Teatrul Luceafarul, vedeta in Spania: mii de spectatori la piesele iesenilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Teatrul Luceafarul, vedeta in Spania: mii de spectatori la piesele iesenilor

GALERIE
luceafarul, turneu, iasi1luceafarul, turneu, iasi
  • luceafarul, turneu, iasi
  • 1luceafarul, turneu, iasi
- +

      S-a încheiat cel mai amplu turneu internaţional de pînă acum realizat de Teatrul “Luceafărul”: între 31 mai şi 12 iunie, spectacolul Capra cu trei iezi/Los tres cabritillos după Ion Creangă a fost jucat în Spania pentru comunitatea spaniolă şi românească din peninsulă.

Au fost 10 reprezentaţii în opt oraşe (şase în limba spaniolă: Barcelona, la Colegiul Escuelas Pias Lluria, două la Alicante, la Centrul de Artă Contemporană Las Cigarreras - Caja Negra şi la Universitatea din Alicante, Salamanca, în cadrul Festivalului Internaţional FACYL, Ciudad Real, Museo Lopez Villasenor, Alcala de Henares, Centrul Hispano-Român; patru în limba română (la Valencia, Centrul Cultural Ca Revolta;  Castellon de la Plana, sala La Pergola, Universitatea Alicante - cu subtitrare în spaniolă, Zaragoza, Teatrul Arbole). Toată lumea a fost impresionată de spectacol, de felul în care prin intermediul poveştii lui Ion Creangă este reprezentat de fapt satul românesc arhaic. Publicul român adult şi-a adus aminte de locul natal, copiii români care trăiesc în Spania au descoperit lucruri noi despre ţara de care îi mai leagă doar bunicii, iar spaniolii au fost fascinaţi de talentul şi pasiunea cu care actorii dau viaţă păpuşilor şi, prin intermediul lor, poveştii.

 

 

In realizarea acestui important turneu au fost implicate ICR Madrid, Departamentul Românii din afara graniţelor ţării din cadrul MAE, Asociaţiile Suflet Românesc Valencia, Aripi-Alicante, Hispano-Rumana Ciudad Real, Centro Hispano-Rumana Alcala de Henares, Acasa-Zaragoza, Consulatele României din Barcelona, Castellon de la Plana, Zaragoza, Festivalul International FACYL Salamanca.

 

 

Efortul artiştilor şi tehnicienilor a fost mare: au străbătut peste 10.000 de km, la Alicante au jucat 3 spectacole într-o singură zi, în două locuri diferite, dar aplauzele şi bucuria cu care i-au întîmpinat publicul (un total de cca. 4000 de spectatori români şi spanioli) au compensat oboseala. Cel mai numeros public, peste 600, a fost la Castellon de la Plana. Domnul consul Radu Cătălin Mardare a scris o scrisoare oficială în care adresează cele mai calde mulţumiri pentru spectacolele de înaltă ţinută oferite de echipa de actori şi tehnicieni ai Teatrului Luceafărul (…) Spectactacolele oferite cu multă pasiune în limba română şi în limba spaniolă au adus multă emoţie şi bucurie în inimile spectatorilor de toate vîrstele şi au oferit şansa unei mai bune cunoaşteri a culturii româneşti”.

 

 

La Zaragoza, ziarele locale El Periodico si Heraldo de Aragon au publicat articole despre prezenţa Teatrului Luceafărul. In Heraldo de Aragon, sub semnătura lui Carlos Garcia Cancer a apărut un articol consistent care printre altele vorbeşte despre faptul că acest spectacol “abrir una puerta al intercambio cultural dando a conocer un pedazo de la tradicion literaria y teatral de Rumania”.

 

 

Universitatea din Alicante a oferit trupei un trofeu de mulţumire pentru felul în care au prezentat cultura română ca mesageri artistici. Iar la Salamanca, directoarea Festivalului International FACYL, Cristina Mateo Rebollo, le-a mulţumit artiştilor “pentru prezenţa de înaltă ţinută. Şi în literatura spaniolă există o poveste similară, doar că sînt şapte iezi. Ne-a faptul că tonul spectacolului este unul pozitiv, plin de culoare şi educativ”, a spus director Oltiţa Cîntec.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre un partid al ardelenilor

Cătălin ONOFREI

Spre un partid al ardelenilor

Nu v-aţi săturat de dictatura „miticilor”?

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Extremişti

Briscan ZARA

Extremişti

Ignoranţa de azi nu este una impusă de sistem aşa cum era să spunem pe timpul regimului comunist, ci una exercitată de fiecare individ ori grup în parte asupra lui însuşi. Civilizaţie înseamnă în primul rând diversitate, acceptarea ideii că nu există o singură viziune asupra lumii, iar toate celelalte sunt nocive ori malefice şi că ar trebui eliminate. 

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Prezenţa unei societăţi civile cu forme de manifestare diverse şi active constituie un factor de consolidare democratică. Există diferite definiţii ale conceptului de „societate civilă”. În limbajul comun, sensul atribuit este adesea unul reducţionist, mulţi dintre noi reducând societatea civilă la activitatea organizaţiilor nonguvernamentale. Cristian Pîrvulescu, politolog şi activist civic, consideră societatea civilă un „concept cu geografie variabilă” care propune o invitaţie la regândirea raportului dintre, pe de o parte, individ/ cetăţean, iar pe de altă parte, stat/ societate.

Moştenirea lui Trump

Mihai DORIN

Moştenirea lui Trump

Noul preşedinte Joe Biden şi-a inaugurat mandatul - probabil ultimul - în termeni paradoxal rasişti: „Trebuie să încheiem cu supremaţia albilor!”. Afirmaţia este stupefiantă, având în vedere că această supremaţie s-a restrâns treptat, după perioada colonială şi a fost delegitimată masiv de către Abraham Lincoln şi războiul de secesiune, pentru a se destrăma efectiv, odată cu Martin Luther King. 

pulspulspuls

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

Şi pentru că tot am încheiat săptămâna trecută cu dosarul liberalului ieşean cu origini sucevene dar şef peste filiala de la Neamţ, mister Mugurel Cozmanciuc, haideţi să vă mai spunem una azi despre chestiune, ca să nu rămână nespusă.

Caricatura zilei

Pe scena Operei din Iași

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.