Cancerul colorectal: ce simptome pot anunţa boala?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 26.01.2022

Cancerul colorectal: ce simptome pot anunţa boala?

GALERIE
Prof.Univ.Dr. Viorel Scripcariu
 • Prof.Univ.Dr. Viorel Scripcariu
- +


Apariţia unor semne care pot ridica suspiciuni, precum tulburări de tranzit intestinal, de scaun, sângerări în timpul scaunului, ar trebui să aducă pacientul imediat la medic. Atenţie: persoanele care au avut părinţi, fraţi, surori cu această boală au un risc de 4-5 ori mai mare de a face un cancer colorectal. Cei cu un astfel de risc pot efectua testări periodice, la distanţă de câţiva ani, pentru a depista la timp boala

Prof.Univ.Dr. Viorel Scripcariu, Clinica I-a Chirurgie, „Institutul de Oncologie“ Iaşi: „Cancerul colorectal este o boală genetică cu transmitere autosomal dominantă; astfel, persoanele care au avut părinţi, fraţi, surori cu această boală au un risc de 4-5 ori mai mare de a face un cancer colorectal. Este la fel de important de ştiut că surprins precoce, cancerul colorectal este curabil. Pentru a fi depistat la timp, bolnavii trebuie să se adreseze repede la medic imediat după apariţia unor semne care pot ridica suspiciuni, precum tulburări de tranzit intestinal, de scaun, sângerări în timpul scaunului. Tratamentul este complex, medico-chirurgical, iar urmărirea postoperatorie pentru o perioadă de 5 ani este foarte importantă pentru a surprinde din timp semnele de recidivă sau de evoluţie a bolii la nivel sistemic.


Cum se poate depista boala


Screening-ul poate include testul pentru hemoragiile oculte fecale, sigmoidoscopia flexibilă, colonoscopia şi irigografia în dublu contrast. Trebuie spus, că o persoană peste 40 de ani, fără simptomele menţionate mai sus (n.r. - asimptomatică) care nu are antecedente de cancer colorectal în rândul rudelor de gradul I, nu trebuie să facă teste sau alte investigaţii pentru depistarea bolii. Testările periodice indicate a fi efectuate la distanţă de câţiva ani sunt recomandate în special persoanelor asimptomatice care au sau au avut rude de gradul I cu cancer colorectal. De asemenea, subliniez încă o dată că apariţia simptomelor menţionate mai sus trebuie să aducă imediat pacientul la medic pentru consult şi investigaţii.


Testul pentru detectarea hemoragiilor oculte


Sunt mai multe feluri de teste pentru detectarea hemoragiilor oculte fecale (FOBT - „fecal occult blood testing“) dar cel mai folosit este testul cu hârtie impregnată cu o substanţă indicator numită guaiac, versiunea cea mai comercializată şi studiată fiind testul HEMOCCULT. Acest indicator incolor este oxidat, în prezenţa peroxidazei şi peroxidului de hidrogen (hemoglobina având activitate peroxidazică), la un pigment albastru (quinona) care este vizibil imediat. Testul are avantaje dar şi dezavantaje. Ca avantaje, se pot puncta: faptul că este uşor de folosit; rezultatele sunt gata imediat şi uşor de citit; este convenabil şi ieftin; poate depista leziunea canceroasă (prin investigaţiile ulterioare pozitivării testului) în stadii incipiente, curabile; complianţa pacienţilor este bună la persoanele motivate (cu risc). Dar, nu trebuie uitate dezavantajele: o participare scăzută a populaţiei în general (complianţa generală de 50-70%); rata mare a rezultatelor fals negative (pentru testarea unei singure probe este de 40-50%) - aceasta depinde de stocarea prelungită a probelor (se degradează hemoglobina), de topografia tumorilor colorectale (cele de pe colonul distal sunt mai greu detectabile) şi de sângerarea intermitentă a acestora; valoarea predictiv pozitivă pentru cancerul colorectal scăzută (5-10%)“.


La Iaşi - Congresul Naţional al Societăţii Române de Coloproctologie


Congresul va reuni săptămâna aceasta la Iaşi specialişti recunoscuţi din ţară şi din străinătate
Cel de-al treilea congres al Societăţii Române de Coloproctologie se va desfăşura săptămâna aceasta la Iaşi. Manifestarea va dura două zile şi va fi precedată de un work-shop ce va include cursuri precongres. „Vom avea invitaţi de marcă din chirurgie şi gastroenterologie, atât din ţară cât şi din străinătate - specialişti din Anglia, Franţa, Serbia, Slovenia, Ungaria. Tematicile vor aduce în discuţie procedee moderne privind tratamentul cancerului colorectal, posibilităţile actuale de management multisciplinare în cancerul de rect etc. Există progrese majore în acest domeniu şi sunt metode de tratament pe care noi le aplicăm de mult timp la Iaşi şi pe care intenţionăm să le extindem la nivel naţional. Astfel, va exista aceeaşi conduită în abordarea cancerului de rect. Deasemenea, în cadrul Institutului de Oncologie Iaşi se vor desfăşura intervenţii chirurgicale care vor fi transmise live în sălile de conferinţe de la „Palace“. În plus manifestarea va avea o secţiune separată pentru asistentele implicate în ingrijirea bolnavilor stomizaţ,“, declarat prof. dr. Viorel Scripcariu, preşedintele congresului şi al Societăţii Române de Coloproctologie. Cei interesaţi pot obţine mai multe date accesând site-ul www.coloproct2013.eventernet.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Atunci când şi-au prezentat pachetul de cereri adresate Occidentului, reprezentanţii diplomatici ruşi nu aveau cum să spere că simplul zăngănit de arme în preajma graniţelor ucrainene poate inversa un amplu proces geopolitic derulat pe un interval de aproape trei decenii.

Filmuletul zilei

opinii

Asachi întemeietorul

Florin CÎNTIC

Asachi întemeietorul

Gh. Asachi este una dintre figurile fondatoare ale instituţiilor moderne în Iaşi. Printre ele, şi Arhivele Statului Moldovei care, la 190 de ani de funcţionare neîntreruptă, rămâne una dintre instituţiile fundamentale ale oraşului.

Hombre şi patimile

Radu PĂRPĂUȚĂ

Hombre şi patimile

Hombre locuia în Iaşi, în oraşul culturii cum se zice cu o vorbă tocită. Dar dacă ne referim la cartierul Bularga cel puţin nici nu poate fi vorba de „oraşul culturii”. Bulargăi îi spun, chiar locuitorii cartierului, ŢŢŢ, adică Ţaţe, Ţoape şi Ţărani. Sigur, or fi şi oameni deosebiţi printre ei. Desigur că şi alte oraşe au asemenea cartiere. Şi asemenea oameni. Spun asta deşi nu am fost la Londra, Avignon sau Târgu Bujor.

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Deși subiectul e același ca într-o povestire de Sadoveanu - o vânătoare -, alt text scris de Dan Eremia Grigorescu păstrează tușe din stilul, din atmosfera prietenului vârstnic și taciturn. Dar nu admirăm, ca să mă exprim în termeni de facere a imaginii, panoramări îndelungi, detalii generos lăsate privirii. Acum savurăm cadre scurte, ritmic, aproape nervos montate, potențând starea de neliniște, de pericol iminent, aproape fatal. Nu numai descrierea momentelor de așteptare imprimă viteza, savoarea lecturii, ci, în plus, momentul unic, de povestire incredibilă dar adevărată a dansului vânătorului cu fiara, ultimă încontrare pe viață și pe moarte, urmată de finalul imprevizibil.

pulspulspuls

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

Aşadar, vorba filmului lui Porumboiu jr.:A fost sau n-a fost un scenariu pus la punct chiar de Simion&compania lui de băieţi cu ochi albaştri ce privesc înspre răsărit, aşa cum pare multora să fi fost acolo în piaţă, la episodul cu cerneala peste meclă? 

Caricatura zilei

Ce-a lipsit după cerneală

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X