
Țările din Europa s-au așezat, în România, la aceeași masă, pentru a lupta coordonat împotriva cancerului

România s-a aliniat și mai mult la directivele europene în domeniul sănătății, în special pe zona de cancer, iar acest fapt a fost confirmat la București, la finele săptămânii trecute, când reprezentanți ai Guvernelor și Parlamentelor din statele UE și din afara uniunii au fost prezenți în țară pentru a discuta în cadrul conferinței „Cancer – «Transforming Cancer Care Together»”. Acestora li s-au alăturat membri ai Parlamentului European, societăți medicale, organizații de pacienți, diplomați, experți și colaboratori din domeniul sănătăţii.
Citește integral ediția nr. 29 a Ziarului de Sănătate
Conform unui comunicat de presă emis după întâlnire, conferința s-a axat mai mult pe zona îmbunătățirii traseului pacienților cu cancer prin crearea unei platforme paneuropene de colaborare și de sprijin în materie de schimb de cunoștințe, experiență și bune practici. România a fost deja apreciată aici prin faptul că este prima țară europeană care a adoptat un Plan Național de Combatere a Cancerului care respectă recomandări planului similar propus la nivelul structurilor europene.
„Este important să găsim în continuare soluții pentru depistarea precoce a cancerului, de aceea este necesară instituirea pachetelor anuale de servicii minime obligatorii. Totodată, este important să venim cu propuneri pentru decontarea serviciilor de screening pentru diversele tipuri de cancer, să extindem programele de screening pentru cancerul de sân și colorectal în toată țara și să implementăm campanii de informare, conștientizare, educare asupra factorilor de risc, precum și proiecte de educație pentru sănătate încă din şcoală”, a declarat prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei pentru sănătate din Senatul României.
Întâlnirea a avut ca scop dezbaterea şi elaborarea de recomandări bazate pe dovezi pentru a optimiza politicile și strategiile necesare implementării Planurilor Naţionale de Cancer din ţările europene. Astfel, spun organizatorii, prin împărtășirea celor mai eficiente abordări în managementul pacienților oncologici din România și alte țări din Europa, se vor putea dezvolta în mod colectiv recomandări bazate pe dovezi pentru optimizarea strategiilor care trebuie luate în considerare pentru Planurile Naționale de Cancer, cu accent pe prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea pacienților cu cancer și acțiuni relevante pentru supraviețuitorii cancerului.
„Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului este un instrument ambiţios, care promovează o abordare integrată a îngrijirilor oncologice, aliniat cu direcțiile strategice europene. Succesul nu se obține doar prin simpla adoptare a acestuia, ci este un proces de durată. Trebuie să ne concentrăm pe investiții în educația pentru sănătate, pe informarea corectă a populației și pe schimbarea mentalităților în ceea ce privește responsabilitatea pentru un stil de viață sănătos. Este esențial să promovăm o cultură a prevenției și să încurajăm cetățenii să adopte obiceiuri sănătoase încă de la cele mai fragede vârste”, a declarat prof.dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial responsabil pe zona sănătății publice.
În cadrul acestui proiect, Asociația Credu, care este specializată în promovarea educației în sănătate, a realizat o analiză bazată pe un chestionar adresat invitaților din mai multe țări europene prezenți la eveniment, având ca scop identificarea provocărilor și oportunităților în implementarea Planurilor Naționale de Cancer conform Planului European de Cancer.
„Rezultatele au evidențiat provocări semnificative, precum lipsa planurilor naționale structurate și a statisticilor precise. Aceste absențe limitează capacitatea de a evalua progresul în controlul cancerului și de a implementa programe eficiente de screening. Țări precum România, cu infrastructuri de sănătate mai avansate, își concentrează eforturile pe îmbunătățirea accesului la tratamente inovatoare și reducerea întârzierilor în diagnosticare. Cele mai mari oportunități pentru îmbunătățirea îngrijirii cancerului includ crearea unei strategii naționale de monitorizare a statisticilor, îmbunătățirea accesului la tratamente și consolidarea rețelelor de suport psihologic”, a declarat Oana Voicu, preşedintele asociaţiei CREDU.
Cei prezenți la București au semnat împreună o declarație în cinci puncte prin care își exprimă dorința de a colabora cu instituțiile naționale și europene, comunitățile de pacienți, furnizorii de asistență medicală și factorii de decizie politică pentru a crea un viitor în care cancerul să fie detectat mai devreme, tratat mai eficient și în care fiecare pacient să aibă oportunitatea pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă.
Publicitate și alte recomandări video