Tații de fete și mamele de băieți. Cazul relațiilor amoroase blamate de părinți
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

Tații de fete și mamele de băieți. Cazul relațiilor amoroase blamate de părinți

GALERIE
relatii
 • relatii
- +

Îmi place să spun că cele mai iubite femei din lume sunt mamele de băieți, la fel cum și cei mai iubiți bărbați din lume sunt tații de fete.

Este binecunoscut faptul că o fetiță devine femeie având-o ca model pe mamă, urmând a se dezvolta în raport cu tatăl. Aceeași situație o găsim și în cazul băieților ce devin bărbați preluând modelul tatălui, și înțeleg noțiunea de ”cuplu” cu toate implicațiile acesteia, datorită sexului opus.

Pe acest principiu, apar reacții de protecție excesivă, stereotipii, așteptări deformate care, de cele mai multe ori, vor dăuna copiilor pe viitor.

”Sunt tată de fată și deja mă gândesc să-mi cumpăr un pistol că îl omor pe ăla care se atinge de ea. Până la vârsta X nu are voie să aibă prieten.” – chiar dacă și el a făcut vreo fată să sufere în adolescență. E băiat, avea voie. În situația de față, nu mai gândește din perspectiva unui băiat, ci a unui tată.

”Nu degeaba se spune că soacra e poamă acră. Atâta îi trebuie să mi-l facă să sufere pe băiat și să nu fie fată gospodină, cuminte și să aibă grijă de el!” – chiar dacă al ei soț nu se încadrează nici el în tiparul respectiv.

De multe ori, aceste replici sunt spuse sub formă de glumă, dar se bazează pe realitatea dezvoltării sentimentului patern/matern, atașamentul față de micuța ființă neajutorată (așa va rămâne mereu în ochii unui părinte), născând un spirit combativ. Va lua acesta sfârșit la momentul potrivit sau atunci când se crede de cuviință din partea adultului?

Iată câteva situații ușor de recunoscut în care copilul se simte constrâns:

 • Părintele îi impune copilului să termine studiile (școală, facultate) și apoi să își vadă de viața amoroasă.
 • Părintele îi spune copilului că partenerul ales de acesta nu i se potrivește și are grijă să îi evidențieze latura negativă.
 • Părintele discută cu iubitul/iubita și îl/o amenință că dacă nu se îndepărtează de copilul lor, o să aibă de suportat consecințe.
 • Părintele petrece extrem de mult timp în compania cuplului nou format pentru ”a fi la curent” cu toate problemele lor și a le preîntâmpina și rezolva posibile conflicte.
 • Părintele nu acceptă prezența în casă a partenerului și își amenință propriul copil că dacă nu încheie relația, nu îl mai primește în casă.
 • Părintele face o alianță cu copilul și îi dă dreptate în absolut orice situație conflictuală și rămâne cu un gust amar chiar dacă cei doi se împacă, răsfrângându-și furia prin diverse căi.

Ce alege să facă adolescentul/adultul implicat într-o relație condamnată și blamată de ambii părinți?

 • Fuge de acasă pentru a-și consuma în liniște relația care, indiferent de deznodământ, îi satisface în prezent nevoile.
 • Nu le mai vorbește părinților și se ceartă cu ei destul de tare.
 • Va scădea interesul față de școală/facultate/job sau orice alte activități care înainte îi făceau plăcere.
 • Cazurile extreme dezvăluie tentative de suicid, dezvoltate pe fondul instalării depresiei.
 • Se aruncă în dependențe nocive (alcool, droguri, tutun, pornografie) care îl vor distanța și mai mult de părinți, copilul creându-și propria lume pe care o are sub control.

Vă sfătuiesc să interveniți doar dacă al vostru copil vă cere ajutorul sau dacă se constată că viața îi este pusă în pericol. În rest, fiți deschiși, fiți acolo pentru ei cu o vorbă bună, imparțială, empatizați și lăsați-i să se pregătească pentru viața cu problemele ei. Ținându-i departe de situații neplăcute, îi îndepărtați și pe ei. Omul este construit pentru a experimenta, a căuta, a găsi soluții. Nu le înăbușiți nevoile firești și nu îi transformați în roboți. Suferința din dragoste are și partea ei frumoasă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.