
„Dacă mai aveți o mașină, aduceți-o, că mă urc și pe aia!”, au fost cuvintele unui tractorist, după ce s-a urcat cu utilajul pe o mașină care îi stătea în cale. I-a trecut veselia atunci când a fost acuzat de tentativă la omor calificat, arma crimei fiind chiar tractorul. În primă instanță, magistrații Tribunalului au pronunțat o condamnare severă, justificând-o tocmai prin nonșalanță, indiferență și lipsa de empatie a tractoristului.
În perioada 2017-2019, în comuna Dobrovăț mocnea un conflict surd între diversele societăți cu profil agricol care își disputau terenurile oferite spre arendare de localnici. Terenurile multora dintre aceștia fuseseră arendate către Comcereal Vaslui, societate administrată de Adrian Porumboiu.
Firma nu mai plătise în ultimii ani arenda și intrase în insolvență, așa că localnicii, ale căror contracte oricum expiraseră au căutat pe altcineva care să le lucreze pământul. Printre firmele dornice să preia locul Comcereal s-a aflat și cea administrată de un consilier local, Petru Boboc. Acesta a încheiat noi contracte cu micii proprietari.
S-a urcat cu tractorul pe un Mitsubishi L200
În aprilie 2019, pe terenurile administrate de Boboc au intrat în mai multe rânduri tractoare care aparțineau altor firme, ce arendaseră și ele în trecut suprafețe în zonă. Certurile cu privire la cine are dreptul să are și unde au făcut ca autoritățile locale să-i cheme pe reprezentanții arendașilor și pe micii proprietari la primărie, pentru a soluționa conflictul. În dimineața de 8 aprilie, în timpul adunării, Boboc și proprietarii „săi” de terenuri au fost anunțați că mai multe tractoare efectuează lucrări agricole. Consilierul s-a urcat la volanul autoturismului său Mitsubishi L200, luând cu el și patru proprietari și a plecat spre tarlaua cunoscută local drept „Pământul școlii”. A intrat cu mașina pe tarla, oprind la 50 de metri distanță de tractorul condus de Cosmin Crăcană, care efectua lucrări de discuire.
- Citiți și: Bătaie pe viaţă şi pe moarte de la pământ: Un Mitsubishi a fost făcut zob cu tractorul!
Conform declarațiilor ulterioare ale celor prezenți, inițial tractoristul a încetinit, dar apoi, fără a mai așepta ca ocupanții autoturismului Mitsubishi să coboare, a accelerat. Mașina se afla exact pe direcția sa de mers. Tractorul, un Feindt 939 greu de peste 11 tone, a urcat cu roata dreapta-față pe capota motorului, zdrobind-o, iar autoturismul a început să fie împins și rotit în sensul acelor de ceasornic. În mișcare, partea din față a mașinii a ieșit din calea de rulare a roții dreapta-spate a tractorului, dar grapa cu discuri, care depășea gabaritul tractorului, a lovit portiera stânga-față a autoturismului. Abia acum Crăcană a oprit utilajul, a început să claxoneze și să râdă. „Las’ că vin băieții acu’! Dacă mai aveți o mașină, aduceți-o, că mă urc și pe aia”, a spus Crăcană.
Tractoristul a spus că se uita în spate și nu a văzut mașina
Tractoristul a dat un telefon, iar după aproximativ 10 minute, pe tarla au apărut câțiva oameni, îmbrăcați asemănător unor agenți de pază, dar fără însemnele vreunei firme. Probabil „băieții” de care vorbea tractoristul, după cum au apreciat martorii. Nou-veniții au spus că erau în căutarea unui cârd de oi, ca să cumpere niște miei. Sosirea polițiștilor a detensionat însă atmosfera. După scurt timp, a ajuns și ambulanța. Aflat în mașină, Titi I. suferise fractura unei coaste și un traumatism vertebral cervical și lombar.
În cursul anchetei ce a urmat, Titi I. a spus că în momentele dinaintea impactului, tractoristul avea mâinile pe volan. Ar fi putut să evite cu ușurință mașina fie frânând, fie virând spre stânga sau dreapta. De altfel, niciunul dintre cei prezenți nu se așteptase la ce a urmat. Detaliile date de victimă, confirmate de ceilalți martori ai incidentului, aveau să cântărească greu atât în încadrarea juridică a faptelor, cât și în decizia finală a judecătorilor. Un alt detaliu mărunt, furnizat de un martor, respectiv faptul că terenul era aproape „limpede”, fără pietre și bolovani, a fost și el esențial.

Așa arată tractorul care a produs accidentul
În instanță, principala apărare a tractoristului a fost că nu văzuse mașina oprită în fața sa. Se uita în spate, pentru că discuia o suprafață de teren cu pietre și voia să evite eventuala avariere a discurilor. Scenariul era plauzibil, pentru că utilajul avea sistem de autopilot, intervenția tractoristului fiind necesară doar la capăt de rând, pentru manevra de întoarcere. În schimb, scenariul prezentat de tractorist era contrazis clar de depozițiile martorilor.
„Nimeni nu a sesizat vreo atitudine de regret a inculpatului”
În iulie 2021, Crăcană a fost trimis în judecată pentru tentativă la omor calificat în circumstanțe agravante. În analiza încadrării juridice propuse de procurori, magistrații Tribunalului au apreciat că riscul unor decese fusese real. La pericolul reprezentat de utilaj, se adăuga cel reprezentat de o eventuală explozie în cazul pierderii de carburant.
„Atitudinea inculpatului este dovada importanţei reduse pe care viaţa, integritatea fizică şi sănătatea persoanelor vătămate o avea în accepţiunea sa, iar posibilitatea producerii decesului/vătămării unor persoane ca urmare a acţiunilor sale a fost acceptată de către acesta, chiar dacă nu a fost un rezultat urmărit. Nimeni nu a sesizat vreo atitudine de regret a inculpatului, acesta nu s-a interesat în niciun fel de starea persoanelor vătămate”, au precizat judecătorii.
Comportamentul tractoristului era cu atât mai de neînțeles cu cât el era de loc din Fântânele. Nu cunoștea pe niciunul dintre cei implicați în conflictul local legat de arendarea terenurilor din Dobrovăț.
Aceștia l-au condamnat pe Crăcană la 7 ani și 6 luni de închisoare. De asemenea, judecătorii au dispus și plata unei sume de aproape 55.000 de lei în favoarea lui Boboc, cu titlu de daune morale și materiale. Hotărârea Tribunalului nu este definitivă, ea putând fi contestată în fața Curții de Apel.
Publicitate și alte recomandări video