Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Tendinţe în iluminatul de interior

GALERIE
iluminat interior
  • iluminat interior
- +

Deşi mulţi oameni nu consideră iluminatul ca fiind parte integrantă a amenajării interioare, acesta este foarte important ca element arhitectural şi de design, un element care poate schimba aspectul întregii case. Ca şi în industria modei, există tendinţe în iluminatul de interior care se schimbă în mod regulat şi care determină atât funcţionalitatea cât şi aspectul corpurilor de iluminat. 

Tendinţele pot fluctua frecvent, continuând să se modifice într-un ritm ameţitor, iar noi, ca simpli muritori, nu vom putea ţine pasul cu toată această avalanşă dar, fără îndoială, „revigorarea“ unui simplu corp de iluminat poate transforma complet locuinţa. Puteţi să manipulaţi atmosfera spaţiului de locuit doar după modul în care poziţionaţi lumina artificială şi modelul corpurilor pe care le utilizaţi, iluminatul schimbându-se de la o cameră la alta. Ceea ce funcţionează în camera de zi nu va funcţiona neapărat şi în bucătărie sau în dormitor.

Iluminatul poate, şi chiar este indicat, să reflecte funcţiile şi simţurile fiecărui spaţiu. Cred că nu este greu să ne dăm seama că tehnologia este principalul motiv al acestor schimbări, întrucât pe măsură ce producătorii vin cu dispozitive şi becuri care mai de care mai avansate, clienţii nu au altă variantă decât să le încorporeze în propriile case. Gusturile şi preferinţele se transformă odată cu primenirea generaţiilor. Anul acesta iluminatul este unul al contrastelor, majoritatea proiectelor concentrându-se pe stilul minimalist şi cel industrial.

Metale amestecate 

O tendinţă majoră constă în achiziţionarea unor corpuri de iluminat care să conţină un mix de diferite metale sau aliaje. Metalele sunt utilizate pe scară largă în corpurile de iluminat de mult timp, în special aliajele din alamă şi cele aurii, dar anul acesta importantă va fi amestecarea acestora şi experimentarea cu cât mai multe modele de acest fel. Şi din moment ce nichelul şi argintul se reîntorc în forţă, mulţi designeri amestecă alama cu argintul şi cu alte metale, pentru a obţine un aspect modern şi unic al pieselor şi, implicit al spaţiilor de locuit (şi nu numai).

Corpurile de iluminat aurii (atenţie, nu foarte stridente) vin într-o varietate de stiluri şi modele. Folosiţi-le ca piese de accent, pentru a atrage atenţia asupra anumitor colţuri sau zone din camera dvs. de zi. O idee grozavă ar fi o lampă de citit aurie, care să lumineze fotoliul şi raftul de cărţi. În privinţa iluminatului, 2017 va consta în special în varianta culorilor subtile şi totuşi luxoase pentru corpurile luminoase.

Culori tandre

Probabil cea mai mare tendinţă de design interior este utilizarea materialelor în culori calde, cum ar fi teracota. De fapt, această tendinţă cunoaşte, într-o oarecare măsură, o revenire, pentru că a fost populară în anii ’80, dar în loc să folosească plăcile tradiţionale, aşa cum s-a întâmplat în trecut, se introduc finisaje naturale mate. Designerii recomandă încorporarea acestor materiale mai calde în corpurile de iluminat, cum ar fi de exemplu, lămpile de lut în culoarea teracotei, care vor fi nişte adiţii grozave în aproape orice interior şi vor arăta extraodinar în bucătării sau băi.

Geometrii imprevizibile

Elementele de iluminat în forme geometrice sau cu elemente geometrice devin din ce în ce mai populare. De exemplu, puteţi cumpăra corpuri de iluminat în forme sferice, hexagonale şi cilindrice. Sursele de lumină asemănătoare coliviilor sunt foarte la modă anul acesta. Şi, întrucât, ele nu sunt doar un alt element de design artistic, ci şi un corp de iluminat foarte funcţional, care oferă o bună iluminare chiar şi în spaţiile mari, poate sunt exact piesele care lipsesc din designul dvs. interior.

O altă tendinţă de iluminare în domeniul amenajării interioare vor fi candelabrele cu forme geometrice. Deşi iluminatul geometric nu este tocmai o tendinţă nouă, popularitatea lui continuă pe parcursul anului 2017. Candelabrele care îşi pot schimba forma, care nu sunt rigide şi care nu au forme bine definite, sunt printre tendinţele pe care le veţi întâlni în 2017. Acestea pot deveni o piesă importantă din decorul căminului dvs. întrucât posedă abilitatea de a se adapta oricărui mediu.

Edison reinventat 

Tendinţele în iluminatul de interior nu se limitează la forme, culori şi materiale. Structura de bază a surselor de lumină se schimbă şi ea. Acum, becurile inteligente sunt la mare căutare în industria de iluminat. Lămpile cu LED-uri inteligente au multe caracteristici interesante. De exemplu, puteţi schimba culoarea luminii emise de aceste becuri, unele dintre ele având chiar boxe încorporate. În plus, iluminarea inteligentă are caracteristici deosebite de creştere a eficienţei, cum ar fi programarea şi automatizarea, care pot fi controlate cu ajutorul unui smartphone, astfel încât să nu fiţi nevoiţi să vă ridicaţi niciodată de pe confortabila canapea pentru a aprinde sau stinge lumina. Anul acesta trebuie să vă achiziţionaţi lumini inteligente! Becurile Edison oferă un aspect cald şi unic spaţiului dvs., neeclipsând celelalte elemente de decor. Deci, puteţi folosi becurile Edison în fiecare cameră a casei dvs. Şi, pentru că există atât becuri incandescente cât şi LED-uri de tip Edison disponibile pe piaţă, nu trebuie să vă faceţi griji cu privire la consumul imens de energie electrică prin folosirea unor astfel de becuri de concept vechi. Becurile Edison adaugă spaţiului un ton nostalgic, forma lor rotunjită făcând ca becurile să fie deosebit de confortabile şi perfecte pentru zone ca livingul şi bucătăria. Becurile Edison sunt cele mai indicate în îmbunătăţirea stilului retro/industrial, întrucât pot adăuga o frumuseţe blândă, plăcută şi suavă elementelor industriale. Pentru un efect maxim, cumpăraţi mai degrabă un sistem de lumini decât becuri individuale. De exemplu, un candelabru fabricat cu becuri în stil Edison sau un şir de lumini Edison montat deasupra zonei de lucru a bucătăriei poate face minuni.

Stilurile retro şi industrial, în forme mai rafinate

Industrialul a ţinut dintotdeauna de finisajele rustice, culorile neutre şi accentele metalice. Anul acesta cunoaşte o revenire, dar ceva mai diferită. Dacă sunteţi curioşi să căutaţi iluminatul industrial modern, există unele diferenţe stricte faţă de ceea ce înseamnă industrialul tradiţional. Cuvântul pe care îl vom folosi este „industrial modernizat“ sau doar „retro-modern“. Spre deosebire de stilurile de tip „depozit“, care sunt comune stilului industrial, vedem acum metale mai uluitoare, tonuri mai bogate şi mai variate şi modele din ce în ce mai diverse. Aruncaţi o privire în jur şi veţi găsi corpuri retro cu detalii mult mai fine, care arată mai mult ca nişte opere de artă. Dacă ezitaţi să introduceţi câteva aspecte industriale în casa dvs., noul aspect modern ar trebui să vă ajute. Utilizaţi iluminatul retro-modern pentru ca lucrurile să ia o întorsătură neaşteptată, în orice zonă a casei. Aceste modele sunt populare pentru locuri cum ar fi zona de lucru a bucătăriei, zona de luat masa sau în iluminatul de perete. Puteţi chiar utiliza dispozitivul ca o piesă de artă pe perete sau în centrul casei dvs. Nu vă fie teamă de elementele industriale! Nu mai este stilul brutal, „neterminat“ care aparţine unei nişe a fanilor retro punk. Cu aspectul său actualizat, se potriveşte perfect în orice decor de secol XXI. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri