Temperaturile scăzute afectează copacii care apucaseră să înflorească? Explicațiile profesorului ieșean Mihai Istrate

miercuri, 19 martie 2025, 03:00
3 MIN
 Temperaturile scăzute afectează copacii care apucaseră să înflorească? Explicațiile profesorului ieșean Mihai Istrate

Săptămâna trecută, Iașul s-a bucurat de vreme neobișnuit de caldă pentru această perioadă a anului, cu temperaturi peste media obișnuită și copaci care au început deja să înflorească. Însă, luni, vremea s-a schimbat brusc, aducând un val de frig. Spre seară au apărut și precipitații sub formă de ninsoare și lapoviță.

Marți dimineața, termometrele au coborât la -7 grade Celsius, iar valorile negative au preluat controlul, în contrast cu ultima perioada anterioară. În acest context, apare întrebarea: au fost afectate plantele care, profitând de temperaturile ridicate anterioare, au început deja să înflorească? Printre speciile expuse acestui val de frig se numără liliacul, zarzărul și caisul sălbatic.

„Încă nu există motive de îngrijorare”

Răcirea bruscă a vremii, cu temperaturi negative și ninsori neașteptate, a stârnit îngrijorare, mai ales în ceea ce privește copacii sensibili la schimbările climatice. Mugurii și frunzele tinere sunt expuși riscului de îngheț, iar florile care deja au început să se deschidă ar putea fi compromise, nemaireușind să se dezvolte normal din cauza frigului.

Temperaturile scăzute pot afecta și mugurii care nu au ajuns încă la stadiul de înflorire, încetinindu-le creșterea. Chiar dacă pomii reușesc să supraviețuiască acestui șoc termic, perioada de înflorire ar putea fi considerabil redusă, iar în cazul speciilor fructifere, recolta riscă să fie diminuată semnificativ sau chiar compromisă complet. O astfel de ninsoare târzie poate perturba întregul ciclu de viață al pomilor deja treziți la viață. Cu toate acestea, specialiștii în pomicultură atrag atenția că este încă prea devreme pentru a estima impactul exact al frigului asupra pomilor deja înfloriți. Conform acestora, efectele unei ninsori ori lapovițe târzii sunt semnificative doar dacă temperaturile negative persistă mai mult de câteva ore.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

„Încă e devreme, nu există motive de îngrijorare, să vedem. Depinde de zonă, de cum se face trecerea de la o temperatură la alta, dacă a fost însorit dimineața, deci încă nu e problemă, nu trebuie să se sperie lumea degeaba”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Istrate din cadrul Facultății de Horticultură, Universitatea de Științele Vieții din Iași (USV).

„Patru sau șase ore de frig nu creează probleme”

Astfel, momentan, doar câteva ore cu temperaturi scăzute nu au forța de a compromite producția. Totodată, potrivit specialistului, pragurile de temperatură la care pomii fructiferi încep să aibă probleme depind mult și de mediul în care trăiesc.

„Depinde de zonă. Mai sunt zone de microclimat, de adăpost natural mă refer. Una este în Podu Roș și alta e în Copou, unde e mai scăzută temperatura. La baza versantului e mai rece decât în partea superioară”, a mai spus specialistul.

Și Mihai Borșanu, un fermier din județ, consideră că temperaturile scăzute încă nu reprezintă o problemă pentru producția de fructe, și nu numai.

„Patru sau șase ore de frig nu creează probleme, nici grâul nu a fost afectat până acum. Cred că o să treacă cu bine”, a menționat acesta.

Etichete: copaci, natura

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii