Un articol publicat recent de „Ziarul de Iași” a avut ecouri inclusiv peste graniță

„Taxele controversate nu se mai aplică la români”. Transportatorii ieșeni aduc vești bune din vama Ruse, după articolele din „Ziarul de Iași”

joi, 13 martie 2025, 03:20
4 MIN
 „Taxele controversate nu se mai aplică la români”. Transportatorii ieșeni aduc vești bune din vama Ruse, după articolele din „Ziarul de Iași”

Schimbări pozitive la vama Ruse. Transportatorii români nu mai sunt obligați să utilizeze parcarea privată controversată, cu taxă. Deși situația pentru șoferii din România s-a ameliorat, abuzurile încă persistă pentru transportatorii din alte țări, după cum semnalează mai mulți antreprenori din industrie.

Transportatorii ieșeni aduc vești bune din vama Ruse: bulgarii au renunțat, în sfârșit, la practicile controversate privind redirecționarea transportatorilor, fără drept, într-o parcare privată.

După ani de abuzuri și așteptări interminabile, într-o parcare cu plată, presiunea publică și implicarea mass-media au reușit să schimbe regulile jocului. Mai mulți transportatori ne-au confirmat că, în urma reportajului „Transportatorii din Iași acuză: vechile măgării ale bulgarilor de la vama Ruse continuă și în Schengen. Reacția MAE pentru ZdI”, publicat în „Ziarul de Iași”, dar și a mai multor articole care au atras atenția, în repetate rânduri, asupra acestei nereguli, situația de la vama Ruse pare a se fi îmbunătățit. Cel puțin, în ceea ce-i privește pe transportatorii români.

„Când văd un camion de România, se întorc cu spatele”

„Se pare că acum, când văd un camion de România, se întorc cu spatele. Este un lucru bun!”, a afirmat Marian Iacomi, unul dintre marii transportatori din Iași. Acesta a declarat că, datorită presiunii mediatice și implicării Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), șoferii români nu mai sunt obligați să utilizeze parcarea privată de la graniță, cu plată, unde erau redirecționați automat fie că aveau nevoie de ea fie că nu. Această schimbare vine pe fondul unei campanii intense de mediatizare a practicilor abuzive de la vama Ruse, unde șoferii erau forțați să plătească taxe mari pentru a accesa parcarea privată, gestionată de compania Tir Parking Ruse.

Presa română și bulgară au atras atenția asupra acestui sistem, reportajul „Ziarului de Iași” (ZDI) ajungând inclusiv la Consulatul României din Sofia, potrivit unor surse. „Datorită articolelor și reportajului dumneavoastră, pe care le-au preluat inclusiv colegii din București, se pare că acum, când văd un camion de România, se întorc cu spatele. Eu și colegii mei, inclusiv UNTRR, am distribuit reportajul peste tot, inclusiv la consulul nostru de la Sofia. Și se pare că au fost trași de urechi puțin. Și ăsta este un lucru bun”, a declarat transportatorul din Iași.

Pentru alți transportatori, problemele încă persistă la Ruse

Deși situația pentru transportatorii români pare să se fi ameliorat, problema persistă pentru șoferii din alte țări, în special cei cu numere de Turcia. „Când văd un camion cu numere de Turcia, să știți că îl jumulesc. Dar, dacă vor să-l tragă pe turc acolo, e problema lor. Dar băieții mei (n.r. – șoferii angajați) nu mai sunt stresați cu această parcare (…) Doamne ajută! Mulțumim din suflet pentru ajutor!”, a mai transmis Iacomi reporterului nostru.

În ciuda acestor progrese, transportatorii continuă să ceară o soluție definitivă și transparentă, care să elimine complet practicile discriminatorii de la granița bulgaro-română. UNTRR și alte organizații de profil rămân vigilente, monitorizând situația și pregătindu-se să intervină dacă abuzurile reapar.

„Chiar ne-ați ajutat foarte tare. Articolul dumneavoastră i-a cam deranjat și văd că, la scurt timp, brusc, pe români nu îi mai oprește nimeni la Ruse. Am scăpat de timpii morți și banii cheltuiți ilegal, până la urmă. Am văzut însă că pe alții încă îi direcționează în acea parcare, dar nu ne mai privește”, a spus la rândul său și Bogdan Siminic, un alt transportator din Iași.

Transportatorii erau ținuți nejustificat și câte 12 ore în acea parcare

Acum rămâne de văzut dacă aceste schimbări vor fi permanente sau doar temporare. Amintim că, luna trecută, „Ziarul de Iași” a readus în atenția opiniei publice neregulile semnalate de transportatori de la vama Ruse, privind parcarea controversată de la bulgari, în care mai mulți antreprenori din Iași erau redirecționați și forțați să staționează ore bune. Practici ilegale cunoscute de autoritățile române, dar și de cele bulgare, dar nerecunoscute oficial. Chiar dacă România a intrat în Spațiul Schengen, la fel și Bulgaria, traversarea graniței între cele două țări încă era deturnată de parcările cu plată. Devenise o regulă nescrisă la bulgari, de care nu au scăpat chiar toți.

Practic, șoferii de autocamioane erau opriți înainte de granița cu România, la Ruse, unde li se cerea să prezinte un număr din așa-numita „coadă virtuală”. Acest număr putea fi obținut doar de la parcările private cu plată, operate de angajații companiilor respective. Sistemul de „coadă virtuală” la Ruse este gestionat de o companie privată, iar șoferii trebuie să plătească pentru utilizarea parcării: 15 leva pentru transportatorii bulgari și 25 de euro pentru transportatorii străini. Vorbim de cheltuieli la care se mai adaugă și alte costuri, având în vedere că transportatorii erau ținuți nejustificat și câte 12 ore în acea parcare.

Etichete: ruse, UNTRR, Vama

Publicitate și alte recomandări video

Îți recomandăm

Comentarii