.

Biroul olandez pentru Securitate, care conduce ancheta civilă cu privire la cauzele prăbuşirii zborului MH17, urmează să prezinte un raport final în octombrie, dar nu va stabili vreo vină.

Separat, procurori din ţările cu cele mai multe victime - Olanda, Malaysia, Belgia, Australia şi Ucraina - anchetează incidentul.

Unele dintre fragmentele recuperate de la locul unde s-a prăbuşit zborul MH17 ar putea să fie fragmente ale unei rachete provenind de la un sistem fabricat de ruşi, au anunţat procurorii olandezi, care conduc această anchetă.

Moscova respinge aceste acuzaţii, iar anchetatori federali ruşi acuză armata ucraineană că a doborât aeronava Malaysia Airlines, care efectua în iulie 2014 zborul 17 de la Amsterdam la Kuala Lumpur.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri