Temă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Temă

GALERIE
Catalin Onofrei
  • Catalin Onofrei
- +

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Am trăit s-o aud şi pe asta! Câteva asociaţii de elevi au cerut guvernului scurtarea vacanţelor şi creşterea numărului orelor de curs. După mai bine de un an de pandemie, elevii - de! minţi încă necontaminate de bolile societăţii - au fost primii care au priceput dezastrul spre care se îndreaptă şcoala românească. În tot acest timp, sindicatele din învăţământ au pretins, la rându-le, salarii şi sporuri mai mari pentru dascăli, invocând dificultatea, chiar pericolul, de a mânui o tabletă. Te pui cu radiaţiile şi cu cipurile lui Gates? Faptul că jumătate dintre profesori refuză să se vaccineze împotriva covid-19 arată câte şoşoace au eşuat, de-a lungul anilor, în educaţie, dar şi cam ce cunoştinţe le sunt împărtăşite tinerelor generaţii.

Dar, cu toate astea, şcolarii vor să se întoarcă în bănci, să alerge bezmetic pe holuri şi chiar să înveţe oleacă de carte. A fost nevoie de o prea lungă recluziune socială pentru a înţelege importanţa atât a alfabetului, cât şi a interacţiunii dintre oameni. Din păcate, aidoma noastră, elevii de azi vor realiza abia peste foarte mulţi ani, adică prea târziu, că perioada şcolii, fundamentată pe mister şi (auto)cunoaştere, rămâne cea mai frumoasă parte a vieţii. De ce s-o ratezi făcând lucruri neinteresante? Mai bine, fă pe detectivul ce poate rezolva orice enigmă, inclusiv una ce te poate defini.

Pentru edificare, iată trei probleme obişnuite de logică, pe care probabil le-aţi mai întâlnit, capabile însă să dezvăluie modul în care gândim, intuitiv ori deliberativ, oferind astfel anumite indicii despre comportamentele noastre ulterioare. Testul de Reflecţie Cognitivă (TRC) aparţine unui profesor de la Yale, Shane Frederick.

Prima problemă din test: o bâtă şi o minge de baseball costă împreună 1,10 dolari. Bâta face cu un dolar mai mult decât mingea. Cât costă mingea? A doua: pe un lac există o întindere de nuferi, ce-şi dublează dimensiunea în fiecare zi. Dacă lacul va fi acoperit complet în 48 de zile, câte zile vor trece până când nuferii vor acoperi doar jumătate de lac? A treia: dacă este nevoie de cinci maşini ca să producă cinci jucării în cinci minute, de cât timp au nevoie 100 de maşini ca să producă 100 de jucării?

Dacă răspundeţi (aproape imediat, fiindcă aşa v-a apărut în minte!) 10 cenţi, în primul caz, 24 de zile, în al doilea caz şi 100 de minute, în cel de-al treilea, atunci utilizaţi mai ales gândirea intuitivă, care vă predispune la greşeli. În pofida părerii majorităţii oamenilor, intuiţia (capacitatea de a furniza foarte rapid un răspuns, fără a reflecta prea serios) nu reprezintă neapărat o calitate, iar femeile nu s-au dovedit niciodată mai intuitive decât bărbaţii. Din fericire pentru ele!  

Înainte de a dezvălui soluţiile corecte, precizez că persoanele deliberative, deşi par mai lente, comit mai puţine erori în viaţă şi cad mai greu în capcanele întinse de personajele aparent binevoitoare din jur, precum escrocii ori politicienii. Le place riscul bine calculat, se străduiesc să descopere cum funcţionează lucrurile, sunt mai calme şi mai puţin înclinate de a crede într-un Dumnezeu cu alură de moşneag pletos, sever, dar a toate iertător dacă pasezi nişte bani bisericii. Preferă un univers enigmatic şi cugetător ce nu-i consideră pe oameni principala lui realizare. Iubesc aventura cunoaşterii, iar uneori chiar găsesc ceea ce caută. De data aceasta, socotind direct în cap ori pe o bucată de hârtie: 5 - 47 - 5!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

Cosmin PAȘCA

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

În loc să vină cu soluţii pe fond, să fie pro-activ în negocierile cu USR PLUS, s-a agăţat ostentativ de forma solicitărilor. Atitudinea defensivă a primarului trădează reaua credinţă sau, în cel mai bun caz, un orgoliu prostesc. Sigur, şi reprezentanţii USR PLUS sunt încăpăţânaţi, pe alocuri obraznici, dar ei pentru asta au fost trimişi în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Teste

Codrin Liviu CUȚITARU

Teste

Neîndoios, ceva grav se petrecuse în procesul evaluării, făcându-l pe Grimase să intre în şoc. Suspiciunea mi-a fost întărită şi de amănuntul că bietul corector ţinea între degetele încârligate de la mâna stângă o foaie scrisă - în mod evident una dintre numeroasele şi buclucaşele lucrări.

Inegalitatea veniturilor

Alin ANDRIEȘ

Inegalitatea veniturilor

Trăim vremuri excepţionale în care inegalitatea socială, atât din perspectiva veniturilor, cât şi a avuţiei individuale, se adânceşte. Cauzele şi consecinţele creşterii disparităţilor la nivelul veniturilor şi a averii reprezintă elemente centrale ale dezbaterilor atât la nivelul economiştilor, cât şi al politicienilor. Deşi nivelul de trai a înregistrat o creştere semnificativă în ultimele decenii, iar inegalitatea veniturilor la nivel global s-a redus, inegalitatea din perspectiva veniturilor a crescut semnificativ la nivel naţional în majoritatea ţărilor.

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

pulspulspuls

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Informaţii interesante transpiră în ultimele zile despre liberalii ieşeni, stimaţi telespectatori. Prin culisele politichiei de la Bucale se zvoneşte că în parohia de la Iaşi ar fi apărut o mare problemă de lidărşip, ca să ne exprimăm mai elevat: nu prea ar vrea nimeni mai de soi să se bage pe locul de şef lăsat liber de Paralexe, până se clarifică într-un fel sau altul aspectele penale ale acestuia. 

Caricatura zilei

Lupii manifestanți

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.