
Majorarea TVA-ului ar fi una dintre măsurile cele mai puțin rele pentru economie. Da, ar determina, la început, o majorare a prețurilor, dar, pe termen lung, se poate dovedi benefică, fiindcă ar duce la scăderea importurilor, impulsionarea exporturilor și, mai mult, dacă contextul o permite, se poate reveni ușor asupra ei.
Președintele Nicușor Dan a fost cel puțin neinspirat când a promis, în campania electorală, că nu va majora TVA-ul. A dat chiar și în scris că nu se va atinge de această taxă. Dovadă stau filmările realizate de televiziunile de știri cu această ocazie. Opinia majorității economiștilor este că majorarea taxelor, în general, și a TVA-ului, în special, este aproape inevitabilă. Deficitul bugetar este atât de ridicat, iar o tăiere a cheltuielilor nu va fi posibilă, mai ales dacă ținem cont că salariile angajaților la stat și pensiile formează cea mai mare povară pe umerii bugetului. Cu alte cuvinte, ca să acomodăm veniturile cu cheltuielile și să ne încadrăm într-o marjă rezonabilă și sustenabilă a deficitului, este nevoie de tăieri masive și, inevitabil, se va ajunge la pensii și salarii. Acest scenariu este evitat de toate părțile implicate în gestionarea deficitului bugetar. Experiența din urmă cu 15 ani, când lefurile angajaților statului au fost tăiate peste noapte cu 25% și pensiile au fost afectate de impozite, pare că a fost atât de traumatizantă, încât este greu de crezut că se va mai recurge la ea.
„Ajustarea are o amploare care face imposibilă evitarea unor dureri. Cei care susțin teza că corecția deficitului se poate face numai pe partea de cheltuieli aleargă după o himeră. Așa ceva nu este posibil. Eu nu vă pot vorbi despre un draft. Eu vorbesc pe baza analizei pe care noi o facem la Consiliul Fiscal și pe baza judecăților pe care le am eu. Eu cred că nu putem evita creșterea veniturilor fiscale ale statului, deci nu vorbesc despre venituri non-fiscale, ci despre veniturile fiscale, și prin unele creșteri de taxe și impozite. Asta este părerea mea, acestea sunt opinii personale”, a precizat Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal și fost ministru al Finanțelor.
În aceste condiții, este și mai greu de înțeles de ce președintele s-a angajat, în campanie, la o sarcină ce pare că nu va fi câștigătoare; dimpotrivă, îi va încurca socotelile electorale, iar suveraniștii, cu siguranță, nu vor ezita să-l atace. Chiar mai mult, vor fi tentați să folosească acest pretext pentru eventualele șicane. Alternativa la îndemână ar fi fost să spună că în fișa postului unui președinte nu stă stabilirea taxelor și impozitelor. Nu ar fi mințit cu nimic, iar dacă, într-adevăr, există posibilitatea minimă ca deficitul să fie reglat doar din tăierea cheltuielilor, ar fi făcut presiune asupra Guvernului, prin premierul pe care îl va numi, să nu mărească dările la stat, în special TVA-ul. Era și simplu, și elegant, și evita, pe viitor, orice discuție pe această temă.
Așa, singur, și-a pus în jurul gâtului un laț și s-a aruncat în gol, fără parașută și plasă de siguranță. Acum, pe toate posturile de știri, pe toate site-urile serioase, discuția se poartă plecând de la promisiunea lui Nicușor Dan. Când apar zvonuri, fiindcă informații certe nu sunt, deocamdată, despre creșterea taxelor, se amintește că, în campania electorală, președintele a promis că nu va crește taxele. Nici măcar nu se amintește că era vorba doar despre TVA.
Alegerea de a da în scris pe această temă este și mai bizară, dacă ținem cont că Lucian Croitoru, consilier în cadrul BNR, a sugerat, într-un text scris pe blogul propriu, că majorarea TVA-ului ar fi una dintre măsurile cele mai puțin rele pentru economie. Da, ar determina, la început, o majorare a prețurilor, dar, pe termen lung, se poate dovedi benefică, fiindcă ar duce la scăderea importurilor, impulsionarea exporturilor și, mai mult, dacă contextul o permite, se poate reveni ușor asupra ei. „Creșterea TVA și a unor accize pare să fi devenit inevitabilă. Magnitudinea ajustării acestora va rezulta din cât de mult se va dori ca prin creșterea TVA și a accizelor să se evite creșterea impozitelor directe care alterează investițiile, munca și antreprenoriatul”, arată Croitoru.
Varianta fericită ar fi ca matematicianul Nicușor Dan, nu președintele, să fi făcut calcule exacte, la virgulă, calcule care să arate că se poate aduce deficitul în făgașul normal doar prin reducerea cheltuielilor. Timpul ne va lămuri, dar riscul este unul pe măsură și se poate dovedi a fi un bumerang care-l va lovi drept în față.
Publicitate și alte recomandări video