Taxa lunară de parcare lângă bloc a ajuns în Iași cât rata bancară la maşină
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

Taxa lunară de parcare lângă bloc a ajuns în Iași cât rata bancară la maşină

GALERIE
parcare
  • parcare
- +
„Ziarul de Iaşi“ a realizat un inedit top: al celor mai mari tarife plătite de ieşeni pentru a avea un loc de parcare asigurat lângă bloc. Vă vine să credeţi că există un ieşean care e dispus să dea pe acest confort, pe care mulţi nu ar da nici doi bani, nu mai puţin de 1.021 lei pe lună? Este, practic, cât rata lunară pentru o maşină nouă din categoria celor ne-premium. Următoarele valori absolute lunare variază între 400 şi 500 lei/lună. Adică, în termeni comparabili, cam cât un sejur într-o destinaţie exotică, precum Rep. Dominicană. Costul mediu al unui loc de parcare rezidenţial oferit de Primărie este însă mult mai jos: 119 lei/lună. Culmea, cele mai scumpe locuri sunt la periferia Iaşului.

Unii ieşeni plătesc anual pentru locul de parcare din faţa blocului o sumă echivalentă unui sejur de lux într-o ţară exotică. Alţii, chiar şi cât rata la maşină. „Ziarul de Iaşi“ a făcut un top al celor mai mari tarife din parcările de reşedinţă în baza informaţiilor furnizate de municipalitatea ieşeană.

În ultimii doi ani, cel mai scump contract activ a ajuns şi la 1.021 lei/lună, respectiv peste 12.200 lei/an; practic, cât rata la o maşină nouă din categoria ne-premium. Un astfel de contract a fost valabil în 2019. În prezent, cel mai mare contract încheiat de Primărie ajunge la 510 lei/lună, respectiv peste 6.100 lei/an, un cost asemănător cu un sejur exotic, precum în Republica Dominicană.

Anul trecut, Direcţia Exploatare Patrimoniu (DEP) a Primăriei a scos la licitaţie un număr de 1.130 locuri de parcare. Dar nu toate au fost şi licitate, fiind încheiate 810 contracte la un cost mediu de 119 lei/lună.

Unde sunt cele mai scumpe parcări de reşedinţă

Într-un top cinci al celor mai scumpe locuri de parcare, pe primul loc este un contract de 510 lei/lună încheiat în 2019 şi care este în continuare activ. Următoarele tarife sunt cuprinse între 410 şi 500 lei/lună. În schimb, în 2019, au fost active contracte care ajungeau la 735 lei, 800 lei şi chiar 1.021 lei/lună, contracte care, între timp, au fost reziliate.

Potrivit lui Radu Grigoraş, şeful DEP, niciunul dintre locurile scumpe nu se află în zona centrală, ci în cartiere precum Mircea cel Bătrân, Păcurari şi Podul de Fier. „Pentru anul 2021, propune scoaterea la licitaţie a unui număr de 2.500 de locuri de parcare“, a declarat Radu Grigoraş.

El a adăugat că, în 2019, au fost scoase la licitaţie 1.250 locuri şi au fost încheiate 955 de contracte (unele locuri nu au avut pretendenţi). În 2020, în ciuda restricţiilor în context pandemic, licitaţiile au continuat: 1.130 de locuri scoase la licitaţie - 810 contracte încheiate. În 2019, preţul mediu de adjudecare a fost 115 lei, iar în 2020 a ajuns la 119 lei, în condiţiile care licitaţia porneşte de la o sumă de iniţială de 32 lei/lună. „În prezent, sunt active circa 8.200 de contracte pentru locuri în parcări de reşedinţă“, a mai spus Radu Grigoraş.

În 2019, Primăria a încasat din exploatarea parcărilor de pe raza oraşului o sumă totală de aproape 5,8 milioane lei. Din aceşti bani, 3,5 milioane lei reprezintă contravaloarea veniturilor provenite de la parcările de reşedinţă. O centralizare realizată în toamna anului trecut de către DEP arăta că încasările din primele nouă luni ale anului 2020 depăşiseră deja suma totală aferentă anului 2019. Astfel, potrivit Primăriei, până la 1 octombrie 2020 fusese încasată o sumă totală de 7 milioane lei (3,9 milioane lei - parcări de reşedinţă).

Totuşi, mai multe studii independente au arătat că Iaşul se află mult în spatele altor oraşe după nivelul încasărilor anuale din parcări. Clujul încasează de aproape cinci ori mai mult, Iaşul fiind devansat la acest capitol şi de către alte oraşe (Oradea, Sibiu, Braşov şi Timişoara).

Licitaţii ţinute pe WhatsApp

Restricţiile impuse de pandemia Covid-19 au determinat DEP să organizeze licitaţiile pentru parcări de reşedinţă în mediul electronic, prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp. Pentru a putea participa la procedură, toate actele necesare trebuie înaintate tot online la adresa de mail parcariiasi@gmail.com: detalii despre condiţiile fiecărei proceduri pot fi consultate pe site-ul primaria-iasi.ro la secţiunea „Licitaţii“.

Prima procedură lansată pentru anul în curs va avea loc pe 18 ianuarie şi urmează să fie licitate 22 de locuri situate în parcarea de reşedinţă de pe şos. Nicolina 28. În acest caz, cei interesaţi să participe la licitaţie trebuie să facă dovada că locuiesc în unul dintre blocurile din vecinătatea parcării (949, 956, 961, 963 şi 959).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.