Te tentează postul intermitent? Sfaturile unui cunoscut nutriționist ieșean: trei lucruri importante de care trebuie să ții cont

joi, 11 aprilie 2024, 03:00
3 MIN
 Te tentează postul intermitent? Sfaturile unui cunoscut nutriționist ieșean: trei lucruri importante de care trebuie să ții cont

În ultimii ani, tot mai multe persoane și-au dorit să slăbească rapid și, dacă se poate, fără prea mult efort.

După încercarea mai multor diete „minune”, medicii nutriționiști declară că tot mai mulți pacienți sunt interesați de postul intermitent. Care, în esență, folosit în mod corespunzător chiar poate ajuta organismul la o funcționare mai bună. Însă tot mai mulți pacienți aleg o variantă nesănătoasă a programului pe care îl presupune postul intermitent. Care sunt sfaturile nutriționistului în acest sens?

Postul intermitent implică o perioadă de câteva ore în care se consumă alimente, urmate de o perioadă mai lungă în care nu se consumă deloc alimente. „De menționat este că, dincolo de varianta de post intermitent, este foarte importantă calitatea alimentației în această fereastră de timp. Pentru că, deși postul intermitent ca modalitate de alimentare, este asociat și cu multe beneficii ale sănătății, acestea pot fi scăzute, iar aceste beneficii pot fi diminuate prin prisma calități de alimentație din această fereastră”, ne-a declarat Rada Baltag, nutriționist dietetician autorizat.

„Practica de a omite micul dejun nu este de ajutor”

Deși postul intermitent presupune o pauză de la alimente care are scopul de a oferi organismului o pauză, acesta pauză nu trebuie să excludă nicio masă. Întrebată dacă a întâlnit pacienți care aleg să sară peste prima masă a zilei, nutriționistul ieșean Rada Baltag a răspuns: „Ca și în orice alt domeniu al științei, lucrurile sunt relative. Dacă o persoană nu se trezește la primele ore ale dimineții, în mod firesc și evident că prima masă va coincide cu o oră mai îndepărtată. Însă, practica de a omite micul dejun nu este de ajutor, ba chiar duce la obiceiuri alimentare de tip „ciugulit” sau „ronțăit” mai frecvent, care la rândul său se poate asocia cu supraconsumul. Ideea că nu mai mâncăm într-o anumită perioadă de timp are un impact, dar mai puțin decât atunci când este cuplat cu calitatea alimentației din fereastră de alimentare”.

În cazul postului intermitent, recomandarea nutriționiștilor este să se țină cont ca alimentația să fie una hrănitoare și echilibrată. Astfel, este nevoie de o proporție echilibrată de proteine, legume, carbohidrați complecși și grăsimi sănătoase. Astfel, în ceea ce privește postul intermitent, sunt multe urmări pozitive atestate. Printre acestea se numără: îmbunătățirea sănătății metabolice, îmbunătățirea nivelului de colesterol, scăderea colesterolului rău și creșterea colesterolului bun, spune nutriționistul menționat. Cu toate acestea, aceste progrese se realizează doar dacă au fost în corelare cu calitatea alimentației. „De aceea eu ghidez persoanele spre a implementa un post alimentar care este în acord cu ritmul nostru circadian. Adică să avem un post alimentar, să nu mâncăm alimente pe timp de noapte și să începem ziua cu un mic dejun echilibrat”, a declarat Rada Baltag.

Atenție la posibilele tulburări de alimentație

Atunci când vorbim despre efecte negative ale postului intermitent nu putem să nu accentuăm posibilitatea de a avea tulburările de alimentație, în cazul persoane care această predispoziție spre așa ceva. Pe lângă asta, pot apărea carențe alimentare, în cazul în care alimentația nu este echilibrată. „În sensul în care în perioada de alimentație avem alimente procesate, alimente cu conținut crescut de sare, zahăr sau lipsește o grupă întreagă de alimente precum legumele, carbohidrații complecși sau chiar proteine. Pe lângă asta, trebuie să se țină cont de ritmul circadian, ritmul biologic și ceasul nostru intern biologic”,  a declarat Rada Baltag. Adaugă, însă: „Ce am observat este că persoanele care se cunosc sănătoase și sunt sănătoase din punct de vedere clinic implementează acest stil de viață și abia după ajung să ceară o părere specializată. Însă eu aș inversa ordinea. Prin urmare, întotdeauna recomand mai întâi o discuție cu un specialist și abia după, luarea unei decizii privind stilul de viață sau implementarea unei metode de alimentare”,  a declarat nutriționistul dietetician. Medicii nutriționiști recomandă solicitarea unei păreri avizate mai ales în cazurile în care persoana în cauză prezintă deja o problemă de sănătate, spre exemplu o boală cardiovasculară.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii