anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.07.2020

Tații de fete și mamele de băieți. Cazul relațiilor amoroase blamate de părinți

GALERIE
relatii
 • relatii
- +

Îmi place să spun că cele mai iubite femei din lume sunt mamele de băieți, la fel cum și cei mai iubiți bărbați din lume sunt tații de fete.

Este binecunoscut faptul că o fetiță devine femeie având-o ca model pe mamă, urmând a se dezvolta în raport cu tatăl. Aceeași situație o găsim și în cazul băieților ce devin bărbați preluând modelul tatălui, și înțeleg noțiunea de ”cuplu” cu toate implicațiile acesteia, datorită sexului opus.

Pe acest principiu, apar reacții de protecție excesivă, stereotipii, așteptări deformate care, de cele mai multe ori, vor dăuna copiilor pe viitor.

”Sunt tată de fată și deja mă gândesc să-mi cumpăr un pistol că îl omor pe ăla care se atinge de ea. Până la vârsta X nu are voie să aibă prieten.” – chiar dacă și el a făcut vreo fată să sufere în adolescență. E băiat, avea voie. În situația de față, nu mai gândește din perspectiva unui băiat, ci a unui tată.

”Nu degeaba se spune că soacra e poamă acră. Atâta îi trebuie să mi-l facă să sufere pe băiat și să nu fie fată gospodină, cuminte și să aibă grijă de el!” – chiar dacă al ei soț nu se încadrează nici el în tiparul respectiv.

De multe ori, aceste replici sunt spuse sub formă de glumă, dar se bazează pe realitatea dezvoltării sentimentului patern/matern, atașamentul față de micuța ființă neajutorată (așa va rămâne mereu în ochii unui părinte), născând un spirit combativ. Va lua acesta sfârșit la momentul potrivit sau atunci când se crede de cuviință din partea adultului?

Iată câteva situații ușor de recunoscut în care copilul se simte constrâns:

 • Părintele îi impune copilului să termine studiile (școală, facultate) și apoi să își vadă de viața amoroasă.
 • Părintele îi spune copilului că partenerul ales de acesta nu i se potrivește și are grijă să îi evidențieze latura negativă.
 • Părintele discută cu iubitul/iubita și îl/o amenință că dacă nu se îndepărtează de copilul lor, o să aibă de suportat consecințe.
 • Părintele petrece extrem de mult timp în compania cuplului nou format pentru ”a fi la curent” cu toate problemele lor și a le preîntâmpina și rezolva posibile conflicte.
 • Părintele nu acceptă prezența în casă a partenerului și își amenință propriul copil că dacă nu încheie relația, nu îl mai primește în casă.
 • Părintele face o alianță cu copilul și îi dă dreptate în absolut orice situație conflictuală și rămâne cu un gust amar chiar dacă cei doi se împacă, răsfrângându-și furia prin diverse căi.

Ce alege să facă adolescentul/adultul implicat într-o relație condamnată și blamată de ambii părinți?

 • Fuge de acasă pentru a-și consuma în liniște relația care, indiferent de deznodământ, îi satisface în prezent nevoile.
 • Nu le mai vorbește părinților și se ceartă cu ei destul de tare.
 • Va scădea interesul față de școală/facultate/job sau orice alte activități care înainte îi făceau plăcere.
 • Cazurile extreme dezvăluie tentative de suicid, dezvoltate pe fondul instalării depresiei.
 • Se aruncă în dependențe nocive (alcool, droguri, tutun, pornografie) care îl vor distanța și mai mult de părinți, copilul creându-și propria lume pe care o are sub control.

Vă sfătuiesc să interveniți doar dacă al vostru copil vă cere ajutorul sau dacă se constată că viața îi este pusă în pericol. În rest, fiți deschiși, fiți acolo pentru ei cu o vorbă bună, imparțială, empatizați și lăsați-i să se pregătească pentru viața cu problemele ei. Ținându-i departe de situații neplăcute, îi îndepărtați și pe ei. Omul este construit pentru a experimenta, a căuta, a găsi soluții. Nu le înăbușiți nevoile firești și nu îi transformați în roboți. Suferința din dragoste are și partea ei frumoasă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Nicolae GRECU

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

Silueta oraşului

arh. Ionel OANCEA

Silueta oraşului

Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

Teologie cu linguriţa (IV)

pr. Constantin STURZU

Teologie cu linguriţa (IV)

Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Munca în vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.