
Taxa care pune pe jar transportatorii: rovinieta locală ajunge la vot în Consiliul Local. Peste 130 de firme au protestat public

Consilierii locali vor decide săptămâna viitoare dacă la Iași va fi introdusă o rovinietă locală. Dezbaterea din plen va avea loc în contextul în care peste 130 de transportatori au contestat vehement introducerea taxei suplimentare. Ședința Consiliului Local (CL) este programată pe 28 mai.
Prin introducerea rovinietei, Primăria vrea să obțină fonduri pentru reabilitarea infrastructurii și, în paralel, să descurajeze circulația pe drumurile naționale din oraș a vehiculelor cu o masă între 3,5 tone și peste 40 tone. Acest lucru se-ntâmplă în condițiile în care rutele alternative sunt limitate. Noile tarife vin în completarea celor existente pentru tranzitarea orașului pe drumurile locale. Față de acestea din urmă, taxele pentru drumurile naționale (DN24 și DN28) trebuie achitate pentru o săptămână, o lună sau un an. La drumuri locale, poate fi achitată taxa inclusiv pentru o zi de tranzit.
„S-a constatat că traficul autovehiculelor de mare tonaj are un impact semnificativ asupra infrastructurii locale din Municipiul Iași. Această circulație intensă duce la deterioare drumurilor, podurilor și a altor construcții publice, ceea ce generează cheltuieli semnificative pentru reparații în întreținere”, se arată într-un document al Primăriei care prezintă motivele care stau la baza introducerii taxei.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Proiectul este aspru criticat de transportatori
„Ziarul de Iași” a prezentat în detaliu planul Primăriei de a impune rovinieta locală încă din luna februarie 2025. La doar o zi după publicare, transportatorii au reacționat și au contestat vehement proiectul. În plenul de săptămâna viitoare, consilierii locali vor avea la mapă mai multe mesaje transmise, între timp, de transportatori și pe cale oficială: peste 130 de companii și-au arătat „îngrijorarea profundă” de valoarea și impunerea taxelor suplimentare. „Aceste măsuri vor avea consecințe grave asupra economiei locale”, se arată în petiția depusă la Primărie.
Potrivit documentului citat, instituirea unor „taxe exorbitante” pentru accesul vehiculelor de mare tonaj în oraș „va pune o presiune financiară uriașă de transportatori și va descuraja investițiile în zonă”.
„Creșterea costurilor de transport va duce la scumpirea produselor și serviciilor, afectând în mod direct economia locală și nivelul de trai al populației”, susțin transportatorii.
În același timp, aceștia spun că noile taxe de acces vor avea un impact major asupra competitivității producătorilor locali la nivel național și internațional, în contextul în care va fi creat un dezavantaj competitiv față de alte orașe care nu impun astfel de restricții.
„Restricțiile vor întârzia livrările de mărfuri, afectând afacerile locale, supermarketurile și producătorii. Transportatorii locali, naționali și internaționali vor întâmpina dificultăți logistice majore”, se mai arată în petiție.
Semnatarii propun ca autoritățile locale și centrale să accelereze proiectele de centuri ocolitoare pentru a devia traficul greu „fără a penaliza transportatorii”. De asemenea, au solicitat Primăriei „consultări reale” cu specialiștii din domeniu pentru „găsirea unor soluții echilibrate”. În final, transportatorii au solicitat renunțarea la taxă.
ApaVital a cerut scutire de la plată: solicitare fără ecou la Primărie
Municipalitatea a primit și o serie de mesaje individuale de la diverși transportatori. Cel mai des au fost invocate presiunea financiară asupra firmelor locale și riscul unor falimente, alături de eventuala plecare a firmelor mari din Iași.
„Suntem de la o companie logistică din Iași, taxele propuse sunt foarte mari, nu au legătură cu realitatea din transport, este falimenta pentru transportatori, investitorii vor evita orașul Iași, nu sunt rute alternative, centură și alte variante. Propunem rovinieta CNAIR să fie obligatorie pe mai multe artere din Iași pe unde poate circula traficul greu, cu camere montate în toate zonele respective”, a fost mesajul transmis Primăriei de către un transportator.
Într-un alt mesaj, un ieșean salută inițiativa Primăriei, dar a făcut o serie de propuneri municipalității.
„Ar putea fi permisă tranzitarea orașului între orele 22:00-6:00. De asemenea, ar trebui notificați operatorii economici că aprovizionarea se poate face doar după ora 22:00, așa cum se face și în marile orașe din Europa. Altă propunere ar fi ca în intervalul 8:00 – 18:00 accesul să fie interzis, urmând ca în intervalele 18:00 – 22:00 și 06:00 – 08:00 să se facă plătind taxa, iar în intervalul 22:00 – 06:00 accesul să fie gratuit”, a opinat ieșeanul.
La Primărie a ajuns și o adresă a ApaVital care solicita exceptarea de la plată a vehiculelor operatorului, dar solicitarea acestuia nu a avut ecou la municipalitate, iar regulamentul nu a fost schimbat.
Rovinieta locală va intra în vigoare în condițiile în care plenul CL va aproba acest regulament în ședința de săptămâna viitoare.
Ce valori au taxele
Tarifele au fost stabilite în funcție de tonaj. Cea mai mică taxă este în cazul vehiculelor cu masa cuprinsă între 3,5 și 12 tone: 315 lei/săptămână, 1.350 lei/lună sau 16.200 lei/an. Pentru categoria 12-24 tone, taxa săptămânală este de 1.050 lei, cea lunară de 4.500 lei, iar cea anuală de 54.000 lei. Nu în ultimul rând, pentru intervalul 24-40 tone, tariful este de 2.100 lei/săptămână, 9.000 lei/lună și 108.000 lei/an. În ceea ce privește vehiculele peste 40 tone, taxa va fi calculată în baza mai multor criterii.
Tariful pentru drumurile naționale se cumulează cu actuala taxa locală care asigură liberă trecere pentru vehicule de tonaj greu pe infrastructura locală. Aceasta din urmă are o valoare cuprinsă între 45 lei (3,5-12 tone) și 299 lei/zi (peste 35 tone).
Publicitate și alte recomandări video