
Comercianții români afectați de intrarea chinezilor pe piață
Temu și Shein livrează doar cu FanCurier între 30.000 și 50.000 de comenzi pe zi

Arată fondatorul firmei de curierat, Felix Pătrășcanu. La Otopeni, capacitatea maximă de vămuire este de aproximativ 5.000 de colete zilnic.
Invitat în panelul despre e-commerce la o conferință de marketing și business, Felix Pătrășcanu, fondatorul FanCurier, spune că doar prin firma lui de curierat, marii comercianți Temu și Shein livrează între 30 de mii și 50 de mii de colete pe zi. În opinia lui însă, creșterea acestora este foarte volatilă și susține că nu își pune bazele în ei pentru încheierea unor contracte pentru că azi sunt, mâine pot să nu mai fie.
Pe lângă Temu și Shein, Felix Pătrășcanu spune că și Trendyol, cel mai mare marketplace turcesc, cumpărat de AliBaba, reprezintă o provocare pentru comercianții români pentru că au intrat puternic pe piață cu intenția declarată de a-i depăși pe americanii de la Amazon, obiectiv care, cel puțin pe piața americană, conform The Wall Street Journal, ar fi foarte aproape să fie atins.
Felix Pătrășcanu spune că „singurul impediment al celor de la Temu și Shein este că au atât de multe expediții încât blochează vămile.“ El spune că la Otopeni capacitatea maximă de vămuire este de aproximativ 5000 de colete zilnic, ori Temu și Shein expediază spre România un volum chiar și de zece ori mai mare.
Citiți aici integral Ziarul de Business nr. 10
În acest sens, FanCurier cumpără singurul agent vamal independent din România, pentru că, spune Felix Pătrășcanu, „am găsit la ei niște softuri, roboței care pot vămui mai mult, dar în niciun caz 50 de mii de colete zilnic.“
Întrebat ce le recomandă comercianților din România în această luptă disproporționată cu magazinele online internaționale, acesta a răspuns că „pentru a le face față, comercianții români trebuie să fie inventivi și creativi, întrucât prețurile cu care vin acestea sunt foarte mici.“ El mai adaugă și faptul că acești comercianți monitorizează foarte bine piața din România și că nu sunt singurii care o fac, având informații că și alții vor să intre pe piața românească, care va fi în cel mai scurt timp asaltată. Legat de politica lor de retur și de aceste chestiuni logistice, omul de afaceri spune că pe cei de la Temu și Shein nu îi interesează în niciun fel returul pentru că la prețurile pe care le practică e mai scump returul decât produsele.
Acesta mai spune că „pentru mine ca livrator, toate expedițiile astea nu sunt un lucru rău, dar pe termen lung nu am o părere bună despre asta, la prețurile cu care vin“. În același timp, întrebat dacă au scăzut comenzile de la comercianții români, acesta a spus că da. A completat spunând că „știți cu toții ce efervescență crea un Black Friday în România, iar noi ca livratori știm asta și din volumul coletelor de livrat, dar ultima perioadă a fost mult mai ponderată. Venim și după o pandemie în care ne-am mai cultivat, educat să nu mai facem cu mâna la raft și să punem în coș și să fim mai selectivi în cumpărături.“
Pe lângă inventivitate și creativitate, Felix Pătrășcanu este de părere că „un om de business trebuie să facă tot posibilul să se extragă din execuție și să analizeze trenduri, obiceiuri, noi obiceiuri de cumpărare, pentru că lucrurile s-au schimbat dramatic, iar paradigma business-urilor clasice se schimbă și aceasta foarte repede.“
Publicitate și alte recomandări video