anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

sambata, 21.05.2022

Tehnologia RMN 3 Tesla – avantajele pacienților la Arcadia (P)

GALERIE
ziarul-de-iasi_prof-negru
 • ziarul-de-iasi_prof-negru
- +

Prof. Dr. Dragoș Negru, medic primar Radiologie și Imagistică medicală, coordonatorul Centrelor de Imagistică Medicală Arcadia, explică care sunt avantajele tehnologiei RMN 3 Tesla și cât de importantă este monitorizarea imagistică a pacienților, mai ales în contextul pandemic pe care îl traversăm.

Cât de sigură este pentru pacienți utilizarea tehnologiei RMN 3 Tesla?

Tehnologia RMN 3 Tesla este sigură și a fost aprobată în toată lumea de forurile științifice și administrative după analizarea unui număr impresionant de examinări la subiecți fără boală precum și la pacienți cu toate tipurile de patologii. Există, însă, contraindicații absolute reprezentate de stimulatoarele cardiace, protezele osoase metalice, metalele ajunse conjunctural în corpul uman, protezele valvulare metalice, stenturile vasculare metalice, clipsurile folosite intraoperator în ultimele 7 zile înaintea examinării sau orice alte implanturi incompatibile cu RMN-ul. Contraindicațiile relative sunt reprezentate de sarcină, examinarea fetală (posibilă însă pe 1,5 Tesla), claustrofobia. Progresele tehnologice din ultimii ani fac însă ca numărul dispozitivelor implantabile în corpul uman care sunt incompatibile cu examinarea RMN sa fie din ce în ce mai mic.

Nu există iradiere la examinarea RMN indiferent de puterea câmpului magnetic și, din acest punct de vedere, examinările pot fi repetate la intervale de timp foarte scurte, fără niciun risc pentru pacient.

Cum trebuie să se pregătească pacienții înainte de investigația cu tehnologia RMN 3 Tesla?

În situația în care este necesară injectarea substanței de contrast, pacientul trebuie să aibă funcția renală normală, adică valori în limite normale ale ureei și creatininei recoltate cu maximum 30 de zile înaintea examinării RMN. De asemenea, dacă este necesară injectarea de substanță de contrast, pacientul trebuie să nu mănânce 4-6 ore înainte de examinare, timp în care însă poate să bea lichide. Pentru o examinare de succes este bine să existe o indicație fermă și clară și foarte important este ca pacientul să prezinte toate documentele medicale care atestă eventuale alte afecțiuni, alergii, istoricul bolii prezente, istoricul unor operații. Examinarea este comodă, nedureroasă, dar poate să dureze, în situații specifice, și până la 60 de minute.

Cât de importante sunt investigațiile imagistice în monitorizarea afecțiunilor și, în context pandemic, a sechelelor post Covid?

Arcadia a implementat încă din primele zile ale pandemiei măsuri de maximă protecție atât a pacienților, cât și a personalului medical și administrativ. Suntem continuu preocupați sa prioritizăm urgențele și să oferim un diagnostic corect și rapid tuturor pacienților care ni se adresează.

În Centrele de Imagistică Medicală Arcadia, pacienții diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, cu boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice și boli cerebrovasculare, care necesită monitorizare, au acces direct și rapid, în baza biletului de trimitere emis de către medicul specialist aflat în relație contractuală cu oricare dintre casele de asigurări de sănătate, indiferent de județul din care provin. Accesul este asigurat în aceleași condiții și pentru monitorizarea pacienților asigurați, diagnosticați cu Covid-19.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.