
Țeapa imobiliară a deceniului: Cazul Nordis va eroda cel mai de preț activ al clienților – încrederea

Așa cum arată acum lucrurile, putem spune, fără să greșim prea mult, că persoanele sau firmele care au achitat avansuri pentru apartamente în complexurile de pe hârtiile Nordis se vor alege doar cu mărunțiș.
Undele de șoc provocate de cazul Nordis abia încep să se facă resimțite, iar dimensiunea majoră a fenomenului devoalează un adevărat tsunami. La început, părea o afacere între influenții vremii: unii promiteau că vând apartamente, iar alții plăteau avansuri sau prețul integral, cu gândul la profiturile viitoare. Cumpărătorii mărunți păreau ajunși în tot acest hățiș dintr-o pură întâmplare, ei nefiind ținta predilectă, ci o pradă ocazională, nu una urmărită. Ulterior s-a dovedit că schema a lăsat urme adânci, unele dintre ele chiar lângă noi, dar cel mai mult va afecta încrederea cumpărătorilor de bună-credință și va lovi la temelia pieței imobiliare.
Pentru Iași, cazul este interesant din perspectiva a doi investitori, Bogdan Gheorghiu și Cristian Delcea, care, prin intermediul unei societăți deținute în comun, ar fi plătit câteva milioane bune de euro ca să rezerve achiziția unui număr impresionant de locuințe comune, dar și din privința lui Daniel Penciuc, un tânăr din Iași care a ajuns acționar la firme din grupul Nordis. Ambele fețe ale afacerii sunt prezente în acest joc de lumini și umbre.
Ce șochează, în primul rând, la această afacere, după cum rezultă din rechizitoriul procurorilor, este lejeritatea cu care banii plătiți de clienți erau repede transferați în conturi private ale acționarilor și apoi tocați pe poșetuțe, vacanțe de lux, avioane private și alte diverse mofturi.
„Chiar dacă nu toate aceste cheltuieli au relevanță penală sub aspectul infracțiunii de delapidare, expunerea acestora este importantă în devoalarea modului în care, în mod cinic și în dispreț față de clienți, pe de o parte, membrii grupării, constant, au invocat, în explicațiile oferite clienților, față de nerespectarea termenelor de construcție și livrare a unităților locative, dificultăți financiare, scumpirea materialelor de construcții”, spun procurorii în documentele prezentate instanței.
Presa centrală a scris, de-a lungul anului trecut, că, în unele dintre deplasările de lux, familia Vicol-Ciorbă a fost însoțită chiar de premierul Marcel Ciolacu sau de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, alături de membri ai familiei sau de diverse/diverși protejați. După lungi parlamentări, premierul recunoaște deplasările, dar ieri a prezentat o serie de facturi care, spune el, arată că valoarea călătoriilor a fost achitată în nume personal. Oricum ar fi, tovărășia dintre „familia Nordis” și premier ridică mari semne de întrebare în legătură cu moralitatea acestor legături și, mai ales, cu echidistanța clamată de oamenii politici față de escrocii care se învârt în jurul lor.
În al doilea rând, este aproape de neînțeles cum o serie de apartamente, chiar dintre cele neconstruite, erau revândute succesiv unor persoane distincte. Contractele erau trecute prin mâinile unor notari. Printre aceștia s-au numărat Ioana Băsescu, fiica fostului președinte, sau controversata Andreea Cosma, fiica lui Mircea Cosma, fost președinte al Consiliului Județean Prahova. Rolul notarilor nu este doar de a redacta acte; ei trebuie să supravegheze legalitatea acestora și să se asigure că părțile implicate înțeleg exact ceea ce semnează. Mai mult, în cazul imobilelor, notarii trebuie să verifice că tranzacțiile sunt consemnate în documentele de la Cadastru, tocmai pentru a preveni astfel de suprapuneri, cum s-a întâmplat în cazul Nordis.
Lăcomia extremă, de natură clinică, și lipsa de reglementări și-au dat mâna și au născut un monstru care a înghițit capitalurile unor oameni de afaceri onești sau micile economii ale unor cetățeni ce visau la un acoperiș deasupra capului. Fiecare zbor la Paris, achiziția unei poșetuțe sau a unei perechi drăguțe de pantofiori topea câte o cameră din apartamentul visat.
Pentru ca roata să se învârtă, apartamentul vândut lui Ion din Vale era apoi promis lui Gigi cel Șmecher. A fost de vis, dar sistemul a crăpat. Fraierii apăreau mai greu, materialele de construcție se scumpeau an de an și, uite-așa, s-a ajuns la insolvență.
Datoriile totale preliminare, acceptate de firma care se ocupă de incapacitatea de plată a Nordis, se ridică la 728 de milioane de lei, adică vreo 150 de milioane de euro. „Vai de capul meu, mă, dar unde dracu’ s-au dus atâția bani, mă? Eh… În șifonierul Laurei, în mașinile lui Vlad (Vladimir Ciorbă – n.r.), în bijuteriile tuturor”, arată una dintre discuțiile surprinse în rechizitoriul procurorilor.
Concluzia acestui caz este din păcate una cât se poate de lipsită de speranță: nimeni și nimic nu protejează cumpărătorii de bună-credință. Așa cum arată acum lucrurile, putem spune, fără să greșim prea mult, că persoanele sau firmele care au achitat avansuri pentru apartamente în complexurile de pe hârtiile Nordis se vor alege doar cu mărunțiș. Așa că, pe viitor, fiți deștepți și nu dați drumul banilor din mână decât atunci când aveți garanții certe că achiziția pe care urmează să o efectuați este una reală, iar vânzătorii sunt de bună-credință.
Publicitate și alte recomandări video