Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Telenovela Spitalului Modular. Avem oxigen pentru ATI, dar nu avem medici

GALERIE
spital mobil
  • spital mobil
- +

Ieri, după mai bine de o lună de amânări a termenului de predare, s-a dat în funcţiune în sfârşit, stocatorul de oxigen de la Spitalul Modular Leţcani, cel care teoretic ar putea susţine tratamentul a 103 pacienţi internaţi la Secţia de ATI, dar şi a celor care necesită administrare de oxigen.

„În momentul de faţă, stocatorul de la Leţcani funcţionează şi poate fi alimentat ori de câte ori este nevoie. Spitalul Modular de la Leţcani funcţionează la standarde europene pentru că, probabil, este singurul spital din Iaşi care are trei surse de oxigen, acest stocator fiind principala sursă. Mai avem o staţie pe baza de butelii de oxigen şi, sigur, a treia sursă, cele patru fabrici. Ţinând cont că am mărit capacitatea prin care putem să ventilăm mai mulţi pacienţi, sigur, putem să admitem mai mulţi în ATI“, a declarat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, unitate medicală care administrează şi Spitalul modular de la Leţcani ca secţie externă.

Acesta însă a recunoscut că, în momentul de faţă, stocatorul, împreună cu celelalte surse de oxigen, nu poate fi folosit la capacitate maximă, nu din cauze tehnologice, ci din cele ce ţin strict de politica de personal a unităţii medicale.

„Pentru o îngrijire corespunzătoare, avem nevoie de personal medical, în special cel specializat în ATI, şi desigur în Boli Infecţioase. Capacitatea maximă de îngrijire a pacienţilor de la Leţcani este de 48 de paturi. Sperăm să nu ajungem la acest număr de pacienţi, dar chiar şi aşa, pentru acest număr avem suficient personal în normativ“, a adăugat Florin Roşu.

„Holter“ la instalaţia de electricitate de la Spitalul Modular Leţcani

În acelaşi timp, de o săptămână, la Spitalul Modular Leţcani se monitorizează fluxul de tensiune electrică la nivel de unitate pentru că, de la darea în folosinţă şi până acum, s-au petrecut accidente care, însă, spun medicii, nu au pus în pericol starea de sănătate a bolnavilor.

„De o săptămână monitorizăm orice cădere de tensiune la nivelul spitalului. Am montat aparatura specială care este, dacă vreţi un termen medical, ca un holter cu monitorizare 24/24 de ore, tocmai pentru a vedea dacă sunt sau nu căderi de tensiune astfel încât să putem preveni o problemă din punct de vedere energetic“, a subliniat Florin Roşu.

În acelaşi timp, la staţia de oxigen comună spitalelor de Boli Infecţoase şi Pneumo­ftiziologie, încă se lucrează la remedierea ei. E vorba despre defecţiunea la unul dintre cele două motoa­re ale compresoarelor. Intenţia celor două conduceri ale unităţilor medicale este ca şi în această situaţie să poată achiziţiona, cât de curând, un stocator de oxigen.

„Avem nevoie să facem astfel de reparaţii. Poate că şi acel material filtrant, care este o ­componentă foarte scumpă a staţiei, ar fi trebuit să fie schimbat anul viitor, dată fiind uzura maximă în aceste momente a staţiei“, a declarat Radu Crişan Dabija, ma­nagerul Spitalului de Pneumoftziologie.

La Valea Lupului şi Miroslava, la loc comanda. Fără carantină!

Ieri, la Iaşi, au fost raportate 204 noi cazuri de infecţie cu noul coronavirus în plus faţă de ziua precedentă. Alţi cinci ieşeni au pierdut lupta cu boala, aceştia suferind însă şi de boli asociate. Tot cinci paturi erau libere ieri, în secţiile ATI ale reţelei COVID 19. În ceea ce priveşte rata de incidenţă pe judeţ, pe municipiul Iaşi, aceasta a crescut din nou, de la 3,66 la 3,85 la 1.000 de locuitori. A crescut şi rata de infectare la Ciurea, de la 5,18 la 5,46. În schimb, Valea Lupului a trecut sub pragul de 10 cazuri la 1000 de locuitori. Dacă în ziua precedentă, DSP Iaşi vorbea de o carantinare a zonei, ieri, avertizarea „a fost trasă la picior“.

„În urma analizei epidemiologice făcute cu două zile în urmă Valea Lupului şi Miroslava erau propuse pentru carantinare pe baza ratei de infecţie crescute. Analiza detaliată a factorilor de risc, ne-a atras atenţia asupra faptului că incidenţa persoanelor infectate de vârstă activă reprezintă 90% din cazuri, iar ponderea populaţiei vârstnice reprezintă 8% ceea ce înseamnă grad de expunere redus. Drept pentru care s-a renunaţat momentan la decizia carantinării“, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri