Tată și fiu, doi ieșeni își dispută în instanță bijuteriile rămase de pe urma mamei decedate, care nu au fost luate în calcul la întocmirea certificatului de moștenitor.
Fiul a cerut instanței să dispună de urgență efectuarea unui inventar de către un executor judecătoresc, de teamă ca bijuteriile să nu fie vândute de tată.
Ce valoarea reală ar avea de fapt bijuteriile
Conform acțiunii depuse de Dragoș G. la Judecătorie, la întocmirea certificatului de moștenitor îi reveniseră, în calitate de fiu, cinci optimi din averea mamei sale. Tatălui său, Gabriel R.S. îi revenise cota de 3/8, în calitate de soț supraviețuitor. Certificatul de moștenitor nu menționa însă nimic despre bijuteriile a căror valoare era estimată de fiu la 200.000 euro. Tatăl i-ar fi interzis fiului să mai intre în casă, existând astfel riscul ca bijuteriile să fie vândute fără știința sa. Între Dragoș G. și tatăl său se află pe rolul Judecătoriei încă un dosar, de partaj succesoral, despre care fiul afirmă că ar fi tergiversat de Gabriel R.S.
De cealaltă parte, Gabriel R.S. a afirmat că nu-l împiedicase în niciun fel pe fiu să intre în imobil. Altfel, bijuteriile erau unele oarecare, neavând o valoare ridicată. Ar fi fost pur și simplu bijuterii primite cadou de fosta sa soție de-a lungul vieții. Pe de altă parte, fiul nu putea invoca vreo urgență, câtă vreme trecuseră deja trei ani de la decesul mamei.
Dragoș G. își întemeiase acțiunea pe prevederile articolului 359 din Noul Cod de Procedură Civilă. Conform acestuia, „oricine are interes să constate de urgenţă starea unor bunuri, mobile sau imobile ori să obţină recunoaşterea unui înscris, a unui fapt sau a unui drept, dacă este pericol ca proba să dispară ori să fie greu de administrat în viitor, va putea cere, atât înainte, cât şi în timpul procesului, administrarea acestor probe”. Constatarea este făcută de către un executor judecătoresc, cu încuviințarea instanței, dacă cealaltă parte se opune.
Tânărul ar fi trebuit să se adreseze unui notar
Magistrații Judecătoriei au apreciat însă că aplicabile erau alte prevederi legale, respectiv articolele 1115 și 1117 ale Codului Civil. Acestea privesc procedura urmată în cadrul moștenirii. Urmașii unei persoane decedate pot cere notarului să dispună efectuarea unui inventar. Dacă există pericolul înstrăinării, pierderii, înlocuirii sau distrugerii bunurilor, notarul le poate pune sub sigiliu sau încredința unui custode. Tânărul ar fi trebuit să se adreseze unui notar, nu unui executor judecătoresc și să apeleze la instanță după constatarea opoziției tatălui. Acțiunea lui Dragoș R. a fost respinsă de Judecătorie ca inadmisibilă. Petentul a apelat sentința, dosarul intrând pe rolul Tribunalului.
Publicitate și alte recomandări video