anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Ţeapa doctoratelor. Profesorii din Iaşi nu mai vor doar câştig intelectual

GALERIE
profesori-in-cancelarie
 • profesori-in-cancelarie
- +

Profesorii se plâng că dascălii care au susţinut doctoratul înainte de 2009 primesc spor la salariu, pe când cei care au susţinut teza după această dată, nu. Asta se întâmplă în întreg domeniul bugetar.

O problemă delicată şi complicată în acelaşi timp se găseşte în rândul profesorilor care şi-au dat doctoratul înainte şi după anul 2010. Este vorba de sporul de doctorat de 15%, care s-a tăiat acum patru ani pentru toţi bugetarii, din cauza crizei financiare, şi care se dă în continuare doar anumitor profesori, în cadrul salariului de bază. Adică doar angajaţilor bugetari care îl primeau la data intrării în vigoare a legii. Conform Legii 330, cei care şi-au susţinut teza de doctorat până în decembrie 2009 primesc sporul de doctorat, iar cei care şi l-au susţinut după 1 ianuarie 2010 nu îl primesc. Acest lucru este din cauză că, după această lege, toate veniturile din decembrie 2009 devin punct de referinţă pentru calcularea salariilor în anul 2010, iar toţi cei care au avut sporuri au intrat cu tot cu acestea, iar celor care au dat doctoratul după ianuarie 2010 nu li s-a recunoscut.

Profesorii susţin că este una din marile nedreptăţi ale sistemului. „Este o discriminare faptul că s-a dat această lege. E un sentiment de frustrare, vorbim de aceeaşi muncă şi pregătire, şi eu mă confrunt cu situaţia în care am colegi care iau acest spor, iar eu nu. Doctoratul este considerat ca stagiu de pregătire continuă, şi nu văd de ce nu se ia în calcul. Mie îmi pare rău că nu am dat statul în judecată ca persoană fizică, pentru că sindicatul a pierdut procesul“, s-a plâns Eliza Ilie, profesor de istorie la Colegiul Economic Administrativ din Iaşi.

Soluţii pentru această situaţie în care se află zeci de profesori ieşeni sunt, însă ele trebuie să vină ori de la minister, ori de la un parlamentar care să vină cu un proiect de lege. „Din păcate, Legea 330 a fost una nedreaptă, dar totuşi lege. Procesul pe care l-am avut în instanţă nu a putut să ne ajute în condiţiile lipsei cadrului legal. Singurele soluţii la momentul actual pentru a corecta situaţia existentă vizează schimbarea cadrului legal fie prin intervenţia Ministerului Educaţiei, fie printr-o intervenţie legală care să plece direct din Parlament. Considerăm că se impune de urgenţă o astfel de corecţie, pentru a nu consacra şi pentru acest segment un tratament diferenţial“, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul preuniversitar.

„Implicit calitatea actului didactic sporeşte“

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean afirmă că este o problemă pe care nu au cum să o gestioneze de la nivel local, dar că îi susţin an de an pe toţi cei care doresc să facă un doctorat în domeniul în care predau. Dovadă sunt şi echivalările care se fac cu gradul didactic I pe baza titlului ştiinţific de doctor, la nivelul judeţului Iaşi existând 154 de cadre didactice care au echivalat.

Cei mai mulţi sunt profesori de română şi matematică. „S-a tăiat acest spor atunci când a intervenit criza. Sigur că e discriminare, e vorba de acelaşi efort intelectual, însă dacă ar fi să fiu avocatul diavolului aş spune că în învăţământul preuniversitar nu e nevoie de doctorat. Evident, noi susţinem profesorii şi îi încurajăm să facă doctoratul. Cei care fac un doctorat sunt persoane cu anumite inclinaţii, e important pentru o şcoală să aibă şi profesori cu doctorat, aceasta presupune o competenţă ştiinţifică şi profesională, şi implicit calitatea actului didactic sporeşte“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector general al ISJ.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.