Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Te afli sau nu printre cei care riscă sa se îmbolnăvească din cauza locului de muncă? Cum stă Iaşul în „tabloul” naţional?

GALERIE
boli-profesionale (1)
  • boli-profesionale (1)
- +

În judeţul Iaşi a fost înregistrat anul trecut un singur caz de boală profesională, dintr-un total de 986 la nivel naţional, potrivit raportului „Morbiditate profesională în România”, elaborat de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) pe baza datelor din anul 2022, consultat de „Ziarul de Iaşi”.

Îmbolnăvirile profesionale sunt cauzate în principal de suprasolicitarea diferitelor aparate şi sisteme, urmată de expunerea la agenţi patogeni şi de expunerea la oxizi de siliciu, SiO2 l.c.

Conform sursei citate, repartiţia cazurilor noi de boală profesională pe ocupaţii evidenţiază faptul că profesiile la care s-au înregistrat cele mai numeroase cazuri de boală profesională au fost reprezentate de şofer de autobuz (442 de cazuri), conducător de tramvai (75 de cazuri), asistent medical generalist (54 de cazuri), miner în subteran (45 de cazuri), infirmier/infirmieră (28 de cazuri) şi conducător de troleibuz (24 de cazuri).

Pe de altă parte, luând ȋn considerare totalul ocupaţiilor din domeniul medical, adică medic şef secţie, medic primar, medic rezident, asistent medical cu studii superioare, asistent medical generalist, asistent medical de radiologie, kinetoterapeut, infirmier/infirmieră, ȋngrijitor/ȋngrijitoare şi brancardier, s-a depistat un număr mare de boli profesionale, mai exact 113, dintre care 100 au fost boli infecţioase, iar 13 afecţiuni musculo-osteo-articulare (OMA), se precizează în raportul publicat de INSP.

De altfel, afecţiunile OMA au crescut anul trecut în comparaţie cu anul precedent, fiind declarate 769 faţă de 322 în 2021, INSP arătând că 767 au avut drept cauză suprasolicitarea aparatului locomotor, iar 2 expunerea la vibraţii. „Acestea se situează pe primul loc ca pondere în morbiditatea generală, ceea ce este în perfectă concordanţă cu tendinţele mondiale. Bolile infecţioase şi parazitare ȋnregistrează o creştere importantă faţă de anii anteriori, cu 105 cazuri, dintre care 104 infecţii cu noul coronavirus SARS Cov-2”, menţionează INSP.

Silicoza înregistrează o uşoară creştere ca număr total de cazuri: 60 faţă de 55 în anul 2021, fiind pe locul al treilea în structura morbidităţii generale.

Patologia pulmonară, incluzând bronşita acută şi cronică, BPOC, astmul bronşic alergic şi non-alergic, precum şi alte afecţiuni pulmonare benigne reprezintă 3,54 % din totalul de boli profesionale nou-declarate, cu un număr de 35 de cazuri, se detaliază în raport. „După trei ani consecutivi ȋn care nu a fost declarat niciun caz de cancer profesional, ȋn 2022 au fost declarate trei afecţiuni neoplazice profesionale”, arată INSP.

Cele mai multe cazuri de noi boli profesionale s-au înregistrat în Bucureşti - 548, în timp ce în Hunedoara au fost declarate 91, în Dolj - 83, Argeş - 66, Maramureş - 48, Cluj - 41, Gorj - 24, iar în Olt - 15. Un număr foarte mare de judeţe (16) nu au declarat niciun caz de boală profesională: Bihor, Bistriţa, Brăila, Braşov, Călăraşi, Caraş, Constanţa, Covasna, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Mehedinţi, Satu-Mare, Teleorman, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea. În acelaşi timp, în celelalte 17 judeţe din ţară s-au înregistrat sub 10 cazuri noi de îmbolnăviri profesionale, după cum reiese din tabelul alăturat acestui text.

Pentru comparaţie, în anul 2021 au fost declarate 3 cazuri la nivelul Iaşului, în timp ce la nivelul întregii ţări au fost 421. „În anul 2022 constatăm o creştere a numărului de boli profesionale declarate, după tendinţa pronunţată de scădere din ultimii ani, scădere accentuată pe fondul crizei determinate de pandemia COVID-19, resimţită ȋn toate domeniile şi cauzată de diminuarea activităţii ȋn multe sectoare economice pe de o parte, iar pe de altă parte de disfuncţionalităţile apărute ȋn semnalarea, cercetarea şi declararea acestor boli”, precizează INSP. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri