Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Teodorovici are un nou schimb de replici cu Mişa. “Te uiţi de şapte ori la ce ai făcut în viaţa ta”

GALERIE
Eugen Teodorovici
  • Eugen Teodorovici
- +

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, s-a întrebat vineri de ce şeful Fiscului, Ionuţ Mişa, nu a trimis cştre ANAF, atunci când era era ministru al Finanţelor, ceea ce ANAF solicită acum de la minister în situaţia legată de imobilul din Sibiu pierdut în instanţă, în 2015, de către familia preşedintelui Klaus Iohannis. El a spus că Ionuţ Mişa, care a avut termen până vineri, la ora 14.00, să răspundă care au fost acţiunile întreprinse de ANAF în acest caz, nu a răspuns încă. Teodorovici a mai susţinut că, înainte de intra în dispute cu el, Mişa ar fi trebuit să se uite "de şapte ori" la ce a făcut în viaţă până la acel moment, "de vreo 20 de ori" la ce poate să facă astăzi şi de mai multe ori la ce poate face pe viitor.

Eugen Teodorovici a fost întrebat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, dacă a primit răspuns de la şeful Fiscului, Ionuţ Mişa, în legătură cu motivul pentru care ANAF nu a cerut de la Cartea Funciară ca imobilul din Sibiu pierdut de familia preşedintelui Klaus Iohannis să treacă în proprietatea statului. “Încă nu. (...) E obligatoriu să aplicăm o lege. Că e ministru, că e şef ANAF, că e simplu lucrător, cu toţii avem obligaţia de a aplica aceeaşi lege pentru toţi”, a afirmat Teodorovici. El a spus că Ionuţ Mişa a avut termen până vineri, la ora 14.00, să răspundă care au fost demersurile făcute de ANAF în acest caz şi că, înainte de intra în dispute cu el, Mişa ar fi trebuit să se uite "de şapte ori" la ce a făcut în viaţă până la acel moment, "de vreo 20 de ori" la ce poate să facă astăzi şi de mai multe ori la ce poate face pe viitor..

“A avut din partea mea o solicitare în scris cu termen ora 14.00, astăzi, să răspundă care sunt acţiunile pe care ANAF-ul le-a întreprins conform legii. Trecând peste posibila întrebare retorică, dacă dânsul aşteaptă de la Ministerul de Finanţe un anumit document, întrebarea mea, repet, la fel de retorică, este de ce atunci când a fost ministru al Finanţelor nu a trimis către ANAF ceea ce dânsul astâzi cere de la ANAF către minister. Adică, atunci când te angajezi în discuţii sau dispute de acest tip te uiţi de şapte ori la ce ai făcut în viaţa ta până la acel moment, de vreo 20 de ori la ce poţi să faci astăzi şi mai multe pe viitor. Şi după aceea intră într-o dispută. Până atunci, e bine să ne preocupăm de ce înseamnă plan de colectare, pentru că pe baza lui noi la rectificare şi după aceea putem să finanţăm lucruri de care avem nevoie şi aveţi nevoie”, a declarat Teodorovici. Ministrul a mai spus că aceasta era una din procedurile legale care pot fi urmate în această situaţie.

“Eu am spus că asta poate fi una dintre procedurile legale, uitându-mă la ce s-a scris în hotărârea instanţei. Era una dintre cele două căi, nu mă pricep la partea juridică, dar e de bun simţ cred eu şi de asta am cerut ANAF-ului să facă o astfel de solicitare către Cartea Funciară, de înscriere în Cartea Funciară a acelui imobil. Pasul următor ar fi că noi, fiind deplin proprietari, putem să facem notificarea acelor persoane, cât e de plată, dacă sunt şi dobânzi. (…) Instanţa a spus, când a decis că acele documente folosite la cumpărarea imobilului au fost false sau cum a spus instanţa, înseamnă că se revine la forma anterioară. Forma anterioară este cea în care s-a dat un decret înainte de 90 prin care casa era a statului. Aia este versiunea anterioară. Teoretic, înseamnă că statul este cel care trebuie să fie proprietar”, a mai declarat Teodorovici.

Întrebat dacă a verificat dacă preşedintele Klaus Iohannis a plătit impozitele pe acel imobil, ministrul Finanţelor a răspuns: “A plătit, este clar plătit impozitul pentru suma de 1, 2 milioane de lei. A plătit undeva la 150 şi ceva de mii de lei. Suma este certă, nimeni nu o contestă. Se poate pune doar în discuţie partea de dobânzi. Şi din momentul notificării, normal este o perioadă după care se aplică şi penalităţi”.

De asemenea, ministrul Finanţelor a mai fost întrebat şi de ce nu s-a pus în discuţie până acum subiectul privind imobilul familiei Iohannis.  “Eu am plecat de la Finanţe în 2015 cu schimbarea Guvernului, dată după care instanţa a dat definitivă printr-o astfel de hotărâre. În 2016 a trebuit să ne uităm cu atenţie care a fost motivul pentru care o astfel de decizie nu s-a pus in aplicare. Mai mult, după ce notarul căruia i-a fost cerută acea procedura de către ANAF Sibiu şi-a suspendat acţiunea în instanţă pentru că erau pe rol cele două procese, în mod normal trebuia să se facă recurs într-un termen fix. Nu a făcut. Şi 2016 se pare că a fost un an în care o astfel de acţiune a fost temperată, dacă nu pusă pe hold”, a mai afirmat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi şeful ANAF Ionuţ Mişa au intrat într-o dispută privind casa din Sibiu pierdută în instanţă de familia preşedintelui Klaus Iohannis, Teodorivici spunând că aşteaptă motivul legal pentru care ANAF nu a cerut la Cartea Funciară ca imobilul să treacă în proprietatea statului. Ionuţ Mişa i-a răspuns că ANAF nu poate executa o creanţă dacă nu primeşte un titlu de la Ministerul Finanţelor.

”ANAF, pentru a executa o creanţă, trebuie să aibă un titlu. Până în momentul de faţă, ANAF nu a primit de la Ministerul Finanţelor un titlu pe care, ulterior, să-l execute. Un titlu care să ateste că statul român este proprietarul acestui imobil. Dacă ANAF va primi o adresă scrisă şi un mandat de la Ministerul Finanţelor să execute (...) eu vă asigur 100% că va îndeplini toate cerinţele legale”, a declarat Mişa joi, pentru Antena 3. După această afirmaţie, Teodorovici a intervenit şi a spus că Mişa are obligaţia să-i spună care este temeiul legal pentru care nu a cerut la Cartea Funciară ca imobilul să treacă în proprietatea statului şi a lăsat să se înţeleagă că, în caz contrar, îl va demite.

Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, au pierdut definitiv casa din centrul municipiului Sibiu, unde funcţionează sediul unei bănci, în noiembrie 2015, în urma unei decizii a Curţii de Apel Braşov, după un proces care a durat mai mult de 16 ani. La începutul lunii iulie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a transmis preşedintelui ANAF şi ministrului Finanţelor întrebarea dacă ”au de gând să recupereze sutele de mii de euro de la domnul preşedinte Iohannis”. Teodorovici a spus, ulterior, că procedura a fost demarată, iar preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să plătească statului suma de peste 1,2 milioane lei încasată din chiria imobilului din strada Nicolae Bălcescu numărul 29, din Sibiu, deşi statul nu este încă proprietarul acelui imobil.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri