Temele elevilor pentru vacanţă: opinia unui cunoscut specialist ieşean. “Uneori, atentat şi formă de agresiune”

joi, 04 ianuarie 2024, 02:50
3 MIN
 Temele elevilor pentru vacanţă: opinia unui cunoscut specialist ieşean. “Uneori, atentat şi formă de agresiune”

În perioada vacanţei şcolare, dezbaterea asupra utilităţii temelor de vacanţă rămâne un subiect controversat în sistemul de învăţământ. Cât de folositoare sunt temele pentru vacanţă? Cât de multe teme ar trebui să primească elevii şi, mai ales, la ce discipline? „Ziarul de Iaşi” l-a contactat pe prof.univ.dr. Constantin Cucoş (FOTO JOS), fostul director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, pentru a afla opinia sa cu privire la utilitatea şi limitările temelor pentru vacanţă. Potrivit pedagogului ieşean, temele de vacanţă pot fi utile atât timp cât sunt proporţionale, adaptate şi orientate către extinderea cunoaşterii.

„Cred că ar fi bine ca acestea să fie diferenţiate, ca formă şi pondere, dar şi în funcţie de particularităţile elevilor, interesele, aptitudinile, competenţele cognitive manifestate. A propune otova aceleaşi sarcini, în cantităţi supradimensionate şi nerealiste, reprezintă un comportament nedidactic, un atentat şi o formă de agresiune la adresa timpului pentru sine al elevului”, susţine Constantin Cucoş.

Temele trebuie diversificate

Temele de vacanţă ar trebui adaptate la nivelul de dezvoltare al clasei şi la capacităţile individuale ale elevilor. În funcţie de abilităţile şi interesul acestora, cerinţele pot varia de la activităţi complexe până la sarcini moderate.

„Limita poate fi variabilă, în funcţie de nivelul clasei, dar şi prin raportare la posibilităţile sau abilităţile elevilor. Dacă e vorba de elevi cu aptitudini înalte sau care vizează pregătirea pentru competiţii, prescripţiile pot merge spre cerinţe mai mari; dacă vom vedea un nivel de dezvoltare mediu, atunci şi ponderea şi amplitudinea cerinţelor vor fi pe măsură. E o chestiune de dozaj, adecvare, realism”, explică universitarul ieşean.

Este important, însă, ca temele să depindă şi de specificul disciplinei. „Trebuie diversificate şi printr-o recurgere la o multitudine de formule: să realizeze un proiect practic, să observe sistematic un fenomen, să realizeze un eseu, să compare mai multe procese, să prospecteze o bibliografie pe o temă dată, să analizeze sau să interpreteze conţinutul unui film etc. Tema nu ar trebui să vizeze doar citire de cărţi sau rezolvare de exerciţii şi probleme”, completează pedagogul.

Elevii pot avea temele la orice discipline

În ceea ce priveşte disciplinele pentru care sunt acceptate temele de vacanţă, fostul director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic susţine că toate materiile pot beneficia de activităţi suplimentare desfăşurate acasă. De la matematică şi fizică, la literatură sau religie, elevii pot primi teme pentru vacanţă.

„Depinde de creativitatea profesorului şi implicarea elevilor, de adecvarea acestora la profilul disciplinei sau la structura lor de personalitate. E bine să se mizeze pe interesul real al elevului, pe motivaţia intrinsecă, pe dorinţa de a rezolva ceva că îi place şi că nu este forţat. Temele pentru vacanţă trebuie să dezvolte interese complementare celor «acoperite» prin activităţile obligatorii, să le aprofundeze, să le acompanieze, să le cizeleze”, menţionează Constantin Cucoş.

Acesta susţine că este important ca temele pentru vacanţă să fie verificate de cadrul didactic, iar elevul să primească un feed-back, o formulă de evidenţiere sau o recompensă. „Evaluările subsecvente rezolvării unor teme pentru vacanţă trebuie să se transforme într-o sărbătoare a reuşitei, într-o bucurie că «şcoala de acasă» aduce rezultate ce le completează pe cele culese în sala de clasă”, declară pedagogul ieşean.

Pe 8 ianuarie 2024, elevii vor reveni la şcoală. După un interval de şase săptămâni de cursuri, elevii din judeţul Iaşi vor finaliza cel de-al treilea modul şi se vor pregăti pentru aşa-numita “vacanţă de schi”, planificată pentru intervalul 19-25 februarie 2024. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii