Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Tații de fete și mamele de băieți. Cazul relațiilor amoroase blamate de părinți

GALERIE
relatii
  • relatii
- +

Îmi place să spun că cele mai iubite femei din lume sunt mamele de băieți, la fel cum și cei mai iubiți bărbați din lume sunt tații de fete.

Este binecunoscut faptul că o fetiță devine femeie având-o ca model pe mamă, urmând a se dezvolta în raport cu tatăl. Aceeași situație o găsim și în cazul băieților ce devin bărbați preluând modelul tatălui, și înțeleg noțiunea de ”cuplu” cu toate implicațiile acesteia, datorită sexului opus.

Pe acest principiu, apar reacții de protecție excesivă, stereotipii, așteptări deformate care, de cele mai multe ori, vor dăuna copiilor pe viitor.

”Sunt tată de fată și deja mă gândesc să-mi cumpăr un pistol că îl omor pe ăla care se atinge de ea. Până la vârsta X nu are voie să aibă prieten.” – chiar dacă și el a făcut vreo fată să sufere în adolescență. E băiat, avea voie. În situația de față, nu mai gândește din perspectiva unui băiat, ci a unui tată.

”Nu degeaba se spune că soacra e poamă acră. Atâta îi trebuie să mi-l facă să sufere pe băiat și să nu fie fată gospodină, cuminte și să aibă grijă de el!” – chiar dacă al ei soț nu se încadrează nici el în tiparul respectiv.

De multe ori, aceste replici sunt spuse sub formă de glumă, dar se bazează pe realitatea dezvoltării sentimentului patern/matern, atașamentul față de micuța ființă neajutorată (așa va rămâne mereu în ochii unui părinte), născând un spirit combativ. Va lua acesta sfârșit la momentul potrivit sau atunci când se crede de cuviință din partea adultului?

Iată câteva situații ușor de recunoscut în care copilul se simte constrâns:

  • Părintele îi impune copilului să termine studiile (școală, facultate) și apoi să își vadă de viața amoroasă.
  • Părintele îi spune copilului că partenerul ales de acesta nu i se potrivește și are grijă să îi evidențieze latura negativă.
  • Părintele discută cu iubitul/iubita și îl/o amenință că dacă nu se îndepărtează de copilul lor, o să aibă de suportat consecințe.
  • Părintele petrece extrem de mult timp în compania cuplului nou format pentru ”a fi la curent” cu toate problemele lor și a le preîntâmpina și rezolva posibile conflicte.
  • Părintele nu acceptă prezența în casă a partenerului și își amenință propriul copil că dacă nu încheie relația, nu îl mai primește în casă.
  • Părintele face o alianță cu copilul și îi dă dreptate în absolut orice situație conflictuală și rămâne cu un gust amar chiar dacă cei doi se împacă, răsfrângându-și furia prin diverse căi.

Ce alege să facă adolescentul/adultul implicat într-o relație condamnată și blamată de ambii părinți?

  • Fuge de acasă pentru a-și consuma în liniște relația care, indiferent de deznodământ, îi satisface în prezent nevoile.
  • Nu le mai vorbește părinților și se ceartă cu ei destul de tare.
  • Va scădea interesul față de școală/facultate/job sau orice alte activități care înainte îi făceau plăcere.
  • Cazurile extreme dezvăluie tentative de suicid, dezvoltate pe fondul instalării depresiei.
  • Se aruncă în dependențe nocive (alcool, droguri, tutun, pornografie) care îl vor distanța și mai mult de părinți, copilul creându-și propria lume pe care o are sub control.

Vă sfătuiesc să interveniți doar dacă al vostru copil vă cere ajutorul sau dacă se constată că viața îi este pusă în pericol. În rest, fiți deschiși, fiți acolo pentru ei cu o vorbă bună, imparțială, empatizați și lăsați-i să se pregătească pentru viața cu problemele ei. Ținându-i departe de situații neplăcute, îi îndepărtați și pe ei. Omul este construit pentru a experimenta, a căuta, a găsi soluții. Nu le înăbușiți nevoile firești și nu îi transformați în roboți. Suferința din dragoste are și partea ei frumoasă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri