Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ţeapa doctoratelor. Profesorii din Iaşi nu mai vor doar câştig intelectual

GALERIE
profesori-in-cancelarie
  • profesori-in-cancelarie
- +

Profesorii se plâng că dascălii care au susţinut doctoratul înainte de 2009 primesc spor la salariu, pe când cei care au susţinut teza după această dată, nu. Asta se întâmplă în întreg domeniul bugetar.

O problemă delicată şi complicată în acelaşi timp se găseşte în rândul profesorilor care şi-au dat doctoratul înainte şi după anul 2010. Este vorba de sporul de doctorat de 15%, care s-a tăiat acum patru ani pentru toţi bugetarii, din cauza crizei financiare, şi care se dă în continuare doar anumitor profesori, în cadrul salariului de bază. Adică doar angajaţilor bugetari care îl primeau la data intrării în vigoare a legii. Conform Legii 330, cei care şi-au susţinut teza de doctorat până în decembrie 2009 primesc sporul de doctorat, iar cei care şi l-au susţinut după 1 ianuarie 2010 nu îl primesc. Acest lucru este din cauză că, după această lege, toate veniturile din decembrie 2009 devin punct de referinţă pentru calcularea salariilor în anul 2010, iar toţi cei care au avut sporuri au intrat cu tot cu acestea, iar celor care au dat doctoratul după ianuarie 2010 nu li s-a recunoscut.

Profesorii susţin că este una din marile nedreptăţi ale sistemului. „Este o discriminare faptul că s-a dat această lege. E un sentiment de frustrare, vorbim de aceeaşi muncă şi pregătire, şi eu mă confrunt cu situaţia în care am colegi care iau acest spor, iar eu nu. Doctoratul este considerat ca stagiu de pregătire continuă, şi nu văd de ce nu se ia în calcul. Mie îmi pare rău că nu am dat statul în judecată ca persoană fizică, pentru că sindicatul a pierdut procesul“, s-a plâns Eliza Ilie, profesor de istorie la Colegiul Economic Administrativ din Iaşi.

Soluţii pentru această situaţie în care se află zeci de profesori ieşeni sunt, însă ele trebuie să vină ori de la minister, ori de la un parlamentar care să vină cu un proiect de lege. „Din păcate, Legea 330 a fost una nedreaptă, dar totuşi lege. Procesul pe care l-am avut în instanţă nu a putut să ne ajute în condiţiile lipsei cadrului legal. Singurele soluţii la momentul actual pentru a corecta situaţia existentă vizează schimbarea cadrului legal fie prin intervenţia Ministerului Educaţiei, fie printr-o intervenţie legală care să plece direct din Parlament. Considerăm că se impune de urgenţă o astfel de corecţie, pentru a nu consacra şi pentru acest segment un tratament diferenţial“, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul preuniversitar.

„Implicit calitatea actului didactic sporeşte“

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean afirmă că este o problemă pe care nu au cum să o gestioneze de la nivel local, dar că îi susţin an de an pe toţi cei care doresc să facă un doctorat în domeniul în care predau. Dovadă sunt şi echivalările care se fac cu gradul didactic I pe baza titlului ştiinţific de doctor, la nivelul judeţului Iaşi existând 154 de cadre didactice care au echivalat.

Cei mai mulţi sunt profesori de română şi matematică. „S-a tăiat acest spor atunci când a intervenit criza. Sigur că e discriminare, e vorba de acelaşi efort intelectual, însă dacă ar fi să fiu avocatul diavolului aş spune că în învăţământul preuniversitar nu e nevoie de doctorat. Evident, noi susţinem profesorii şi îi încurajăm să facă doctoratul. Cei care fac un doctorat sunt persoane cu anumite inclinaţii, e important pentru o şcoală să aibă şi profesori cu doctorat, aceasta presupune o competenţă ştiinţifică şi profesională, şi implicit calitatea actului didactic sporeşte“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector general al ISJ.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

Dan CONSTANTIN

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

În ambele cazuri este vorba despre sentimentul de dreptate şi echitate socială.

opinii

Je suis Buzatu!

Briscan ZARA

Je suis Buzatu!

Avem drepturi! E o ţară liberă, sunt şi ei oameni, mai greşesc, că nimeni nu-i perfect! Toţi avem dreptul să trăim bine! Jos dictatura!

Dinastia beizadelelor

Cristina DANILOV

Dinastia beizadelelor

Întrebarea noastră de azi este: nu ar trebui să ne gândim serios la problema relației copii-bani? Ar trebui să-i ofer copilului meu tot ce-și dorește și oricât își dorește? De la ce vârstă, câți bani și în ce condiții?

Dom’ Mitică şi Eminescu

Mihai DORIN

Dom’ Mitică şi Eminescu

Atât de mult îl iubea pe Eminescu Nea Mitică Buzatu, baronul neclintit de electoratul vegetal, dar în fine strămutat de către DNA, încât l-a înghesuit de-a valma în portbagajul maşinii, chinuindu-l să încapă în spaţiul obscur ce va fi tăinuind atâtea secrete, că nu vom avea noi niciodată destui procurori cinstiţi care să îi dezlege misterele. 

pulspulspuls

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Ehehei, dragi justiţiabili ieşeni, iacătă căci tocmai ce am scris noi aicea la rubricuţă, pe la finele săptămânii trecute, despre evlavia prea-cucernică ce pare să-l fi cuprins în ultima vreme pe prococurorul ieşean Bulăceanu, cel scăpat de colegi basma curată după ce ar fi nenorocit două copchile ale unui cumătru, căci, iote, unii cunoscători ai chestiunii au şi ieşit cică la interval cu noutăţi care de care mai interesante despre aceste personagiu dubios şi sinistru, ba chiar de altfel numai bun de dus acolo unde îi e locul celor ce fac asemenea năzdrăvănii pentru care alţii stau ani grei prin puşcării. 

Caricatura zilei

Mai bine pensionar, decât IT-ist

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Era necesar ca Guvernul sa faca taieri mai mari in sectorul public pentru a face ca masurile de redresare fiscale sa fie mai eficiente?

vezi raspunsuri