anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Tensiunile dintre China şi India se acutizează! Forţe masive sunt desfăşurate la graniţă

GALERIE
armata India China
  • armata India China
- +

India a recunoscut că a desfăşurat un număr egal de militari cu cel desfăşurat de China la frontiera contestată între cele două puteri nucleare în Himalaya, în urma unor bătăi sângeroase între armatele celor două ţări la jumătatea lui iunie, relatează AFP.

”Cele două părţi rămân desfăşurate în număr mare în regiune, în timp ce contactele militare şi diplomatice în vederea încercării soluţionării crizei «continuă»”, a anunţat joi seara un purtător de cuvânt al Ministerului indian de Externe, Anurag Srivastava. El a acuzat totodată China de faptul că a fost sursa tensiunilor care au antrenat desfăşurarea de trupe în regiune.

Cele două ţări s-au acuzat reciproc de bătăile de la 15 iunie în regiunea Ladakh, în nordul Indiei, soldate cu cel puţin 20 de morţi în rândul militarilor indieni şi cu pierderi neprecizate de partea chineză. ”Acţiunile chineze” cu privire la trasarea contestată a frontierei dintre cele două ţări au condus la aceste confruntări, a acuzat purtătorul de cuvţnt.

Militari indieni şi chinezi s-au bătut cu pumnii, pietre şi bastoane, la 15 iunie, într-o vale disputată, într-un deşert situat la mare altitudine, în Ladakh, primul acroşaj sângeros între trupele lor din 1975. ”În centrul problemei este faptul că, de la începutul lui mai, partea chineză a adunat un contingent mare de militari şi armament de-a lungul” acestei frontiere contestate, potrivit purtătorului de cuvânt.

El a acuzat China de faptul că a obstrucţionat patrule indiene, încălcând astfel acorduri încheiate în vederea evitării unor ciocniri între cele două armate, care au purtat un război la frontieră în 1962 şi între care au existat cu regularitate acroşaje ulterior. El a acuzat forţele chineze că au ridicat ”structuri” de partea indiană a liniei de demarcaţie, în Valea Galwan, în Ladakh, unde au avut loc bătăile de la jumătatea lui iunie.

India a fost nevoită ”să reia desfăşurarea” de forţe ca răspuns faţă de cele ale armatei chineze, a declarat el. Oficiali militari şi diplonaţi din cele două ţări au purtat discuţii într-o încercare de a dezamorsa tesniunile. China a acuzat forţele indiene de faptul că se află la originea bătăilor de la 15 iunie şi de faptul că au atacat militari chinezi.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Alexandru LĂZESCU

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

Filmuletul zilei

opinii

Scaunele şi câinele Celsius

Nichita DANILOV

Scaunele şi câinele Celsius

Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

Sorin CUCERAI

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

O critică a criticii

Dana ȚABREA

O critică a criticii

Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Răzbunarea mașinii

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.