Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ţările mari din UE vor o autoritate comună de supraveghere a spălării banilor în companiile financiare

GALERIE
Comisia Europeana
  • Comisia Europeana
- +

Cele mai mari state din Uniunea Europeană vor înfiinţarea unei autorităţi comune de supraveghere a activităţilor de spălare de bani din companiile financiare, după o serie de scandaluri la unele dintre băncile mari din blocul comunitar, relatează Reuters. Germania, Franţa, Italia, Spania, Olanda şi Letonia afirmă într-un comunicat comun că Uniunea Europeană are nevoie de ”un supraveghetor central” care să se ocupe de banii murdari din sistemul financiar european.

Iniţiativa a apărut după închiderea unor bănci europene din cauza spălării banilor în Letonia, Malta şi Cipru, în timp ce bănci mari din zona baltică şi Europa de Nord au fost implicate în tranzacţii ilegale în valoare de miliarde de euro, cu bani murdari proveniţi din Rusia, prin intermediul filialei estoniene a Danske Bank. Acesta este considerat cel mai grav scandal de spălare de bani de pe continent. Necesitatea creării unei autorităţi de supraveghere europene a apărut după eşecurile repetate ale autorităţilor de reglementare naţionale de a depista şi combate spălarea de bani, se arată în comunicat.

”Atunci când miza este reprezentată de interese financiare mari, există riscul ca autorităţile de reglementare naţionale să fie influenţate în mod direct sau indirect de către instituţiile supravegheate sau de grupuri de interese”, potrivit comunicatului. Potrivit celor şase state, noua autoritate de supraveghere ar putea fi o instituţie nouă sau o autoritate de reglementare existentă, respectiv Autoritatea Bancară Europeană (EBA), care ar trebui să fie extinsă. Apelul pentru schimbare a apărut la câteva luni după ce blocul comunitar a convenit să reformeze mandatul EBA pentru a conferi instituţiei prerogative noi pentru combaterea spălării banilor.

Reforma, propusă de comisarul pentru sectorul financiar Valdis Dombrovskis, fost premier al Letoniei, a părut rapid ca fiind insuficientă, în opinia multor observatori. Iniţiativa marchează o schimbare majoră a poziţiei Germaniei. În timp ce Franţa, Italia şi Spania au cerut de luni de zile reglementări mai stricte împotriva spălării banilor, Berlinul s-a opus. Cele şase state mai cer adoptarea unor reguli noi împotriva spălării banilor, care ar fi a şasea revizuire a prevederilor, la numai un an de la ultima modificare, în cadrul unei reforme considerate lipsite de fermitate, de către cele şase state.

Reglementările existente ar trebui reunite într-o singură lege aplicabilă la nivelul statelor UE, inversând sistemul actual care permite ţărilor să adapteze reglementărilor împotriv spălării banilor la legislaţia naţională. Propunerea survine după ce miniştrii de Finanţe din UE au discutat despre reformarea reglementărilor împotriva spălării banilor la o reuniune de luna trecută, urmând să se întâlnească din nou în decembrie, când este aşteptată o poziţie comună pe acest subiect. Preşedinţia finlandeză a UE a pregătit în octombrie un proiect de document care ar trebui să fie adoptat în decembrie. Proiectul prevede schimbări similare cu cele incluse în comunicatul celor şase ţări.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri