anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Teatrul şi Opera trag cortina. Care este situația la universitățile din Iași

GALERIE
opera
 • opera
- +

Teatrul Naţional şi Opera Naţională din Iaşi sistează orice activitate şi spectacol până la data de 22 martie, conform unei circulare venite de la Ministerul Culturii.

Reprezentanţii Operei au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că vor analiza oportunitatea ca să desfăşoare în această perioadă măcar repetiţiile cu angajaţii care nu au copii şi trebuie să stea cu ei acasă.

„Având în vedere contextul riscului de răspândire a infecţiei cu noul coronavirus şi ca urmare a consultării dintre Ministerul Culturii şi managerii instituţiilor subordonate, dar şi a solicitărilor acestora, s-a luat decizia ca în perioada 10-22 martie 2020 să se suspende toate activităţile şi evenimentele cu public organizate la nivelul fiecărei instituţii. Decizia vizează în special instituţiile de spectacole sau concerte, instituţiile muzeale, Biblioteca Naţională a României şi Centrele Culturale, ca urmare a măsurilor de prevenire a răspândirii noului virus COVID19. Reiterăm astfel că măsura se va aplica până în data de 22 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire“, se precizează în circulara primită de la Ministerul Culturii.

Continuă măsurile de izolare şi de prevenţie la universităţile din Iaşi, fără a se lua direct decizia de suspendare a activităţii sau, respectiv, a cursurilor. Dincolo de măsurile anunţat ieri de „Cuza“ şi de Politehnică, cât şi de reorganizarea de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi a anunţat măsuri specifice igienice.

„Luăm în calcul care ar fi poziţiile din compartimentul administrativ care ar putea lucra de acasă, dar deocamdată nu am luat nicio decizie, urmărim evoluţia situaţiei“, a transmis prof.dr. Gerard Jităreanu, rectorul USAMV.

La nivel universitar, spre exemplu, Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca a decis sistarea cursurilor pentru două săptămâni.

O serie de măsuri au fost luate şi de către Teatrul „Luceafărul“, care a decis limitarea numărului de spectatori la spectacole în felul următor: în sala mică vor fi maximum 70 de persoane, iar în sala mare cel mult 200 pentru a se păstra o distanţă adecvată între ei.

„S-au mai luat următoarele decizii: continuarea dezinfectării zilnice a sălilor de spectacol cu substanţe adecvate, continuarea curăţării tuturor suprafeţelor din incinta teatrului cu substanţe pe bază de alcool şi clor, dar şi amplasarea dozatoarelor cu substanţe dezinfectante în grupurile sanitare“, au spus reprezentanţii de la Luceafărul.

Duminică, 15 martie, deja s-au limitat numărul de bilete, care nu vor fi cu loc desemnat, pentru a se păstra distanţa de minimum 1,5 metri între persoane.

Cătălin HOPULELE, Andrei MIHAI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.