Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Temă

GALERIE
Catalin Onofrei
  • Catalin Onofrei
- +

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Am trăit s-o aud şi pe asta! Câteva asociaţii de elevi au cerut guvernului scurtarea vacanţelor şi creşterea numărului orelor de curs. După mai bine de un an de pandemie, elevii - de! minţi încă necontaminate de bolile societăţii - au fost primii care au priceput dezastrul spre care se îndreaptă şcoala românească. În tot acest timp, sindicatele din învăţământ au pretins, la rându-le, salarii şi sporuri mai mari pentru dascăli, invocând dificultatea, chiar pericolul, de a mânui o tabletă. Te pui cu radiaţiile şi cu cipurile lui Gates? Faptul că jumătate dintre profesori refuză să se vaccineze împotriva covid-19 arată câte şoşoace au eşuat, de-a lungul anilor, în educaţie, dar şi cam ce cunoştinţe le sunt împărtăşite tinerelor generaţii.

Dar, cu toate astea, şcolarii vor să se întoarcă în bănci, să alerge bezmetic pe holuri şi chiar să înveţe oleacă de carte. A fost nevoie de o prea lungă recluziune socială pentru a înţelege importanţa atât a alfabetului, cât şi a interacţiunii dintre oameni. Din păcate, aidoma noastră, elevii de azi vor realiza abia peste foarte mulţi ani, adică prea târziu, că perioada şcolii, fundamentată pe mister şi (auto)cunoaştere, rămâne cea mai frumoasă parte a vieţii. De ce s-o ratezi făcând lucruri neinteresante? Mai bine, fă pe detectivul ce poate rezolva orice enigmă, inclusiv una ce te poate defini.

Pentru edificare, iată trei probleme obişnuite de logică, pe care probabil le-aţi mai întâlnit, capabile însă să dezvăluie modul în care gândim, intuitiv ori deliberativ, oferind astfel anumite indicii despre comportamentele noastre ulterioare. Testul de Reflecţie Cognitivă (TRC) aparţine unui profesor de la Yale, Shane Frederick.

Prima problemă din test: o bâtă şi o minge de baseball costă împreună 1,10 dolari. Bâta face cu un dolar mai mult decât mingea. Cât costă mingea? A doua: pe un lac există o întindere de nuferi, ce-şi dublează dimensiunea în fiecare zi. Dacă lacul va fi acoperit complet în 48 de zile, câte zile vor trece până când nuferii vor acoperi doar jumătate de lac? A treia: dacă este nevoie de cinci maşini ca să producă cinci jucării în cinci minute, de cât timp au nevoie 100 de maşini ca să producă 100 de jucării?

Dacă răspundeţi (aproape imediat, fiindcă aşa v-a apărut în minte!) 10 cenţi, în primul caz, 24 de zile, în al doilea caz şi 100 de minute, în cel de-al treilea, atunci utilizaţi mai ales gândirea intuitivă, care vă predispune la greşeli. În pofida părerii majorităţii oamenilor, intuiţia (capacitatea de a furniza foarte rapid un răspuns, fără a reflecta prea serios) nu reprezintă neapărat o calitate, iar femeile nu s-au dovedit niciodată mai intuitive decât bărbaţii. Din fericire pentru ele!  

Înainte de a dezvălui soluţiile corecte, precizez că persoanele deliberative, deşi par mai lente, comit mai puţine erori în viaţă şi cad mai greu în capcanele întinse de personajele aparent binevoitoare din jur, precum escrocii ori politicienii. Le place riscul bine calculat, se străduiesc să descopere cum funcţionează lucrurile, sunt mai calme şi mai puţin înclinate de a crede într-un Dumnezeu cu alură de moşneag pletos, sever, dar a toate iertător dacă pasezi nişte bani bisericii. Preferă un univers enigmatic şi cugetător ce nu-i consideră pe oameni principala lui realizare. Iubesc aventura cunoaşterii, iar uneori chiar găsesc ceea ce caută. De data aceasta, socotind direct în cap ori pe o bucată de hârtie: 5 - 47 - 5!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri